Ca la noi, la nimeni – Pensiile speciale ale parlamentarilor, ca furt din buzunarul cetăţenilor !

398

Marţea trecută fuse iarăşi o marţi neagră. Pentru democraţia originală din România. Amânarea dezbaterii în Camera Deputaţilor a celor 22 de modificări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală era previzibilă după ameninţările viceprim-ministrului Gabriel Oprea, preşedintele UNPR – după unii, Uniunea Naţională a Penalilor din România – cu ieşirea de la guvernare. Practic, acum Victor Ponta şi PSD sunt prizonierii aflaţi sub cizma generalului de justiţie(?!), între altele Naşul de botez al unui copil al premierului.
I s-a dat pe la nas cu posibilitatea de a fi el prim-ministru, demnitate promisă de Klaus Iohannis – cu care avut o întâlnire privată -, acela ce ne mai amăgise în campania prezidenţială cu o „altfel de politică” şi cu preşedintele mediator. Şi, bag de seamă, în fapt, şeful opoziţiei firavului PNL sau PDL, că nici nu mai ştim ce-a ieşit din anunţata fuziune. Ar fi bine să nu uite domnul Gabriel Oprea, fost ofiţer militar de intendenţă, că „orice Naş îşi are Naşul!”
Se ştie că numărul de parlamentari ai României depăşeşte cu mult pe acelea ale unor ţări cu mult mai mari. Abia de-acum încolo, mai precis dacă se va vota legea vom avea mai puţini – dar nu cu mult – de la alegerile parlamentare din 2016 încolo. Iar UNPR nu s-a prezentat niciodată singură pe liste. Ba s-a încropit din pretinşi independenţi pătrunşi în Parlament pe listele altor partide, iar în 2012 printr-o alianţă cu PSD. Pe care, mai nou, vrea să-l distrugă.
Proiectul legii speciale a parlamentarilor fusese semnat şi de parlamentarii PNL, care mai apoi şi-au reconsiderat poziţie, ştergându-se de pe acea listă blestemată. Şi totuşi, deşi la votul în plen PNL a votat contra legii, de ochii lumii, s-a împăunat că-şi rezervă dreptul de a ataca Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor la CCR.
Că n-a fost aşa, iar votul împotrivă fusese mimat, ne convinge copreşedinta PNL, Alina Gorghiu-Dej, care-a declarat, ieri, că „nu sunt suficiente motive pentru a ataca neconstituţionalitatea legii la CCR. Mai mult, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis fiind întrebat ce părere are despre lege ne-a aburit că n-a primit-o şi n-o cunoaşte, dar „Voi face o analiză profundă.” Probabil, aşa cum ne-a păcălit şi cu alte angajamente electorale, o va face „La anul, şi la mulţi ani!”
Cum pensia specială variază de la 1550 de lei pentru un mandat până la peste 4.500 la cei cu trei mandate, nu e greu de intuit că însumate acestea vor îngreuna cu mult bugetul pensionarilor de rând. Vicepreşedintele Federaţiei Pensionarilor din România, Viorel Copil, a afirmat că pensiile speciale ale parlamentarilor sunt un furt din buzunarul cetăţeanului, pentru că orice cetăţean trebuie să contribuie la pensie cu o parte din salariu.
„Se încalcă toate legile existente. Nu e admisibil aşa ceva. Un cetăţean are nevoie de 1.200 de lei pentru a trăi la limita sărăciei, ori pensia medie este de 800 de lei. Acesta este furt din buzunarul cetăţenilor.”
Parlamentarii au chiulit şi la votul propriei legi de pensii speciale, ştiind clar că nu au cum să nu fie votată. Despre Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre absenţi, s-a zis că era în biroul său de Preşedinte al Senatului, iar Valeriu Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor, alt absent nemotivat nu se ştie pe unde umbla.
Tot de ochii lumii, s-a arătat contra şi vocal, ca de obicei, primul vicepreşedinte al PNL, Ludovic Orban. Iar parlamentarii se plâng că de imaginea lor proastă de vină ar fi presa, nu incompetenţa lor, somnul din timpul lucrărilor, chiulul ori interesul doar pentru propriile privilegii.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here