Ca la noi, la nimeni – Buzunarele pline de arginţi

386

Excelentul jurnalist pe probleme de politică externă şi unul dintre cei mai avizaţi specialişti ori comentatori ai mersului vremurilor în Orientul Mijlociu şi, bineînţeles, cunoscător al lumii arabe – bunul meu amic oltean Dumitru Constantin mi-a făcut o surpriză. Deşi ne felicitaserăm de sărbători, mi-a mai trimis un La mulţi ani!
Urmat de o informaţie necunoscută mie, dar extrem de interesantă. Anul acesta, 2014, cică n-ar fi unul oarecare. Luna august a anului 2014 are cinci zile de vineri, cinci zile de sâmbătă şi cinci duminici. Ei, şi ce-i cu asta veţi zice. Iată secretul. În Feng Shui-ul chinezesc, care-i o ştiinţă unanim recunoscută, aşa ceva se petrece o singură dată la 823 de ani. Deci nu doar o dată-n viaţă! Şi ar fi numit anul “buzunarelor pline de arginţi”. Deie domnul aşa să fie!
Analiştii economici, mai zgârciţi cu aprecierile, nu-l văd pe 2014 mult diferit faţă de anul trecut. Cel puţin la nivelul României. Şi, cu toate acestea, Banca Naţională a României a umblat, recent, niţel la rata dobânzilor bancare. Ceea ce, să recunoaştem, va influenţa şi susţine în sens pozitiv creditarea din partea băncilor ce acţionează la noi. Majoritatea cu capital străin, la un moment dat număra cineva că ar fi vreo şapte numai din Grecia şi una din Cipru. Ţări în care economiile respective nu merg deloc bine. Şi, totuşi, chiar şi în cazul acestora se percep urme de  oarecare reviriment.
Mai nou, începând de ieri, primul ministru al României, Victor Ponta, ne-a anunţat că există şansa neimpozitării profitului reinvestit, încă din anul 2014. O şansă în plus pentru ca firmele mici şi mijlocii să mai ia o gură de aer. După un an – 2013 – în care, din nefericire, unele dintre acestea şi-au tras obloanele.
Absenţa precipitaţiilor specifice unei ierni normale va atrage, ce-i drept, o bulversare a agriculturii în totalitatea ei. Micii fermierii dar şi cei mari au tot dreptul să se plângă că aceia care-au semănat grâu vor avea pierderi. Un oarecare noroc, cel puţin deocamdată, este faptul că deşi grâul şi orzul au crescut, chiar fără a se fi produs necesara înfrăţire sub absenta mantie a zăpezii, nu am avut geruri groaznice. Care geruri ar fi produs degerarea grâului şi a orzului.
Important ar fi ca după trecerea lunii ianuarie, recunoscută mai pe toate meridianele ca o perioadă cu productivitate scăzută, lumea să se-ntoarcă iar la muncă. Cu mai mult elan şi încredere.
Nu-i vorbă, la noi, 2014 este un an electoral. Constituţia cea nouă este aproape finalizată, iar de la 1 februarie va intra în dezbatere parlamentară. Calendarul aprobării ei, prin referendum, în zilele de 23-24 mai, fiind deja stabilit de PSD, urmează ca în zilele următoare să primească şi girul USL.
NICOLAE ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here