Ca la noi, la nimeni – Distrugerea pădurilor României, pas cu pas!

454

Dintre bogăţiile naturale ale României ne mai rămăseseră pădurile – Aurul verde, cum li se mai spune – şi terenurile arabile, producătoare de mâncare, viitorul Aur alimentelor, care va fi curând mai valoros decât petrolul.
Uniunea Europeană ne-a avertizat că în România, conform datelor statistice oferite de Eurostat, mai bine de 40% din terenurile arabile sunt vândute străinilor. Nici Parlamentul şi nici Guvernul Cioloş – un fel de „varză de Bruxelles” n-au luat nicio măsură pentru restricţionarea înstrăinării acestora.
Mult mai gravă se prezintă situaţia în domeniul defrişărilor ilegale ale pădurilor statului, dar şi a celor private. În ultimii 21 de ani, peste 32,66 de milioane tone de lemn, de rumeguş, butuci, vreascuri(ajunse până în Nordul Africii!) sau placaje, până la foi de furnir şi alte produse fabricate din lemn au luat calea exportului, potrivit datelor furnizate de INS – Institutul Naţional de Statistică. În primele decenii de după 1990, din pădurile statului şi din cele private s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, care le-au adus hoţilor câştiguri de circa 5 miliarde euro(echivalentul a 21,5 miliarde de lei), dacă presupunem că lemnul a fost vândut la cel mai mic preţ, de 70 euro pe metru cub. Cifra apare într-un raport de audit privind „Situaţia patrimonială a fondului forestier din România în perioada 1990-2013”, realizat de Curtea de Conturi.
Cele 80 de milioane metri cubi de lemn tăiate ilegal înseamnă peste 26 de milioane de copaci cu o înălţime de 30 metri şi cu o vârstă de aproximativ 50 de ani. Având în vedere că pe un hectar de pădure se află circa 450-500 de metri cubi de masă lemnoasă, înseamnă că au fost defrişate ilegal cel puţin 160.000 de hectare de pădure.
Greenpeace România arată că Radarul Pădurilor este solicitat de 54 de ori pe zi. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 170/2014, toate transporturile de material lemnos trebuie înregistrate în sistemul online SUMAL, iar legalitatea deplasării transportului cu lemne poate fi verificată printr-un apel la 112. Potrivit Greenpeace România, aproximativ 20.000 de apeluri de urgenţă la 112, pentru a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos au fost făcute în anul 2015, însemnând 54 de apeluri pe zi. Din păcate, doar 31,56% dintre cazuri au fost soluţionate de Jandarmeria Română, de Poliţie şi cele mai puţine de Garda Forestieră.
Suma totală a amenzilor estre în jur de 6,6 milioane de euro. Evident, cu mult mai mică decât valoarea prejudiciilor aduse bogăţiei României şi pagubelor imense în domeniul Mediului. Potrivit Legii nr. 133/2015 pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, intrată în vigoare începând cu 13 iulie 2015, Jandarmeria Română, Poliţia de Frontieră şi ANAF au dreptul şi obligaţia de a constata şi aplica sancţiuni în domeniul silvic.
Astfel, la nivel naţional s-au înregistrat 11.060 de infracţiuni, cele mai multe în judeţul Bacău, 697 de infracţiuni, urmat de judeţul Argeş, cu 691 de infracţiuni şi judeţul Gorj, cu 676 de infracţiuni. Cele mai multe au fost contravenţii – 68%! – pentru care s-au dat sancţiuni în valoare de 29.673.250 de lei, adică aproximativ 6.6 milioane euro. În ceea ce priveşte cazurile de tăieri ilegale, în perioada 2009-2015, numărul acestora a crescut de la an la an, ajungând să se tripleze în 2015 faţă de anul 2009! România pierde trei hectare de pădure în fiecare oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori înregistrate în 2015 ajungând la aproape 100 de raportări pe zi, potrivit celui mai recent raport Greenpeace România, dat publicităţii anul acesta!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here