Ca la noi, la nimeni – Iohannis, în mare încurcătură

382

La vremea cînd George Maior ataca din toate poziţiile Curtea Constituţională a României, mă refer la punerea sub acuzare a judecătorului Toni Greblă, de la CCR, apoi la declaraţiile voite dar hazardate în interviul acordat lui Dan Andronic la B1 TV, sâmbăta trecută, lăsa impresia că are susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis.
Nimic mai fals, din moment ce un alt judecător al CCR, conform spuselor lui Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, se plânsese la Bruxelles de presiunile la care-i supus de SRI. Şi mai erau, se pare, încă alţi vreo doi-trei judecători tot de la CCR ameninţaţi tot de SRI. În aceste condiţii, George Maior nici nu se gândea la demisie, din moment ce marţi participa la o şedinţă a DGIPI. Adică, îşi făcuse o agendă a acelei zile. Mai degrabă e valabilă obligarea sa de a-şi prezenta demisia, printr-o acţiune extrem de discretă şi abilă a preşedintelui Iohannis.
Şi-atunci, preşedintele Iohannis trebuia să taie pisica în două. Fie merge pe mâna lui George Maior, ale cărui declaraţii erau clare atacuri la statul de drept şi la independenţa justiţiei, ori apără – cum este şi normal – Curtea Costituţională. Una peste alta, şi SIE şi SRI sunt conduse acum de interimarii generali: Cătălin Predoiu, respectiv Florian Coldea. Care Florian Coldea nici el nu se simte prea bine şi nu-i liniştit.
Situaţia în regiune este destul de tulbure, mai ales din pricina escaladării conflictului Rusia-Ucraina. Au mai fost situaţii cu interimate prelungite, ba la SRI ba la SIE. Numai că, în condiţiile de azi, preşedintele Klaus Iohannis va fi obligat să acţioneze numind noi directori la cele mai importante servicii secrete ale României. Şi într-un caz, şi în celălalt are nevoie de aprobarea Parlamentului. Până în anul de graţie 2015 nu au fost cazuri în care propunerile preşedintelui României să fie respinse. Totuşi, primul ministru, Victor Ponta, care-i şi preşedintele principalului partid aflat la guvernare – PSD, a solicitat să nu mai fie politizate cele două structuri de informaţii şi de securitate ale ţării. Ca şi cum nu ar avea atâtea probleme de rezolvat, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să decidă într-un timp relativ scurt asupra noilor directori ai SRI şi SIE. A avut consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, ce vizau cu totul şi cu totul alte chestiuni de rezolvat în vederea schimbării mai multor legi. Cum SRI-ul are o mare responsabilitate în privinţa protejării intereselor economice şi de siguranţă naţională ale României ne aşteptăm ca numirea unui înlocuitor pentru postul rămas vacant prin plecarea intempestivă, dar repet, cred totuşi că forţată a celui mai longeviv director al SRI – vreo opt ani, bătuţi pe muche – este prioritară.
Cei mai mulţi cred că director al SRI va fi numit Consilierul prezidenţial Gheorghe Scutaru, fost senator şi preşedinte al unei Comisii de Apărare. Surprinzătorul şi diplomatul preşedinte Klaus Iohannis are şansa să ne surprindă încă odată.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here