Zăpada din decembrie a costat 450 de mii de lei

401

Ninsorile căzute luna trecută în municipiul Târgu-Jiu au scos utilajele din dotarea societăţii Edilitara Public la deszăpezire. Acestea au intervenit cu materiale antiderapante atât în oraş, cât şi în cartierele componente municipiului, astfel că stocul de materiale a fost refăcut.

Prima lună de iarnă din sezonul 2014 – 2015 a costat autorităţile locale din Târgu-Jiu nici mai mult nici mai puţin de 450.000 lei. Precipitaţiile sub formă de zăpadă care au căzut în decembrie la nivelul municipiului au scos la deszăpezire cele 16 utilaje din dotarea Edilitara Public, utilaje cu care s-a distribuit cantitatea de 600 de tone de sare şi nisip. “Am consumat vreo 600 de tone de material antiderapant, sare şi nisip. Am dat cu vreo 3 tone de clorură lichidă şi vreo 5 de clorură de calciu solidă. Aşteptăm să vedem sfârşitul lui ianuarie şi luna februarie care se anunţă o lună cu umiditate ridicată; nu ştim dacă vor fi ploi sau ninsori. Acum ne-am refăcut stocurile; avem 1.000 de tone de amestec nisip cu sare, clorură de calciu lichidă 14 tone, avem şi o cantitate importantă de clorură solidă. Pe decembrie s-a cheltuit circa 4,5 miliarde de lei vechi cu deszăpezirea”, a declarat Alexandru Zaharia, şeful Edilitara Public.
Pentru cele trei luni de iarnă 2014-2015, Primăria Târgu-Jiu a pus la bătaie un buget de 2 milioane de lei. Dacă iarna trecută, suma nu a fost cheltuită în totalitate, autorităţile speră ca şi de această dată costurile să fie diminuate. Directorul Edilitara Public a mai spus că jumătate dintre utilajele pregătite de intervenţie sunt închiriate de la societăţi private, iar costurile pentru sezonul de iarnă din acest an sunt aproape la fel, sau chiar un pic mai scăzute faţă de anii trecuţi, datorită scăderii cu 5 procente a CAS-ului: “Putem spune că unele tarife sunt la fel ca anul trecut, altele chiar un pic mai mici. La utilaje, costurile de aşteptare variază în funcţie de societăţi; unele ne iau 20-30 lei pe ora de aşteptare dar nu mai mult de un program de 8 ore pe zi, iar pe perioada de funcţionare în medie plătim 110 lei pe oră”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here