Ca la noi, la nimeni – Secetă politică, secetă agricolă!

358

Ca şi cum nu ar fi suficient de grea povara unei, hai să-i zicem, crize de politicieni adevăraţi – o secetă de personalităţi în domeniul politicii româneşti fiind evidentă – ne-a mai pocnit acolo unde ne doare cel mai rău şi seceta din agricultură.
Iar agricultura este aceea care ne-a scos din mari încurcături mai anii trecuţi, când România exporta grâu, carne şi alte produse ale industriei alimentare. Sunt zone întregi din ţară pe unde n-a mai căzut un strop de ploaie, iar culturile vegetale sunt compromise. Nu vorbesc numai de Moldova, Bărăgan ori de sudul Olteniei, dar şi judeţele Harghita, Covasna şi Dâmboviţa – altădată mari producătoare de cartofi – vor avea recoltele diminuate drastic. Condiţii în care nu se ştie cum fermierii vor mai putea relua culturile pentru anul viitor. Căldurile toride din ultimele luni, codurile portocalii şi cele galbene nu ne mai slăbesc.
Climatologul Roxana Bojariu afirma că este posibil ca temperatura globală a anului 2015 să fie un posibil record. Şi dacă în alţi ani exporturile din agricultură ne salvau şi creşteau PIB-ul, vă daţi seama cum vom ieşi de sărăciţi din iarna viitoare. Iar importurile ne vor dezechilibra raportul dintre export şi import. Altfel, cu toate creşterile economice incontestabile ale României, recunoscute de BNR – ce anunţa inflaţie negativă, inclusiv în următoarele 9 luni -, de Institutul Naţional de Statistică şi de EUROSTAT viitorul nu este prea roz. Nu numai la noi, ci şi pe plan mondial. Unde omenirea a consumat anul acesta , şi de prin anii ’90 încoace, mai mult decât produce pământul. Schimbările climatice datorate gazelor, neţinute în frâu de principalele ţări industrializate ale lumii, dublate de defrişările masive – la care România e o campioană din punct de vedere negativ – absenţa unei infrastructuri moderne şi absenţa unor politici coerente pe termen mediu şi lung nu vor avea cum să scoată ţara din sărăcie. Parlamentul – principala redută a democraţiei – îşi face de cap. Pe şest, s-a votat legea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor respinsă – după câte ştiu – de preşedintele Klaus Iohannis. Care n-a făcut acelaşi lucru cu legea ce permite creşterea cu 70 la sută a salariilor funcţionarilor din Administraţia Prezidenţială şi Guvern, dar nici pe aceea a creşterii imense a indemnizaţiilor demnitarilor.
Principala preocupare a opoziţiei, conduse nu de PNL, ci de preşedintele Klaus Iohannis, ar fi soarta lui Victor Ponta. Prim ministru ce riscă a fi înlăturat prin mijloace nedemocratice. Ieri, un lider al PMP, Vişan, a aruncat pe piaţă un scenariu ce vorbeşte de arestarea în toamnă a Preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Evident, tot pentru a lovi în premierul Victor Ponta. La puternica criză de politicieni adevăraţi şi care să ţină cu cei săraci, adăugând cumplita secetă din agricultura României, exact asta ne mai trebuia. Scandaluri politice create de instituţii ale statului ce nu se supun controlului unui Parlament slab.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here