Editorial

Ca la noi, la nimeni – Iohannis ba agresiv, ba pasează răspunderea

 | 19 mai 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Fiecare cu grija lui. La vârful Statului, purtătoarea de vorbe a Administraţiei prezidenţiale avertizase că se încearcă diminuarea prerogativelor şefului domniei sale. N-a trecut mult şi zgârcitul la vorbă Klaus Werner Iohannis a pus pe cântarul domniei sale două aspecte ce nu-i cad tocmai bine.
Şi aşa au apărut afirmaţiile contra deciziilor de a-i lua dreptul de aviz ba la o agenţie, ba la avizarea procedurii de numire a şefului „Doi şi-un sfert”. Şi ca să nu fim acuzaţi că scoatem din context cele amintite să-i reproducem o parte a declaraţiei date joi la Palatul Cotroceni: „Aşa ceva nu se poate, este o eroare, o greşeală. cum doriţi. Atâta vreme cât instituţia este una militarizată nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct. Dar, indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România, conform Constituţiei şi dacă se menţine această soluţie, care este una neconstituţională, după părerea mea(care părere în cazul Ordonanţei 13 a fost total greşită!, n.m. I.P.), evident că speţa va merge la Curtea Constituţională.(…) În ultimă instanţă, voi ataca eu la Curtea Constituţională, dar deocamdată aştept să-şi revină Parlamentul şi să intre în normalitate”.
În acelaşi timp, Preşedintele Klaus Werner Iohannis a mai spus, joi, referindu-se la arhiva SIPA, că este interesant cum „astfel de ciorbe reîncălzite” apar în spaţiul public „la anumite momente politice”, apreciind că Ministerul Justiţiei este cel care trebuie să vină cu clarificări în acest caz.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, aflat între ciocan şi nicovală oscilează. Miercuri, la CSM, spunea că arhiva SIPA va fi desecretizată în cel mai scurt timp. Joi, la Parlament, s-a schimbat niţeluş: „Nu pot spune un termen exact când se vor desecretiza arhivele SIPA, pentru că sunt în momentul în care eu la rândul meu. Mă documentez privind istoricul constituirii administrării fondului din arhivă. Când voi avea desfăşurătorul cu toate elementele arunci voi face o comisie şi vom vedea”.
Ministrul Justiţiei a mai afirmat că dacă se vor găsi secrete de Stat în arhivele SIPA nu le va putea desecretiza, deoarece ţin de alt regim.
ION PREDOŞANU

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL