Ca la noi, la nimeni – Cine vorbeşte în numele CE?

483

Ne mirăm, până peste poate, de tupeul unora de a se băga în seamă cu opinii contra intenţiilor ministrului Justiţiei de a propune modificarea vechilor legi ale justiţiei. Care nu asigură libertatea cetăţeanului, ci mai degrabă o dictatură a aşa-zisei democraţii.
Mă voi ocupa de afirmaţiile cu ton critic şi extrem de negative ale şefei Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea. De parcă s-ar fi vorbit cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, neîntrebată de nimeni şi-a exprimat îngrijorarea faţă de proiectele legilor justiţiei. Culmea este că la acea oră, nici ea şi nici Excelenţa Sa Hans Klemm nu cunoşteau proiectele de legi, ci doar nişte principii generale anunţate de ministrul Justiţiei, pe 23 august, într-o conferinţă de presă. Evident, nici Angele Cristea şi nici ambasadorul care-şi face bagajele din Bucureşti nu au adus argumente pentru îngrijorările lor comune!
N-a trecut mult şi obrăznicia Angelei Cristea s-a dovedit. Mai zilele trecute, a apărut o abordare mult mai nuanţară a secretarului general adjunct al Comisiei Europene, Paraskivi Michou, într-o scrisoare adresată ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Culmea este că termenii folosiţi de Angela Cristea sunt total diferiţi de cei ai unei femei înalt reprezentant al Comisiei Europene.
Subiectul declaraţiilor – una verbală, cealaltă în scris – celor două distinse doamne este acelaşi: proiectele de modificare a legilor prăfuite ale justiţiei, prezentate în linii mari şi destul de generale de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în conferinţa de presă din 23 august, a.c.
Acum, marea diferenţă de poziţii în structura Comisiei Europene ne duce la întrebarea firească cine vorbeşte în numele CE? Doamna Angela Cristea era îngrijorată aşa de capul ei? Oricum, fără a oferi motivele îngrijorării, n-avem ştire dacă şi-a revenit din acea stare! Sper, ferească Dumnezeu, să nu-i fi suflat vreo ambasadă-n gură.
Ea chiar n-a precizat în numele cui vorbeşte: în nume personal; este poziţia oficială a CE? Sau a unui grup de interese. Ne-am interesat cine-a susţinut-o pe doamna Angela Cristea să ajungă în funcţia actuală. Nu, nu este Monica Macovei. Ascensiunea sa datează din anul 2004 şi se datorează lui Viviane Reding, vicepreşedinte la acea vreme a CE şi Comisar european pentru Justiţie.
Ce-i drept, pe atunci, preşedinte al Comisiei Europene se găsea nimeni altul decât afaceristul Jose Manuel Barosso, una dintre cele mai sinistre şi mai categorice voci care au etichetat Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, din 2012, drept „lovitură de stat”!!! Aşa cum îi şoptise lui la ureche europarlamentarul PFL-ist băsist Monica Macovei.
Mai multe voci autorizate, inclusiv din Justiţie, au avut păreri pozitive şi, oricum, mult mai nuanţate decât neica nimeni de Angela Cristea. Căreia, îmi cer scuze, nu trebuia să-i dau atâta importanţă. M-a deranjat că este româncă şi nu ambasadoarea unei ţări străine la Bucureşti.
Dacă parlamentarii încă nu s-au pronunţat, dar o vor face când proiectele legilor justiţiei vin de la Guvern, ei bine, europarlamentarii Victor Boştinaru şi Maria Grapini au luat poziţie şi au cerut revocarea din funcţie a Angelei Cristea! Aşteptăm reacţii de la Bruxelles ori Strasbourg.
ION PREDOŞANU

P.S. Au început să apară în presa europeană şi altfel de articole despre băsista şi macovista Laura Codruţa Kovesi, înafara interviurilor plătite. De pildă, săptămâna trecută, publicaţia italiană La Stampa, îşi exprima poziţia în articolul „Kovesi, o coruptă”, făcând legătură cu ce a înţeles prestigiosul ziar despre lupta anticorupţie din România. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here