Ca la noi, la nimeni – Minerii salvează CEO din Valea lui Borc!

484

Minerilor din Gorj le-a ajuns cuţitul la os. Altfel nu protestau la Târgu Jiu împotriva deciziei aberante a ministrului Economiei, Costin Borc, de a muta sediul Complexului Energetic Oltenia la Bucureşti. Şomajul tehnic, cu plata a 75% din salariu continuă şi azi pentru mineri, iar iminenta restructurare a vreo 2.000 de salariaţi ai CEO încă îi ameninţă.
Şi atunci, ca să atragă atenţia incompetenţilor din Guvernul Cioloş, minerii au recurs la o formă de protest originală. Au plecat din Rovinari, prin Craiova spre Piaţa Victoriei din Bucureşti. Chiar la sediul Guvernului, unde s-au aşezat tăcuţi, pe spate, doar-doar vor fi băgaţi în seamă. Şi au fost. În timp ce mărşăluiau pe jos, cale de 320 de kilometri, efort la care n-au făcut cu toţii faţă, mulţi suferind din cauza bătăturilor la picioare, numărul lor micşorându-se de la 60 de ortaci spre 50, iar pe parcurs li s-au mai adăugat alţi colegi de suferinţă din Valea Jiului. Cea pusă pe butuci de mai multe guverne succesive, care-au închis mine la greu, iar operaţiunea este continuată de ministrul Economiei din Guvernul Cioloş, care-a băgat Complexul Energetic Hunedoara în faliment.
În pădurea Peştişanilor există o zonă denumită Valea lui Borc. În care au titluri de proprietate doar unii, iar exploatarea copacilor pădurii se face anapoda, fără a se respecta proprietăţile ori, mai grav, legile ţării, atâtea câte sunt, care protejează pădurea! Fără nicio legătură cu numele ministrului Economiei, Costin Borc, milionar înainte de a fi ministru tehnocrat, om care consideră atât Valea Jiului, precum şi carierele miniere din Gorj ca pe propria moşie.
Costin Borc nu e fitecine, ci vicepremier şi ministru vremelnic al Economiei. O economie ce merge din rău în şi mai rău! Valea Jiului şi Gorjul au fost şi sunt zone monoindustriale. În Valea Jiului, pe vremea de tristă amintire a Guvernului Boc, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, promisese transformarea Văii Jiului într-o perlă turistică. Una imposibilă fără infrastructură – şoselele şi căile ferate fiind în mare suferinţă -, iar telegondolele construite de firme ale PDL duceau spre nicăieri. Jos fiind oraşe aproape moarte, iar la capătul de sus nu existau nici hoteluri, iar pârtiile funcţionează doar o mică parte din an.
Ce va fi în Gorj? Unde şoselele sunt şi mai proaste, iar căile ferate la fel. Dreptatea obţinută de liderii minerilor care-au discutat cu reprezentanţii Guvernului Cioloş este doar una parţială. Însuşi vicepremierul şi ministrul Economiei Costin Borc le-a transmis, după negocierile cu minerii că vor fi disponibilizări, sediul CEO nu se va muta la Bucureşti, dar nu se va închide CEO! Urmând ca pe viitor să aibă loc de două ori pe lună negocieri între guvernanţi şi mineri. Nu s-a precizat dacă vicepremierul va merge totdeauna el la mineri, ci s-a spus că vom vedea poate vin şi minerii la Bucureşti.
Vorbele oarecum frumoase, dar alunecoase nu au lipsit din spusele vicepremierului Costin Borc: „Restructurările se vor face cu respectul cuvenit faţă de oameni, cu venituri de completare şi cu salarii pentru cei care vor fi disponibilizaţi.” Vicepremierul Borc a fost huiduit, iar minerii neîncrezători care i-au strigat: „Dacă ne minţiţi, nu vă iertăm” şi „Veniţi în carieră să vedeţi ce situaţie avem acolo.”
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here