Ca la noi, la nimeni – Imoralitatea pensiilor mai babane ca salariul!

553

Dacă nu mă înşeală memoria, Legea pensiilor militare a fost votată de Parlament şi promulgată de actualul locatar vremelnic al Palatului Cotroceni în anul 2015. Prin dispoziţiile şi prevederile ei ea este, totuşi, o lege specială şi, în acelaşi timp, aberantă. Am citit şi voi cita mai multe pasaje profunde exprimate pe această temă de către primul ministru al României, Mihai Tudose. Preluate după Agerpres.
Între altele, primul ministru a precizat luni că nu se va da o ordonanţă peste noapte în cazul pensiilor speciale: „Este anunţată, este în dezbatere publică, dovadă că ştie toată lumea de ea şi nu va fi cu aplicabilitate imediată.(…) O să lăsăm un termen de o lună, două luni, ca aceia care se pot afla într-o situaţie de a-şi depune dosarul de pensie să aleagă. Dar măcar să facem curat, vorbesc de toate pensiile speciale. Cea mai mare problemă – unde sumele şi impactul bugetar este foarte mare – este zona pensiilor militare, sunt şi foarte mulţi. Magistraţii totuşi au un statut special, va fi o altă discuţie.(…) Aştept de la colegii mei soluţii.”
Potrivit şefului Executivului, trebuie corectate aceste „derapaje”. Conform Agerpres, cum spuneam, premierul Mihai Tudose a continuat afirmând: „Avem de pus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai este nicăieri pe planeta aceasta o situaţie, o ţară, un loc, unde, când ieşi la pensie, să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la o vârstă de 40, 50 şi, sau până la 60 de ani, pe acest algoritm. Să-ţi crească apoi pensia odată cu creşterea indemnizaţiei de pe funcţia pe care ai ocupat-o şi să ajungi într-o situaţie absolut hilară – tu eşti pensionar de 10 ani şi pe postul pe care l-ai ocupat e cineva care face aceeaşi muncă şi tu eşti pensionar şi iei cu 20-30% mai mult decât acela care munceşte pe postul respectiv. Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă”, a spus primul ministru Mihai Tudose, adăugând că nu vorbeşte „numai de impactul bugetar”, ci şi despre „moralitate”.
Ceea ce nu părea la începuturile sale ca prim ministru al României, Mihai Tudose vorbeşte liber şi gândeşte profund. Fiind un foarte bun comunicator. Ba chiar mai are şi remarci pline de plasticitate: „E ca un incendiu. Ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde, la un moment dat să constatăm că nu-l mai putem stinge.”
În plus, mai este şi spontan. „Cred că este o glumă”, zicea domnia sa despre insistenţa cu care ministrul Educaţiei, Liviu Pop, doreşte manual pentru disciplina Educaţie fizică şi sport.
ION PREDOŞANU

P.S. Luaţi cu treburile, cu canicula de care nu mai scăpăm, am şi uitat că ieri a încherbat 65 de cotolani marele actor, regizor, grafician şi scriitor târgujian Horaţiu Mălăele.
Un La mulţi şi foarte mulţi ani, din inimă! (Ion PREDOŞANU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here