Ca la noi, la nimeni – Adio fumuri! De ce doar în public?!

434

Graţie unei legi adoptate de Parlamentul României şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, la noi, nu se mai fumează în locurile publice. Aliniindu-ne, în felul acesta, altor vreo 17 ţări din Uniunea Europeană în care fumatul este interzis. Nu-i rău, când este de bine. Iarba Necuratului, cum i se mai spune tutunului, producea fumată în ţigările din ce în ce mai scumpe pagube imense. În pungă, dar şi în vieţi omeneşti.

Nu ne face plăcere, dar amintim că lăsatul de fumat prin lege are şi bune şi rele. Bune pentru economiile oamenilor şi pentru sănătate. Rele numai pentru bugetul statului, care încasa sume importante din accize. Un prieten de prin Australia, stabilit la Sidney, ca nefiind compatibil cu comunismul, îmi povestea că pe la ei s-au scumpit ţigările cumplit. Iar urmările pozitive ale acestei măsuri s-au regăsit în scăderea fumatului şi în sănătatea oamenilor după numai trei-patru ani.
În două baruri din Peştişani, unde-mi mai pierd timpul la o cafea, patronii interziseseră fumatul chiar cu o zi înainte de 16 martie. E drept, cafeaua atrage o ţigară şi invers. Sunt optimist şi cred că este o măsură bună. Şi mai bună va fi aplicarea legii cu stricteţe, românii fiind campioni la nerespectarea legilor. Indiferent care-ar fi ele.
Şi aici, îmi vine în memorie o poveste ştiută de la marele inventator în domeniul extractelor din plante medicinale, inginerul biochimist Ştefan Manea, patronul firmei Hofigal SA. Se afla la Londra, împreună cu soţia, fiind invitat să i se înmâneze un Premiu de excelenţă la Universitatea Oxford pentru una dintre invenţiile domniei sale. Seara, au ieşit la plimbare într-un parc. Deci în aer liber, nu în spaţii închise ori publice la care se referă legea contra fumatului. La un moment dat, un individ tânăr a aruncat un chiştoc pe superba iarbă din parc. Ce credeţi că s-a întâmplat? Imediat, au apărut nişte poliţişti britanici în civil şi i-au pus cătuşe. Apoi, au sunat la o secţie de poliţie şi a venit un echipaj care l-a preluat pe infractor. În Anglia, parte a Regatului unit al Marii Britanii, cu poliţiştii nu-i de joacă. Pentru fapta respectivă – aruncarea unui chiştoc de ţigară pe iarbă, un gazon englezesc – cel care a fost prins asupra regretabilei fapte fie a plătit o amendă babană, fie a fost obligat să presteze un număr de ore de muncă în favoarea comunităţii.
Iată cum la alţii, cu istorie a civilizaţiei de netăgăduit, există legi şi mai dure. Başca o poliţie extrem de activă şi care nu iartă. Aşa ceva ne-am dori şi pe la noi, prin România (presupusă a deveni) lucrului bine făcut! Nu-l facem vinovat pe preşedintele Klaus Iohannis de toate relele care se mai întâmplă. Numai că, între promisiunile sale electorale şi post electorale şi realitatea pe care n-a schimbat-o cu nimic în bine este o cale ca de la Pământ la Lună!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here