Ca la noi, la nimeni – Scandalul ambulanţelor!

395

În ultima vreme, datorită scandalului medicamentelor, a diferenţei mari dintre promisiunile din campania electorală parlamentară prezente în Programul de guvernare al PSD despre spitale şi condiţiile din acestea s-a vehiculat ideea unei remanieri la nivelul ministrului Sănătăţii. Nu s-a anunţat nimic cert, deşi rujeola n-a fost stopată în totalitate, iar problema vaccinurilor şi a vaccinării copiilor încă nu au fost rezolvate.
Evident, nimeni nu s-ar fi aşteptat ca, în numai aproape şase luni, spitalele de la noi să fie la fel precum cele din ţări dezvoltate şi nici condiţiile să fie măcar un pic mai apropiate.
Au trecut aproape şase luni de guvernare şi, colac peste pupăză, a mai apărut şi scandalul ambulanţelor. Materializat într-un scandal fără precedent între Dr. Raed Arafat, secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Primul, apreciat cândva pentru crearea şi rezultatele SMURD, deplânge blocarea sau întârzierea programului de achiziţii de ambulanţe, cu efecte nedorite în programele de sănătate publică: „Am fost dezinformaţi. Va începe să ucidă oameni” cu referire la neachiziţionarea la timp a ambulanţelor pentru sistemul AMBULANŢA, dar şi pentru SMURD. De remarcat, acuzele între cei doi demnitari au apărut pe Facebook, Dr. Raed Arafat nefiind în ţară.
Nici ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, nu se lasă mai prejos şi zice clar: „Dezinformează”. Culmea este că Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat la un post de televiziune, între altele, următoarele: „Eu cred, că de ani de zile domnul Arafat, în privinţa ambulanţelor, ne minte cu neruşinare.” Mai susţine că n-a existat nici un fel de transparenţă şi nu-şi explică de ce ambulanţele din ţări precum Ungaria, Cehia, Polonia şi Germania costă mai puţin şi sunt mai bine dotate cu aparatură.
În timpul acesta, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Bacău: „După cum ştiţi, am mers prin spitale şi fără să fiu invitat şi o să merg în continuare pentru că îmi place să vorbesc cu oamenii şi vreau să văd care sunt problemele acestora. Politica mea guvernamentală este axată pe pacienţi. Nu este o declaraţie politică. Eu când spun acest lucru, o spun şi o cred, şi o simt. În momentul în care la Ministerul Sănătăţii va fi o altă agendă, voi pleca de acolo.”
Mult mai înţelept, primul ministru Sorin Grindeanu a reacţionat după scandalul ambulanţelor dintre Raed Arafat şi Florian Bodog privind achiziţionarea autospecialelor: „Situaţia achiziţiei de ambulanţe este în atenţia mea şi a echipei mele. Am avut discuţii, în ultimele săptămâni, cu doamna ministru Carmen Dan, cu domnul ministru Bodog şi cu domnul secretar de stat Arafat. Săptămâna viitoare, imediat ce domnul Arafat revine în ţară, mă voi întâlni cu toţi trei, pentru a clarifica problema. Important e ca pacienţii români să beneficieze cât mai rapid de servicii moderne de ambulanţă”, a scris premierul Grindeanu pe Facebook.
Iată cum, pe calea dialogului, se vor putea rezolva probleme doar aparent insurmontabile.
Ion PREDOŞANU

P.S. În anul 2016, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică – INS -, s-au înregistrat, pe teritoriul României, cele mai puţine naşteri din 1990 până în prezent: 189.783. Ieri, la Facultatea de drept a Universităţii Bucureşti, a avut loc un seminar-eveniment dedicat Zilei Românilor de pretutindeni. La seminar a fost de faţă şi un reprezentant al Patriarhiei, care a afirmat că în anul 2016 peste 22.000 de botezuri au avut loc în diaspora în Biserica Ortodoxă.
Această cifră a copiilor botezaţi în altă ţară decât România poate semnifica o stabilire definitivă a românilor în ţările în care au plecat să muncească. Copiii se nasc şi trăiesc în ţara unde părinţii lor au ales să plece. Cifra este una îngrijorătoare, reprezentând peste 10% dintr-o generaţie. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here