Ca la noi, la nimeni – Grija pentru tineri, păcăleala politicienilor ?!

381

LEGISLAŢIE NEGHIOABĂ. Numai ca procente dinitatea extrem de subţire a politicienilor noştrii – cu deosebire a parlamentarilor – justifică apariţia unor legi şchioape. Legi ce-i afectează pe tineri. Nu doar Legea educaţiei – care educaţie este totdeauna insuficient susţinută de buget -, în vreme ce serviciile secrete primesc hălci consistente din banii statului.

Şi prin Bugetul anual, dar şi la mai toate rectificările bugetare. Iar dacă Educaţia şi Sănătatea sunt cu cele mai mai mici procente din Uniunea Europeană este clar că viitorul naţiei devine şi mai sumbru. Sigur, Legea Sănătăţii încă n-a apărut. Iar fitilul căderii Guvernului Boc l-a consituit mitocănia lui Traian Băsescu faţă de dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD. În schimb, Legea Educaţiei şi Legea Muncii sunt clocite prost de aceleaşi repetate guverne portocalii, conduse de papagalul Emil Boc. Sluga Băsescului! Cunosc situaţia multor tineri ce termină liceul, luându-şi bacalaureatul, de bine, de rău. Aceleaşi Guverne Boc I-VI au desfiinţat şcolile de arte şi meserii. Iar Legea Muncii le permite patronilor – mai mari ori mai mici, dar fără suflet – să-i angajeze, chipurile, cam trei luni de probă. Timp în care sărăcuţii de ei nu au carte de muncă!
PANICĂ PRINTRE ENERGETICIENII GORJENI. A apărut, totuşi, mamutul CEO. Nu-i rău, şi-au dat cei mai mulţi cu părerea. Dar ce ne facem cu faptul că mai toţi muncitorii sunt trimişi – prin rotaţie – zile întregi, dacă nu chiar săîptămâni, în concedii fără plată. Şi ce dacă ar mai fi cărbune în Gorj dacă el nu are o mare putere calorică şi deci căutare. Iată că, dintr-o ştire seacă a Institutului Naţional de Statistică, ne putem da seama de agravarea situaţiei celor cu locuri de muncă în minerit ori ca energeticieni. Puţintică răbdare că o vom anunţa. Totuşi, dacă actualii angajaţi ai CEO nu sunt siguri de ziua de mâine, cum să ne aşteptăm ca la CEO să mai fie angajaţi şi tineri? Pur şi simplu, INS a anunţat scăderea producţiei de energie electrică – pe primele şapte luni ale anului – cu 6,2% (2,116 miliarde de KWh), evident, faţă de perioada similară a anului trecut. Şi dacă mai completăm ştirea cu faptul că şi consumul intern de energie electrică a scăzut cu 7,5%(fiind cifrat la 28,971 miliarde KWh) ne dăm cu uşurinţă seama de criza în care se află CEO. Culmea, încă susţinătoarea echipei de fotbal Pandurii.
ROŞIA MONTANĂ, SUBIECT ÎNCHIS? ORI CÂINII NU NE LASĂ? Veţi zice că nu-i şi problema gorjenilor. Ba bine că nu. Fiind vorba de cea mai mare avuţie naţională rămasă – deci încă nevândută – aş susţine că ne priveşte pe fiecare. Chiar dacă ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţine că ministerul condus de domnia sa nu şi-a dat avizul, subiectul a cam dispărut din atenţia publicului. Creîndu-se un altul – cel al câinilor vagabonzi. Păi dacă legislaţia actuală a fost prost ticluită, de ce se mai stă pe gânduri? N-au promis toţi primarii din ţară că vor face şi vor drege? Acum vreo patru ani şi jumătate, Florin Cârciumaru, harnicul prim gospodar al urbei de pe Jii, se plângea de situaţia câinilor. Şi, totuşi, domnia sa a rezolvat-o, întrucâtva. De ce nu se putea şi la Bucureşti? Acolo unde s-au păpat bani mulţi cu fondaţiile şi ONG-urile create special în acest scop. În ceea ce mă priveşte, problema câinilor impune măsuri radicale. Simpla lor sterilizare nu-i face mai blânzi. Cunosc un doctor bucureştean care creştea doi. Ambii de rasă. Totuşi, unul l-a omorât. Oare câţi oameni şi, mai ales, copii nevinovaţi mai trebuie să piară spre a ne dezmeitici? Alţi se ocupă de tehnologii de vârf, crează locuri de muncă, iar parlamentarii români se gândesc numai la interesele lor. De moment. Oare, revenind un pic la problema Roşia Montană, nu-şi dau seama că locurile de muncă ce se vopr crea de Gold Corporation sunt puţine şi pe termen scurt? Parcă se vorbea – politiceşte – despre o dezvoltare durabilă. Cu tineri şi pentru tineri.
N. ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here