Ca la noi, la nimeni – Fără medici şi fără asistente?!

395

Pe lângă zilnicele scandaluri politice, cu acuze şi chiar răbufniri de o rară urâţenie între foşti colegi ai aceluiaşi partid de guvernământ, că de tupeiştii din firava opoziţie nici măcar nu mai amintim, problemele majore ale ţării şi ale omului de rând nu-şi găsesc locul. Dacă simpla denumire a unui nou partid politic este PRO ROMÂNIA, aşa cum este Pro TV – mai mult antiromânesc – nu-i a bună. Şi am îndoieli că va intra în Parlament.
ASISTENŢĂ SANITARĂ, ÎN PERICOL! În ciuda creşterilor salariale pentru medicii şi asistentele medicale de la noi, dar şi a promisiunilor făcute în ultimii ani de guvernanţi, exodul medicilor este şi va rămâne una dintre marile probleme ale sistemului sanitar românesc.Din acest punct de vedere, România se află într-un real pericol. Şapte din zece medici din ţara noastră au avut cel puţin odată intenţia de a pleca în străinătate, conform unui studiu recent dat publicităţii de către Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.  Datele se bazează pe un studiu actual realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, la solicitarea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. Astfel, se arată că un procent alarmant de 62% din personalul medical a avut intenţia cel puţin odată de a pleca să muncească într-o altă ţară. Cât priveşte ponderea intenţiei generale de a pleca aceasta este mai mare la medici – 69%, decât la asistentele medicale – 55,2%.Un procent destul de mare – circa 20% dintre respondenţii acestui sondaj – afirmă că a făcut demersurile necesare unei iminente plecări într-o ţară unde sunt mai bine plătiţi. Şi aşa, România este codaşă printre ţările Uniunii Europene, cu doar 2,5 medici la mia de locuitori, faţă de media europeană de 3,4%, iar specialiştii estimează că numărul de medici din România va scădea şi mai mult.
CIUDATA CERERE A FEDERAŢIEI SINDICATELOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNT! Ca şi elevii. Profesorii se bucură de mai multe vacanţe plătite. Au vacanţa mare, care ţine pe timpul celor trei luni de vară, vacanţe de Paști şi de Crăciun, dar şi de cel puţin două minivacanţe. Ca şi în aceste zile. Şi totuşi, dacă Guvernul Tudose cedează, profesorii ar putea să se pensioneze cu trei ani mai devreme. Este vorba de o cerere a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, preşedinte Simion Hăncescu, adresată Guvernului României să modifice proiectul Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani mai devreme. Adică, profesorii şi învăţătorii – deci cei din învăţământul preuniversitar – să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. Ca argumente, Federaţia susţine că: „Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale grave, care îi împiedică pe colegii noştri să-şi desfăşoare activitatea la catedră, impun crearea unui cadru legislativ adecvat acestei profesii”. Sindicaliştii mai afirmă că, în prezent, „un cadru didactic este nevoie(am păstrat exprimarea sindicaliştilor certaţi cu gramatica limbii române!, n.m. I.P.) să lucreze chiar şi cu 38 de elevi în acelaşi timp”.
SOS CLIMA ŞI DESPĂDURIRILE ILEGALE. Organizaţia Meteorologică Mondială avertizează, într-un raport, încă din titlu: „Concentraţia de CO2 din atmosferă, la nivel record în 2016”. Creşterea de anul trecut arată că nivelul de bioxid de carbon a fost cu 50% mai mare decât media ultimilor zece ani. Mai mult, un raport recent întocmit de către o agenţie guvernamentală din Statele Unite ale Americii indică faptul că anul 2016 a fost cel mai călduros din istorie şi al treilea an consecutiv în care s-au înregistrat temperaturi record la nivel mondial. Deci anul 2016 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători meteorologice.Se ştie că nivelul de CO2 din atmosferă nu scade, ci bioxidul de carbon rămâne depus în straturile înalte şi duce la încălzirea globală. Ne mai rămân reducerea noxelor din atmosferă datorate industriilor producătoare de noxe şi păstrarea vegetaţiei generatoare de oxigenul necesar vieţii.Dacă la noi, după Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989, industria a fost pusă pe butuci şi nu poluează decât autoturismele vechi aduse din străinătate, stăm rău de tot cu defrişarea ilegală a pădurilor!Există un raport alarmant cu privire la tăierile ilegale de lemn, ce afectează în mod grav sistemul silvic. Tăierile ilegale au ajuns să reprezinte aproape jumătate din masa lemnoasă recoltată în România. Datele raportului Consiliului Concurenţei privind investigaţia sectorială declanşată pe piaţa primară a lemnului în România sunt alarmante. Şi nu-i vorba aici doar de lemnul de foc, ci şi de lemnul exploatat ilegal de diverse firme mai mari şi mai mici, dar şi de simpli infractori.În următorii doi ani, aprovizionarea cu lemn de foc a populaţiei se poate înrăutăţi, deoarece cantitatea comercializată se va restrânge şi în urma supravegherii mai stricte a exploatării haotice de până acum.
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here