Ca la noi, la nimeni – Comisia lucrului deloc făcut în Ţara lucrului prost făcut!

426

Ce curaj! Să cauţi Proiectul de Ţară la Palatul Cotroceni. „Documentul strategic” există, dar lipseşte cu desăvârşire, vorba lui Nenea Iancu Caragiale.
El fusese promis în plină criză la nivel european, generată de Brexit. „Proiectul de Ţară”! sună frumos şi Klaus Werner Iohannis ne amăgea că este „cel mai important document strategic al României”, pe care acela ce se crede şefuleţul statului – nu simplu preşedinte – l-a anunţat pe 24 iunie, anul trecut, după nişte consultări cu primul ministru, Guvernatorul BNR şi liderii partidelor politice parlamentare pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii. El, documentul adică, se află la stadiul de „draft”. Asta după mai bine de nouă luni de la înfiinţarea Comisiei prezidenţiale, delegată pentru a se ocupa de realizarea lui.
Cei mai mulţi membri ai comisiei, formată din 24 de oameni pricepuţi în a freca menta, plini de curaj şi avânt afirmă cu greu: „Eu nu vă pot spune nimic” sau „Nu pot comenta despre asta”. Şi continuă să frece menta…
Lămuriri mai mult sau mai puţin clarificatoare au oferit Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, Ioan Aurel Pop, şi, parţial, consilierul prezidenţial Leonard Orban, care coordonează comisia alături de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.
Practic, în nouă luni de zile au avut loc două întâlniri ale plenului Comisiei Prezidenţiale, privind elaborarea ambiţiosului Proiect de Ţară, conform informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, deşi ulterior munca s-a desfăşurat la nivelul grupurilor de lucru.
Rectorul universităţii clujene declara: „Ne-am întâlnit de câteva ori iniţial în plen şi apoi, prin consens, am decis că e mai bine să lucrăm pe comisii şi faza asta de lucru nu s-a finalizat”. Ioan Aurel Pop coordonează subcomisia „Dimensiunea socială şi culturală” şi au trimis o serie de corespondenţe pe e-mail. „Suntem pe cale să realizăm un draft pe domeniul nostru.(…) Norocul este cu aceste metode deosebite de a lucra prin e-mail, am făcut observaţii, completări fiecare”, susţine Ioan Aurel Pop.
Nici la nivelul „consensului politic”, lucrurile nu par să stea mult mai clar. Membrii comisiei, 24 la număr, urmează să se vadă „probabil pentru a definitiva Proiectul în perioada următoare”, conform liderului Grupului Minorităţilor Naţionala, Varujan Pambuccian.
Cum nu există in termen pentru definitivarea Proiectului de Ţară, data se poate amâna sine die. Aşa cum ne tot amăgeşte ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu legile ce încă nu sunt proiect!
Ion PREDOŞANU

P.S. În vremea asta, Uniunea Europeană poate să dispară, NATO la fel. Oricum, lui Iohannis nu-i pasă! Doar Angela Merkel este nemulţumită de preşedintele Donald Trump şi declaraţiile sale la summit-ul NATO. Iar după întâlnire G 7, acelaşi Cancelar al Germaniei, politicianul adevărat, nu sas de mucava, zicea: „Noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mâini!” (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here