Ca la noi, la nimeni / Defrişarea pădurilor – jaf naţional!

470

Cel mai recent Raport al Greenpeace România privind defrişarea pădurilor este alarmant. Şi nu pentru prima dată. Anterioarele rapoarte demonstrau că la noi se taie ilegal şi în Rezervaţiile naturale. Iată că organisme neguvernamentale ne atrag atenţia, iar măsurile ce se impun se lasă încă aşteptate.
Să spicuim cele mai importante şi grave date din acest Raport, efectuat pe perioada 2013-2014. Conform căruia în România se defrişează ilegal trei hectare pe oră! La nivel naţional au loc în fiecare zi nici mai mult nici mai puţin de 62 de tăieri ilegale pe şest. Cele mai multe cazuri aflându-se în judeţele Argeş, Bacău şi Maramureş. Informaţiile se bazează şi pe date oferite de Garda Forestieră.
Dacă Argeşul conduce în acest top al ruşinii naţionale cu 5.851 de cazuri (12,85% din totalul cazurilor la nivel naţional), Bacăul având 3.538 de cazuri (7,77%!) şi Mureş 3.351 de cazuri (7,36%).
Culmea este că judeţul Argeş conducea în acest clasament al ruşinii naţionale – cu cel mai mare număr de tăieri ilegale înregistrate de autorităţi – şi în analiza efectuată pentru perioada 2009-2011!
Strigător la cer este că volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal a crescut, iar cel mai mult lemn a dispărut din judeţele Cluj, Alba şi Maramureş, judeţe cu un număr mai mic de cazuri de defrişări ilegale, dar cu cel mai mare volum mediu de lemn tăiat ilegal pe fiecare caz!!!
Aşa se explică îngrozitoarea situaţie că la nivelul celor trei judeţe se înregistrează însumat 78% din volumul de lemn tăiat ilegal în perioada 2013-2014. Defalcat, pe judeţe, Clujul este pe primul loc al jafurilor din pădurile ţării cu 37% din volumul total, urmat de judeţul Alba cu 23% şi Maramureş cu 18%.
Dintre cauzele acestor anomalii pe primul loc se situează lipsa serviciilor de pază şi reţelele mafiote foarte bine organizate. Sigur că şi absenţa unor pedepse ce se impun a fi mai aspre are şi ea rolul ei nefast.
Extrem de grav este faptul că şi rapoartele guvernamentale indică o medie de 8,8 milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal în fiecare an. Şi în 2013 şi în 2014! În timp ce procurorii acoperă numai 0,6 milioane de metri cubi de masă lemnoasă dispărută cu anchetele lor.
În acest ritm de melc, procurorii ar putea investiga şi cerceta furturile de până acum în vreo 30 de ani. Asta presupunând prin absurd că de azi înainte nu se va mai fură deloc.
Ion Predoşanu
P.S. Dacă judeţul Gorj nu apare citat la „campionii” furturilor din pădurile statului – ROMSILVA şi cele particulare – să nu se creadă cumva că gorjenii şi oamenii de afaceri dubioase din Gorj sunt nişte sfinţi (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here