Ca la noi, la nimeni – Legea salarizării unice poate bloca România?!

460

N-am idee de amploarea protestelor iniţiate de unele sindicate începând de ieri, marţi, – la primării şi consilii judeţene – care presupun încetarea activităţii în respectivele instituţii. Iar la mitingul anunţat a fi organizat în faţa Camerei Deputaţilor – acolo unde se dezbate Legea salarizării unice a bugetarilor -, deci la Bucureşti, erau aşteptaţi angajaţii din administraţia publică locală.
Ultimii fiind nemulţumiţi de grila de salarizare şi pretinzând că se încalcă prevederile deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 794/2016. Oricum am lua-o, PSD şi-a propus dezbaterea publică, apoi în Parlament a unei Legi a salarizării unice a bugetarilor care nu poate să împace pe toată lumea. Şi, de aici, o sumedenie de riscuri.
Despre angajaţii din primării şi consiliile judeţene se zice că au încetinit ritmul de lucru şi încă mai speră ca doleanţele lor să fie ascultate de guvernanţi şi de către Parlament. Ei nu au ieşit în stradă. Apar nemulţumiri, culmea, şi dinspre salariaţii ce lucrează pentru fondurile europene, nemulţumiţi şi ei de faptul că ar fi făcut ore suplimentare şi nu le-au fost luate în seamă.
Profesorii protestează şi astăzi, miercuri, tot la Parlament. După ce li s-a promis un paradis salarial, profesorii s-au trezit a fi ultimii pe lista de aşteptarea majorărilor şi cu o poziţie în grila de salarizare cu mult inferioară faţă de aceea negociată iniţial.
„Prima nemulţumire e legată de poziţionarea în grilă, apoi de data de aplicare a legii salarizării, de la 1 ianuarie 2018, deşi la celelalte categorii de bugetari se aplică de la 1 iulie (între timp, s-a avansat şi data de 1 iulie 2017!, n.m. I.P.). Anul şcolar nu va fi îngheţat, dar e posibil ca viitorul am şcolar să înceapă cu proteste. Miercuri, vom decide dacă vom continua protestele şi săptămâna viitoare”, a explicat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Dacă nu se va încerca o potolire a spiritelor încinse ale protestatarilor, pe calea dialogului, este foarte posibil că va fi o vară plină de proteste de stradă, dar depinde cum va ieşi Legea salarizării unice a persoanelor bugetare. Probabil că angajaţii bugetari vor scădea brusc ritmul de muncă sau vor opri spontan lucrul. E greu de prevăzut ce va fi!
„Guvernul ne-a explicat că nu se poate acoperi financiar aplicarea legii şi pentru profesori, de la 1 iulie 2017. Domnul Dragnea a spus că cine nu aplică un punct de la guvernare(probabil din programul de guvernare, n.m. I.P.) pleacă. Aşteptăm să vedem cine va pleca”, a mai spus Simion Hăncescu, liderul FSLÎ. La fel, şi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici – SNFP – împreună cu celelalte organizaţii ce îi reprezintă pe angajaţii din administraţia publică – SED LEX, PRO LEX, Forţa Legii şi altele – au anunţat că protestele lor vor continua, dacă nu li se vor lua în considerare solicitările.
La mult discutata lege a salarizării unice a bugetarilor se mai pot aduce amendamente în comisiile de specialitate şi în plenul Camerei Deputaţilor. Sper, din toată inima, ca până la urmă, raţiunea să învingă.
Ion PREDOŞANU

P.S. Comisia de anchetă parlamentară, în legătură cu alegerile prezidenţiale din anul 2009, face posibile victime. Nici n-a participat la audieri, unde-a trimis doar o scrisoare detaliată, Ana Maria Pătru, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Centrale sugerase că surprinzător doar o singură firmă – SIVECO – câştiga licitaţiile privind numărarea voturilor. SIVECO era alcătuită din foşti securişti, iar acum au anunţat că o dau în judecată pa Ana Maria Pătru. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here