Economie

Toxiinfecţiile alimentare, în atenţia DSVSA

 | 15 iunie 2015, 00:00 | 0 comentarii | 

Sănătatea gorjenilor este în sezonul de vară sub lupa inspectorilor sanitar-veterinari care au demarat la nivel naţional o campanie de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare, făcând publice o serie de recomandări şi sfaturi de care cumpărătorii din judeţul nostru ar trebui să ţină cont atunci când îşi umplu coşul de cumpărături cu o gamă bogată de alimente.

Semnatura eletronica CertDigital

Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numărul de telefon – 0800 826 787. În vederea prevenirii îmbolnăvirilor, inspectorii sanitar-veterinari au următoarele recomandări pentru consumatori: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider; produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate; alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite; alimentele alterate trebuie îndepărtate, deoarece sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; fructele şi legumele trebuie bine spălate înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
„De asemenea, fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor se va asigura că, la nivelul fiecărui judeţ, agenţii economici vor respecta: evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare; verificarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile; confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării; interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific; interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar-veterinar”, se arată într-un comunicat emis de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Izabella Molnar

Articole asemanatoare



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL