Ca la noi, la nimeni – Legea răspunderii magistraţilor, la Calendele greceşti!?

451

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în sfârşit, Comisiei speciale parlamentare proiectul de modificare a legilor Justiţiei. Să luăm, pentru început, o idee care-l interesează şi îl cam deranjează pe acela care-i cel mai ales dintre aleşii României – Kaiserul Klaus Werner Iohannis. În acest sens, Tudorel Toader s-a referit clar, ca să priceapă şi un profesor de fizică, la numirea procurorilor de rang înalt, precizând că trebuie modificată. “Suntem obligaţi să perfecţionăm această reglementare, ca urmare am făcut solicitarea către Comisia de la Veneţia”, a adăugat Tudorel Toader.
“În proiectul de lege veţi observa următoarea reglementare: prevederile din lege cu privire la Inspecţia Judiciară rămân absolut nemodificate, nici un cuvânt în plus, nici un cuvânt în minus(…) pentru că la dispoziţii tranzitorii veţi vedea un articol care prevede că de la data intrării în vigoare a Legii Inspecţiei Judiciare va fi reglementată ca o instituţie autonomă, independentă, care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justiţiei.(…) Urmează ca în şase luni să adoptăm o lege specială pentru Inspecţia Judiciară”, a precizat Tudorel Toader la prezentarea în Comisia specială parlamentară a proiectului de modificare a legilor Justiţiei. Ministrul Justiţiei vrea o lege separată şi pentru abuzul şi neglijenţa în serviciu. De aceea nu a formulat un punct de vedere. Şi uite-aşa, chinurile facerii legilor Justiţiei intră în linie dreaptă. Mă rog, o parte dintre cele mult aşteptate de cetăţenii României, nu chiar toate.
În privinţa legii răspunderii magistraţilor, ministrul Justiţiei a spus că, personal, nu doreşte răspunderea magistraţilor, dar “o reglementare cu rol preventiv e necesară”. O fi bine, o fi rău? Rămâne de văzut şi ce amendamente aduc parlamentarii şi care este voinţa politică a alianţei de guvernare PSD-ALDE, susţinută şi de UDMR! El a mai menţionat că statul răspunde patrimonial pentru erorile judiciare, dar dacă fapta judecătorilor este cu rea credinţă şi cu neglijenţă nu exclude răspunderea judecătorilor. “Am eliminat termenul de un an de prescripţie şi l-am înlocuit cu termenul de drept comun.(…) Garanţia pentru magistraţi este că nu-i cheamă cetăţeanul în justiţie, ci statul”, a explicat Tudorel Toader. Ministrul a mai spus că propune “modificări la legile Justiţiei de natură să elimine ceea ce sunt unele privilegii ale magistraţilor.” Sper ca acest proiect să nu devină lege la Calendele greceşti, ci cât mai curând. Tudorel Toader a menţionat că în proiectul de lege sunt câteva teme care au atras puncte de vedere, luări de poziţii, adăugând că “mulţi dintre cei care au criticat proiectul de lege l-au criticat înainte de a-l vedea şi l-au criticat luându-se după criticile altora”. Nu vi se pare că printre aceştia, deşi n-a fost numit, se află şi Kaiserul Klaus Werner Iohannis. Cel care s-a pronunţat împotriva proiectului, de fapt s-a antepronunţat. Ca şi cumătra Kovesi, ori intrusul Hans G. Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care s-a băgat ca musca-n lapte.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here