Editorial

Ca la noi, la nimeni – Cioloş lipit de Palatul Victoria ca marca de scrisoare!

 | 16 decembrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Astăzi, când scriu, este joi. La Bruxelles are loc reuniunea Comisiei Europene. Una de rutină, informală, iar după aceea va urma un dejun la care se vor petrece şi discuţii bilaterale. Între Preşedintele Comisiei Europene, al Uniunii Europene şi şefii de state sau de guverne prezenţi. Întâmplătoare sau nu.
În anul 2015, tot la Bruxelles, s-a petrecut ceva similar. Primul ministru de atunci, Victor Ponta, după ce a achitat în întregime împrumutul de 20 miliarde făcut de Guvernul PreşBăsescu-Boc, nu avusese de lucru şi anunţase că va prelungi acordul stand-bay cu FMI, dar România nu va mai apela la împrumuturi. Pripit şi lipsit de diplomaţie, Victor Ponta n-ar fi trebuit să se expună şi intenţia sa în legătură cu FMI o putea anunţa un ministru de Finanţe, un secretar de stat sau oricine altcineva. Nu el.
La fel de brutal procedase şi Nicolae Ceauşescu, ce achitase împrumutul în avans înfometând populaţia. Ceauşescu a plătit apoi cu viaţa. Ei bine, dar de fapt rău, Victor Ponta a intrat în dizgraţia FMI şi a Comisiei Europene. Mai cu şansă, Ponta n-a plătit cu viaţa ci cu funcţia de prim ministru al României!
Un reprezentant al Coloniei numită încă România se afla pe acolo. Adică, la fel ca şi acum, pe la Bruxelles. N-a primit… o scrisoare pierdută, ci un plic. Cu numele viitorului prim ministru Dacian Julien Cioloş! O creatură politico-administrativă de-a preşedintelui de atunci al României – Traian Băsescu. Acela care l-a luat de moţ şi l-a făcut ministru al Agriculturii în Guvernul PreşBăsescu-Boc, apoi consilier prezidenţial la Cotroceni şi, în final l-a propulsat Comisar pe probleme de Agricultură al Comisiei Europene de la Bruxelles!
În tot şi în toate, echipa ex-preşedintelui Traian Băsescu a fost păstrată ca şi cum s-ar vrea perpetuarea Regimului Băsescu. Unul mai dur şi mult mai parşiv. Iar dacă Băsescu nu respecta Constituţia, la ce ne-am putea aştepta acum?
În principiu, Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului şi preşedinte al ALDE, recunoaşte: „Procesul intentat lui Liviu Dragnea, dar şi decizia ÎCCJ sunt acţiuni eminamente politice”. Mai declară că este de acord cu o colaborare cu UDMR dar şi că n-a discutat cu liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, concret despre alianţă şi împărţirea mandatelor de miniştri într-un virtual cabinet PSD-ALDE. Unde se pare că ar exista oarecari neînţelegeri; ALDE ar dori mai multe posturi de miniştrii, iar PSD ar fi dispus să ofere numai două. În vremea asta, Necuratul şi-a băgat coada şi nu este exclus să prin dă contur o altă majoritate: PNL-ALDE-USR-UDMR-PMP. În care ALDE să primească postul de prim-ministru. S-ar reîntâlni Călin Popescu Tăriceanu cu Traian Băsescu, care-au mai făcut parte din Alianţa DA, unul ca prim ministru şi vaporeanul ca preşedinte. Harţa dintre cei doi a fost un teatru de prost gust şi doar de ochii lumii. Aşa că această perspectivă sumbră nu-i deloc exclusă. Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce fac! Dacă se va ajunge la aşa ceva, în mod clar Călin Popescu Tăriceanu nu ar mai candida la alegerile prezidenţiale din 2019!
Şi, la fel ca în vremea Regimului Băsescu, PSD – câştigătorul detaşat al alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 – riscă să rămână în opoziţie! Valorosul şi versatul politician Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat, ieri, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului, dacă este necesară menţinerea criteriilor de integritate şi a răspuns: „Constituţia e foarte clară şi mai presus de Constituţie nu există nimic. Între Constituţie şi Dumnezeu nu este nici preşedintele.”
Din nefericire pentru biată ţărişoara noastră, Călin Popescu Tăriceanu nu a precizat nimic despre alianţa amintită mai sus. Cum mama sa este o unguroaică din Atena, şi nu grecoaică, eu unul mă aştept la o asemenea trădare. Pe care românul get-beget Liviu Dragnea n-ar face-o!
Ion PREDOŞANU

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL