Ca la noi, la nimeni – Nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine!

1559

Titlul însemnărilor de azi reproduce, de fapt, proverbul românesc “Nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine”. Un proverb cu acoperire în viața de fiecare zi nu doar a țăranului român și care proverb avea o mare apreciere înainte de 1989. Anul 1989 a adus mari schimbări, indiferent dacă în Decembrie a fost lovitură de stat sau Revoluție, și eșaloanele doi sau chiar trei ale fostului regim au ajuns la putere. Ca după o mare viitură, mizeriile au ieșit la suprafață. Cei mai mulți au profitat și s-au îmbogățit fără măsură. Legile cele vechi au fost abrogate, indiferent dacă erau proaste sau unele bune. Despre Legea ilicitului nu s-a spus nimic, dar nu s-a mai aplicat. Ideologul comunismului, Silviu Brucan(alias Samuel Bruckner) a trecut în barca noii conduceri a Republicii România. Omul a fost luat în râs atunci când a prezis că ne mai trebuie încă 25 de ani până vom ajunge la democrație. La anul se vor împlini 30 de ani de la Marea Învălmășeală din Decembrie 1989, iar șansele de a ne bucura de o adevărată democrație scad vertiginos. Alianța aflată la putere încearcă să schimbe legile justiției și este împiedicată s-o facă de către firava opoziție și principalul ei vârf de lance – președintele României, Klaus Werner Iohannis. Bașca intervențiile neavenite ale marilor cancelarii ale lumii, de dincoace și de dincolo de Atlantic. Una din marile probleme ale mai tuturor guvernărilor postdecembriste a fost absența aproape totală a investițiilor, creatoare de locuri de muncă. Am putea afirma că, cu toată creșterea economică din 2017, nici guvernarea PSD-ALDE nu face excepție. Există o creștere bazată pe consum, apoi creșterea industrială(deși industria, bogățiile subsolului nu mai aparțin statului român) și o creștere a construcțiilor. Puțin! Anul trecut, cu toată seceta, a fost un an agricol bun. Dar și aici ne lovim de faptul că peste cinci milioane hectare de teren arabil a fost vândut străinilor pe mai nimic. Până și aurul verde – pădurile statului – continuă să dispară. Cu toată aparenta înăsprire a legislației și apariția noului Cod Silvic, defrișările pădurilor continuă.
*
Conform unui raport al Eurostat, dat publicității vinerea trecută, România se află printre țările cu cele mai puține locuri de muncă ocupate de persoanele cu vârste între 55 și 64 de ani. Țara noastră este clasată pe locul cinci în topul țărilor codașe din Uniunea Europeană unde gradul de ocupare a forței de muncă la persoanele cu vârsta între 55 și 64 de ani a fost cel mai scăzut în 2017! Cele mai mici rate de ocupare a forței de muncă au fost înregistrate în Grecia(38,3%), Luxemburg (39,8%), Croația(40,3%), Slovenia(42,7%) și România(puțin peste 43%). În privința persoanelor mai tinere, în 2017, rata de ocupare a forței de muncă în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani în Uniunea Europeană a fost de 72,2%(comparativ cu 2016, când fusese 71,1%). Este drept că în 2017, deși suma alocată de Buget pentru investiții a fost una extrem de mică, guvernările PSD-ALDE au creat locuri de muncă, mai ales printr-o măsură care-a obligat companiile ce lucrau cu contracte parțiale să treacă la contracte cu carte de muncă și să plătească salariul minim pe economie, indiferent de numărul de ore lucrate de angajați. Și, uite-așa, de la socialismul multilateral dezvoltat, care, deși a eșuat, crea locuri de muncă pentru fiecare, s-a trecut “Pas cu pas”, cum ar zice Herr Iohannis, la corporatismul multilateral dezvoltat. Unul care scoate profitul din România și nu are obiceiul să-și plătească impozitele în țara unde acesta este produs.
ION PREDOȘANU
P.S. Inspecția Judiciară a început luni, 23 aprilie, un nou control la DNA, ce vizează achitările definitive în perioada 2016-2017. La începutul săptămânii trecute, Inspecția Judiciară anunțase un control tip „remediere de deficiențe”, tot la Structura centrală DNA, efectuat în intervalul 16-20 aprilie de trei inspectori judiciari. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here