Ca la noi, la nimeni – Sănătatea, lăsată de izbelişte !

378

Veţi spune că întâmplarea pe care v-o relatez este banală. Sunt zile de iarnă, când mai grea şi geroasă, când mai blândă şi cu temperaturi pozitive după orele prânzului. Un om ce a trecut de 80 de ani, Traian Roşca a căzut pe gheţuş şi dacă nu avea pe cap o căciulă de oaie, este foarte probabil că şi-ar fi spart capul.
O nepoată de-a sa, Geta  a căzut şi ea tot din cauza unui polei într-o dimineaţă. Traian Roşca are o pensie mică şi nu are bani de dat la doctori, aşa că a rămas acasă. Să-i treacă rănile de la sine, cu timpul. Geta e mult mai tânără şi a mers la un spital din Târgu Jiu, unde i s-a şi spus că-i dau drumul acasă după trei zile. Ca tratament, a primit 5 (cinci!) pastile de algocalmin. Şi atât. În rest, nimic. Nici măcar vreun dezinfectant acolo ori măcar tifon. Sărăcie lucie prin spitalele din România.
Trecem peste faptul că în farmaciile din România există vreo 13 feluri de algocalmin. Care algocalmin nu se mai vinde în farmaciile din Occident. Pe motiv că este cancerigen! Despre bolile cronice, cu mult mai grave, ce să mai spunem. Dacă ai norocul să te primească la spitalele – multe desfiinţate în vremea guvernărilor Boc, alea portocalii, rămâne să-ţi cumperi singur medicamentele.
Mai toate guvernările din ultimii 25 de ani au subfinanţat sănătatea. Banii pentru medicamentele din spitale sunt insuficienţi, iar salariile personalului medical de mizerie. Aşa se face că anual 4.000 de doctori bine pregătiţi iau drumul străinătăţii şi-şi caută de lucru în statele din Uniunea Europeană, unde sunt mai bine plătiţi.
Cât le priveşte pe asistentele medicale, au plecat din România vreo 40.000 în Occident. O ultimă decizie a Comisiei Europene le va interzice practica în baza diplomelor obţinute în ţară. Iar pentru a fi recunoscute, vor fi obligate să urmeze nişte cursuri – pe banii lor – ce pot să dureze şi 22 de săptămâni.
Se ştie, şcoala medicală românească pregăteşte specialişti extraordinari în domeniile cele mai delicate ale sănătăţii. Există chirurgi pe cord deschis cu mare experienţă, vestiţi chirurgi pentru transplantul de organe ce aleg să lucreze în străinătate. Abia în ultima vreme au început să revină acasă, unde Guvernul Ponta – de cele mai multe ori cu fonduri europene – a reuşit să le creeze condiţii de muncă la nivelul din alte ţări, cu dotări moderne în aparatură medicală. Şi totuşi, ne-am fi aşteptat ca iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la alocarea din 2017 a 2% din PIB pe o durată de zece ani să nu fi avut loc. Mult mai mare nevoie de acei bani ar fi avut SĂNĂTATEA!
Altfel, se moare cu zile indiferent de vârstă. De la noi născuţi la cei mai vârstnici. Despre care cinicul prim ministru Emil Boc afirma că e bine, întrucât numărul de pensionari se reduce „pe cale naturală”. Adică, prin moarte.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here