Ca la noi, la nimeni – Măririle de salarii pe şest da, aprobarea Codului Fiscal ba!?

416

Începem o săptămână în care vor avea loc discuţii între partidele parlamentare pe marginea noului Cod Fiscal. Acel Cod Fiscal care-a fost votat odată în Parlament cu o cvasiunanimitate, evident dezbătut în ambele camere ale acestuia. Mai mult, deşi PSD dorea o scădere a TVA de la 24 la 20%, spre a fi votat şi de către PNL – în fapt, noul PDL – s-a acceptat propunerea acestora de a-l scădea la 19%.
Exact cifra anunţată în campania sa electorală de actualul preşedinte Klaus Iohannis. Personaj care n-a scos o vorbă nici pe timpul dezbaterilor, dar nici după ce Codul Fiscal fusese votat. A aşteptat la cotitură ultima zi în care avea voie să-l promulge ori să-l retrimită înapoi, scuzaţi pleonasmul, pentru alte dezbateri. Nu a precizat articolele sau alineatele pe care le-ar vrea modificate, preşedintele mulţumindu-se să afirme că trebuie revăzut în întregul lui şi că ar pune în pericol macrostabilitatea economică a României în următorii ani.
A respins şi un dialog cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care intenţiona să-l convingă, cu argumente, de unde va lua Guvernul banii pentru acoperirea unor reduceri de taxe şi impozite. Plus că i-am supăra pe partenerii noştri occidentali – FMI şi Comisia Europeană -, ţintind mai mult ca sigur că nu respectăm austeritatea impusă de Germania!
În schimb, la mărirea pe şest a salariilor funcţionarilor publici din Administraţia Prezidenţială şi Guvern cu 70% n-a cerut să ştie de unde vor fi bani, la fel cum a procedat şi în cazul majorării cu 350% în unele cazuri ale lefurilor demnitarilor. Dintre care face parte şi domnia sa şi primul ministru!
Despre medicii ce se pregătesc de grevă, din cauza salariilor mizerabile şi a aiuritoarei declarări a lor drept funcţionari publici, de lefurile de ruşine ale profesorilor nu le pasă celor din PNL-Cotroceni! Noul PDL, cum i se mai spune noului PNL, a cerut o consultare a partidelor parlamentare pe tema Codului Fiscal. Brusc, aceeaşi invitaţie le-a făcut-o vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR). Datele nu s-au precizat, iar Codul Fiscal ar trebui (re)votat în sesiunea extraordinară a Parlamentului de la sfârşitul lunii august. Ce va fi nu se ştie. Cu certitudine, neaplicarea Codului Fiscal ar aduce mari prejudicii nu doar angajatorilor şi mediului de afaceri. Ci şi întregului personal bugetar, neexistând un nou Cod Fiscal nu se va putea aplica o Legea a salarizării unice a bugetarilor. Cei cu bani mulţi, prin măririle pe şest, vor rămâne la fel. Iar cei sărăci vor sărăci şi mai mult!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here