Ca la noi, la nimeni – Tălpi prezidenţiale. Pe româneşte, abuzuri!

292

Este din ce în ce mai limpede că numitul Traian Băsescu, actualul Guvernator al Coloniei România, face jocurile marilor cancelarii ale lumii. Şi ale serviciilor secrete ale acestora, fără a ţine seamă de informaţiile celor din interior. A fost îndemnat să declasifice măcar informaţiile SRI cu privire la Afacarea Roşia Montană, dacă tot nu putem şti contractul confidenţial prin care, chipurile, s-a dat pe nimic aurul, argintul şi celelalte metale rare din zăcământ.

Ţi-ai găsit. Se face că nu aude. L-a păcălit pe primul ministru, Victor Ponta, cu acel dubios şi sinistru Pact de Coabitare. Şi de atunci a căpătat iarăşi glas, punctând la prăpădita de imagine ce-o mai avea. Şi de atunci, cetăţeanul locatar ilegal al Palatului din Dealul Cotrocenilor trage din orice poziţie în Guvernul USL şi chiar în premier. (Deşi semnase şi jurase că se potoleşte!) Adesea folosind un limbaj specific vaporenilor cu mintea înceţoşată de alcoolurile obişnuite de la gustatul cu nesaţ, pe vremuri, prin porturile lumii. Şi azi are posibilităţi cu mult mai mari, încât iese şi face declaraţii din care ţi-e greu să crezi că nu şi-a clătit gura păcătoasă cu amicul său Johny Walker ori fraţii lui scoţieni. Licori mai fine, dar cu tărie alcoolmetrică la fel. Ieşirea adacadabrantă cu sesizarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu presupusa neconctituţionalitate a Legii Referendumului e o talpă de preşedinte-jucător de Divizia C, cum s-ar zice-n fotbal. Şi care sesizare este un drept al lui, a aceluia care n-a ţinut seamă de votul celor 8,5 milioane de alegători de la referendumul din 29 iulie 2012, dintre care 7,4 milioane s-au exprimat pentru demiterea sa. Şi PDL sesizase, ca partiduleţ de opoziţie, la CCR acelaşi lucru. Şi sesizarea PDL fu respinsă. Numai că Traian Băsescu – un cetăţean cu drepturi necuvenite – are majoritate în CCR. Aşa că, orice decizie nouă este posibilă. Este greu pentru USL să guverneze bine cu atîtea critici, cu injurii – unele chiar la adresa primului ministru – dar o face. Şi dacă se acceptă sesizarea lui Traian Băsescu şi dacă se respinge, USL are mari probleme în respectarea programului de guvernare şi schimbarea legilor propuse. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi ne cale de consecinţă al treilea om în stat a şi declarat că referendumul propus de Traian Băsescu nu va mai fi posibil în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014. Şi totuşi, dacă USL are sânge în organele sale conducătoare, chit că amânarea dorită de Traian Băsescu atrage o aplicare a Legii referendumului abia din 2015 încolo, aceia cu prezenţa la vot a minimum 30% dintre alegătorii cu drept de vot, ultima şansă nu-i compromisă. Ce ar împiedica USL să decidă alegeri anticipate prezidenţiale la aceeaşi dată cu alegerile europarlamentare din 2014? Nimic. Aşa că USL ar putea scăpa ţara de acela ce a dus-o pe marginea prăpastiei, dezbinând oameni, partide şi creând haos. În fond, tot în programele electorale ale partidelor membre ale USL – PSD, PNL şi PC – se exprima angajamentul în faţa alegătorilor de schimbare a preşedintelui.  Iar ce nu s-a izbutit la referendumul din vara trecută se prea poate petrece în primăvara viitoare. Până nu este prea târziu! Şi-aşa, premierul Victor Ponta susţine că răspunsul CCR nu poate întârzia iar din decembrie propunerea-abuz a lui Traian Băsescu e nulă.
N. ROŞCA

P.S. Cât priveşte dezbaterea privind Afacerea Roşia Montană – al cărei avocat neplătit chipurile a fost Trăienel de Băsescu – ar fi mai bine să reamintim un raport al Academiei Române din anul 2003. Când Academia Română şi-a exprimat punctul de vedere în legătură cu proiectul de exploatare mienieră de la Roşia Montană spre a preveni eroarea gravă, cu efecte negative asupra comunităţii, mediului şi vestigiilor arheologice din zonă şi semnala consecinţele riscante pentru Statul Român. Acest Raport al Academiei Române îl găsiţi pe site-ul www.cotidianul.ro (N. Roşca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here