Ca la noi, la nimeni – Slabe șanse pentru restructurarea (In)Justiției președintelui Iohannis!

352

De la Traian Băsescu încoace se tot restructurează Justiția. Și a naibii, de atâta restructurare a ajuns să comită erori în lanț. România fiind prima țară din Uniunea Europeană la capitolul procese pierdute la CEDO. Din care pricină, an de an, țara noastră pierde sume imense. De sute de mii sau chiar milioane de euro!
Bag de seamă că nefiind prezent la alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, președintele României l-a supărat rău pe judecătorul Horațiu Dumbravă. Și, bănuiesc, nu numai pe el. La intervenția lui Horațiu Dumbravă s-ar putea adăuga că acoperiții din Justiție sunt fără număr și pierduți în tăcerea Cotrocenilor.
Luați prin surprindere de absența președintelui Klaus Iohannis la alegerea președintelui Consiliului Suprem al Magistraturii, în persoana judecătorului Mircea Aron, am tras falsa concluzie că Iohannis nu s-a implicat cu nimic. Dacă stăm să ne gândim la niște pete, ori măcar la una dintre ele, ale CV-ului lui Mircea Aron, vom afla că acesta este șantajabil și exact persoana potrivită pentru a fi manevrată cum se dorește! Judecătorul Mircea Aron se află printre cei opt autori ai uneia dintre cele mai mari erori judiciare din România. El a făcut parte din completul de opt judecători carea au condamnat-o ilegal pe Viorica Vișan, la 16 ani de închisoare pentru omor. În 1997, când s-a judecat recursul înaintat de Viorica Vișan, el era judecător la Secția Militară a curții Supreme. După ce a executat zece ani, Viorica Vișan a fost achitată, când adevăratul criminal și-a recunoscut fapta! Inspecția Judiciară a “stabilit” că judecătorii și procurorii care au comis această enormă eroare judiciară nu s-au făcut vinovați cu nimic. Cazul gorjeanului Marcel Țundrea, petrecut în 1992, în care Marcel Țundrea a fost condamnat la 25 de ani este similar. Abia după 12 ani a fost descoperit adevăratul criminal și Țundrea a primit achitarea, dar a murit în 2007. Astfel, Marcel Țundrea n-a mai apucat să beneficieze de despăgubirile de la CEDO!
Cazul Viorica Vișan este cel puțin la fel de grav. În sentința din 14 ianbuarie 1997, a Curții Supreme de Justiție, dată în Dosarul nr. 2125/1995, în care-i regăsim în completul de judecatră pe judecătorii Mircea Aron, proaspătul ales în fruntea CSM, dar și pe Nineta Angheloiu, fostă și ea membru al CSM!
Nici Viorica Vișan, la fel ca și Mariana Rarinca nu a avut bani pentru a-și angaja un Avocat, și i s-a pus unul din oficiu. Evident, a pierdut procesele, recursul, iar când fiul său – Florin Cristian Vișan și-a recunoscut crima nu era luat în seamă.
Ce încredere poate avea în angajamentele judecătoruloui Mircea Aron, în legătură cu transparența numirii șefilor ÎCCJ, PÎCCJ și DNA când știm ce pată are în cariera sa de judecător? El nu ar trebui să facă parte nici măcar din corpul judecătorilor sau procurorilor, nicidecum să conducă o instituție precum Consiliul Superior al Magistraturii!
ION PREDOȘANU

P.S. La ora când închei aceste însemnări nu cunosc prea multe elemente ale dialogului avut de primul ministru Dacian Cioloș cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, dar trag nădejde că înafară de problemele cu migranții – pentru care în Gorj am priceput că se va amenaja un Centru la Bumbești Jiu – s-or fi discutat și niscaiva probleme economice și comerciale între principala forță a Uniunii Europene – Germania și România. Deie bunul Dumnezeu ca primul ministru, Dacian Cioloș, să nu fi făcut acest cheltuitor drum de la București la Berlin degeaba. Și cam cum era o pagină din revista FLACĂRA, condusă de poetul Adrian Păunescu, (totul) depinde de noi și rămâne să gândim cu capetele noastre. Doamna Cancelar Angela Merkel ne-a zis-o de la obraz: “O condiție pentru intensificarea relațiilor economice este ca sistemul de Justiție să fie îmbunătățit în continuare.“ (Ion Predoșanu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here