UCB a organizat o nouă Conferinţă de Management al Carierei

585

În după-amiaza zilei de 19 februarie 2015, a avut loc cea de-a XIII-a Conferinţă de Management a Carierei dedicată studenţilor de la specializările: Management şi Economia Comerţului Turismului şi Serviciilor din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Evenimentul face parte din seria de activităţi derulate de Universitatea „Constantin Brâncuşi” în cadrul proiectului “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeşte în oameni”.

Managerul de proiect, prof. univ. dr. ing. Ştefan Ghimişi,  a argumentat importanţa şi necesitatea proiectului „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” în construcţia carierei studenţilor şi a prezentat activităţile prin care acest deziderat poate fi atins. Proiectul oferă tuturor studenţilor interesaţi posibilitatea de a participa atât la conferinţa de managementul carierei, cât şi la o sesiune de consiliere şi evaluare generică a aptitudinilor. Pentru a îmbina abstractul şi concretul, studenţii vor participa la vizite de studiu în companii sau instituţii ce îşi desfăşoară ucbactivitatea în domeniile de interes conexe fiecărei specializări. Opţional, studenţii interesaţi pot participa atât la sesiuni de consiliere specifică, în vederea construirii planului individual de dezvoltare profesională, cât şi la o conferinţa în domeniul Tehnologiei Informaţiei si Comunicaţiilor.
Dana Laura Nicula, Expert Grup Ţintă a prezentat „Ghidul studentului”, publicaţie elaborată cu scopul de a sprijini studenţii în obţinerea unui loc de muncă. Le-a transmis acestora faptul că, fiecare persoană are nevoie de consiliere de carieră la debutul în propria viaţă profesională. I-a sfătuit ca în construcţia carierei să aibă întotdeauna în vedere ce îşi doresc, ce pot face şi ce caută angajatorii. Chiar dacă cele mai multe persoane își caută mai degrabă surse de venit pentru plata diverselor nevoi, în opinia ei, tinerii trebuie să conştientizeze că gestiunea carierei profesionale trebuie să fie un proces direcţionat, atent planificat şi organizat.

Modele pentru studenţi
La conferinţă au fost invitate Aurelia Dădălău şi Delia Afrim, pentru a îşi împărtăşi experienţele profesionale cu studenţii.
Aurelia Dădălău,   absolventă a Universităţii de Vest din Timişoara, doctor în Ştiinţe Economice, a povestit studenţilor despre activitatea ei profesională. Şi-a început cariera de economist la o întreprindere de utilaj pentru minerit din Târgu-Jiu. În 1993,  s-a mutat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj unde a ocupat postul de director la Trezorerie, iar în prezent lucrează ca  Şef serviciu.  Aureliei Dădălău îi place să colaboreze cu tinerii şi asta a determinat-o să desfăşoare activităţi didactice la Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. ucb2Consideră că pentru a avea reuşită în cariera profesională trebuie să munceşti cu maximă seriozitate şi responsabilitate, să studiezi permanent noutăţile din domeniul postului şi să ai tot timpul o atitudine pozitivă.
Doamna Delia Afrim, director comercial la SC INIDAN SRL, ne-a povestit despre primii ani de muncă la IRUM Târgu-Jiu, experienţa care a determinat-o să îşi dorească un alt job, mai potrivit cu aptitudinile şi dorinţele ei. S-a angajat apoi în domeniul comerţului, la cunoscutul magazin Infomanu, unde a obţinut rapid rezultate foarte bune. Din dorinţa de a îmbina cât mai eficient  cunoştinţele practice cu cele teoretice, a urmat cursurile facultăţii de  profil economic de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. A mărturisit că meseria a ales-o pe ea şi nu invers, dar consideră că a fost norocoasă şi îi place ceea ce face. Consideră că cel mai important aspect în comerţ este comunicarea. Îi place să lucreze cu oamenii şi nu se vede făcând altceva.
Prezentările motivaţionale susţinute de invitatele Aurelia Dădălău şi Delia Afrim pot fi accesate pe site-ul proiectului www.cariera.uvt.ro. „Pe acelaşi site se pot înscrie studenţii care îşi doresc să fie pe viitor beneficiarii unui proces complex şi complet de consiliere în carieră”, confirmă prof. univ. dr. ing. Ştefan Ghimişi, coordonator proiect din partea Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here