Ca la noi, la nimeni – Lume bolnavă, natură beteagă

395

Întreaga lume este bolnavă. Pe toate meridianele se petrec ba conflicte, ba războaie ori cataclisme naturale. Nu face excepţie aproape niciun continent.
Şi de la o lume bolnavă din punct de vedere social, economic şi deci chiar al finanţelor şi băncilor nu-i departe nici o boală a naturii. Din ce în ce mai agresată de industrializarea globală. Iar măsurile grupului ţărilor celor mai industrializate pentru combaterea poluării se tot lasă aşteptate de ani şi ani.
Bolnav şi insuficient subvenţionat de către stat mai este –în toţi cei 24 de ani de aşa-zisă democraţie – sistemul sănătăţii publice româneşti. În vremea Guvernului PreşBăsescu-Boc s-au închis spitale, salariile bugetarilor s-au redus cu 25-40%, iar pensiile s-au micşorat şi ele ba cu 15%, plus impozitarea ilegală a celor peste 700 de lei cu 5%. Ba mai mult, după aderarea la Uniunea Europeană ne-au plecat să lucreze în străinătate – pe bani mai mulţi – un număr mare de doctori şi de asistente medicale.
O parte a acestor măsuri de austeritate bezmetică s-au reparat, după venirea la guvernare a social-democraţilor din Cabinetul Ponta. Oricum, mai e mult până departe. Cu siguranţă, nu sunt suficiente bunele intenţii ale actualilor guvernanţi din moment ce economia românească a piedut enorm în urma unor privatizări frauduloase şi total neinspirate. Recent, guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă pentru corectarea, pe cât posibil, a Legii educaţiei naţionale. Ei bine, cârcotaşul de Traian Băsescu i-a cerut de pe acum Avocatului Poporului s-o conteste la Curtea Constituţională a României. Aceiaşi CCR care l-a repus pe el în drepturile de preşedinte imediat după ce la Referendumul din 29 iulie 2012 votaseră pentru demiterea lui nu mai puţin de 7.403,836 de alegători. Un analist al lui The Economist aprecia că având fratele şi ginerele în arest „Preşedintele certăreţ al României se află în corzi şi se agaţă de putere.”
În lumea aceasta românească bolnavă vor avea loc alegeri prezidenţiale, la care se speră alegerea unui preşedinte diferit de Traian Băsescu. Numai că greii ce ar putea candida cu şanse reale se codesc să-şi anunţe candidaturile. Dintre aceştia face parte şi primul ministru Victor Ponta, care n-ar dori să lase preşedinţia PSD şi conducerea Guvernului din mână.
Într-un recent interviu la CNN International, primul ministru Victor Ponta a menţionat că ultimele date statistice, precum creşterile de 4% din PIB şi rata scăzută a şomajului de 6,7% dau speranţe nu numai pentru România, dar aproape pentru toţi noii membri ale Uniunii Europene din partea estică a Europei. Iar dacă m-aş referi la o constatare a analistului economic prof.univ.dr. Ilie Şerbănescu ar trebui să recunosc faptul că profitul raportat la creşterea economică a României se regăseşte în economiile altor state ce au multinaţionale la noi. Băncile străine sunt un exemplu, iar OMV Petrom altul. Încât Austria este a doua ţară producătoare de petrol din Europa şi nu România!
 ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here