Ca la noi, la nimeni – Dian vorbeşte în pustiul liberal

394

Bănuiesc că ştiţi despre ce fel de Dian e vorba. Nimeni altul decât Dian Popescu, încă preşedinte al organizaţiei PNL Gorj. Una dintre organizaţiile cu cel mai slab scor procentual obţinut la alegerile europarlamentare din 25 mai curent. S-a trezit spunând, luându-l gura pe dinainte, că Grupul de iniţiativă liberală creat în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu ar fi un ONG oarecare.
Fostului preşedinte al PNL şi prim ministru între anii 2004-2008 vrea să-i dea lecţii un neica nimeni. Fie el şi senator. Dintre cei urmăriţi penal. Şi-i reproşează liberalului pur-sânge Călin Popescu Tăriceanu că de ce nu vorbeşte în cadrul PNL. Oare nu ştie că Tăriceanu a încercat şi i s-a pus pumnul în gură? Iar acum, deşi primise o invitaţie la ultima întâlnire la vârf a conducerii liberale, Tăriceanu a fost poftit afară. Inclusiv profesorul universitar Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, recunoaşte că în interiorul PNL nu există o dezbatere reală a viitorului liberalismului în România şi trecerea iminentă la PPE a fost impusă de preşedintele demisionar şi dictatorial Crin Antonescu. Chit că, până la congresul extraordinar din 28-29 iunie, actualul statut al PNL are două articole ce stipulează apartenenţa liberalilor din România la Grupul ALDE.
Un liberal cu multă ştiinţă de carte, filosoful Andrei Marga – deşi marginalizat între liberalii de frunte – tratează exact gravele probleme ale României de azi: extinderea sărăciei, desfigurarea democraţiei, slăbirea instituţiilor, declinul educaţiei, lăţirea corupţiei şi degradarea culturii. Ca unul din interiorul guvernului USL, Andrei Marga recunoaşte calităţile primului ministru Victor Ponta şi talentul oratoric al lui Crin Antonescu dinaintea ruperii USL.
Andrei Marga constată că Crin Antonescu a redus în mod neaşteptat motoarele, încă de prin 2012, în tentativa sa de a candida la alegerile prezidenţiale. Acelaşi încearcă să dea un răspuns la întrebarea „De ce s-a rupt USL?” Despre pactul de coabitare dintre Băsescu şi Ponta nu are o părere bună. Crin Antonescu ştia de el şi nu a rupt atunci USL. Ba chiar are o opinie originală vorbind de „Basmul de la Bucureşti”. Pe care-l descrie astfel: <<Este un basm creat la Bucureşti şi apoi vehiculat de politicieni indigeni pentru europeni neinformaţi – acela că s-ar petrece o „lovitură de stat”. Argumentele factuale contrazic acest clişeu, inclusiv argumentul de bun simţ că un parlament nu are cum să dea lovituri de stat aplicând Constituţia în vigoare!>>
Tot Andrei Marga mai susţine că se putea face ruptura cu mormanele de prostii numite „legile Boc.” Şi ne reaminteşte că Preşedintele interimar la Cotroceni (Crin Antonescu, n.m. I.P.) a ratificat fără amânare o ordonanţă privind normele cvorumului referendumului, cu toate că parlamentarii alianţei USL se întrebau, nedumeriţi, pe bună dreptate încotro se-ndreaptă lucrurile. Măsurile acestor paşi se cunosc.
În acelaşi ton, se cunoaşte că Institutul Naţional de Statistică efectuase în anul 2011 un recensământ al populaţiei ale cărui rezultate nu le dăduse publicităţii. Aşa că nu se ştia exact populaţia României şi nicidecum a celor de peste 18 ani, deci cu drept de vot. Că dacă s-ar fi cunoscut cifra reală, chiar cu acele norme ale referendumului de la 29 iulie 2012, ţara ar fi scăpat de Regimul Băsescu. Aşa cum promisese USL alegătorilor.
ION PREDOŞANU

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here