Editorial

Ca la noi, la nimeni / Fugarul Sebastian Ghiță, arestat mult prea repede?!

 | 19 aprilie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Hristos a înviat! Au trecut sărbătorile binecuvântate de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și așteptăm să vină cu adevărat primăvara nu doar în sufletele credincioșilor, ci și în natură.
De la sfârșitul săptămânii trecute, în Săptămâna Patimilor, acum fiind în săptămâna luminată, un eveniment i-a luat prin surprindere pe cei mai mulți români. Fuga și reținerea lui Sebastian Ghiță, în Serbia, – atenție, nu arestarea! – este un lung prilej de vorbe și de ipoteze.
Nu ne lansăm în supoziții, dar se pare că Sebastian Ghiță a fost arestat prea repede. Poliția Română și autoritățile din România știau încă înainte de 15 februarie 2017 că fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, ex-membru al Comisiei parlamentare de control al SRI (unii pretind că controlul era invers!) se afla la Belgrad. Iar reținerea fugarului de către sârbi ar fi încurcat tare rău ancheta. Dispărut din 19 decembrie 2016, el era filat de Poliția Română cel puțin dinainte de 15 februarie 2017, dată la care ProTV a transmis știrea că un înalt ofițer IT al SRI l-ar fi întâlnit pe Sebastian Ghiță în Serbia. Agenții speciali ai Poliției Române deplasați în Republica Serbia, la Belgrad, îl urmăreau și monitorizau cu tot ce face.
După aceste dezvăluiri, reiese că arestarea lui Sebastian Ghiță a fost doar un fapt nedorit de anchetatorii români, aceștia fiind interesați să afle care sunt complicii săi la fuga din țară și abia apoi să îl rețină!
Sebastian Ghiță, conform unor surse dintre anchetatori, a fost oprit în trafic de către agenții sârbi la un control de rutină pentru că acesta ar fi condus neatent pe la ora 4 dimineața. I s-au cerut actele cu care se legitima, iar în momentul în care a început să vorbească în limba engleză, deși limba slovenă e foarte apropiată de limba sârbă, agenții au devenit suspicioși și s-au uitat mai atent la acte. Au descoperit că pașaportul sloven era expirat. Între timp, cei din Poliția Română, care îl supravegheau, au anunțat autoritățile sârbe de adevărata identitate a cetățeanului sloven.
N-ar fi exclus ca Sebastian Ghiță să petreacă mai mult timp prin penitenciarele din Serbia, unde oricum este mai în siguranță decât ar fi în România. Tribunalul Suprem din Serbia a anunțat că l-a reținut preventiv 60 de zile, din pricina actelor false. Luni, însă, Poliția Română a fost anunțată că omologii sârbi le-au comunicat că ex-deputatul ar fi reținut doar 18 zile, în vederea arestării.
În mod normal, fostul deputat Sebastian Ghiță va fi extrădat în România doar când îi va expira arestul preventiv în Serbia sau nu îi va fi prelungit. Asta în cazul în care nu se va ajunge la un acord politic între autoritățile judiciare din Serbia și cele din România pentru o extrădare în condiții speciale.
Întrucât, Serbia nu are tratat de extrădare cu România și nici nu este membru al Uniunii Europene. Ceea ce complică situația, pare-se în favoarea lui Sebastian Ghiță!
Ion Predoșanu
P.S. Deși Tismana este mai demultă vreme oraș, Asociația pensionarilor din urbea cu mai multe sate a ținut neapărat ca luni, a doua zi a Sfintelor Sărbători Pascale, să organizeze o Horă a Satului. Numai că ploaia torențială le-a dat pensionarilor tismăneni planurile peste cap. Totuși, au inaugurat un Club al pensionarilor, spre bucuria președintei Rodica Nemțu și a secretarului Asociației, Constantin Mujescu. Deputatul Alin Văcaru le-a oferit în dar un televizor, iar primarul ing. Marian Slivilescu muzică și vin să se mai încălzească. (Ion Predoșanu)

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL