Ca la noi, la nimeni – Tehnocraţii – birocraţi sau fanarioţi?!

408

O vorbă din popor ne spune că „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul mare!” Cam aşa se-ntâmplă şi cu imensele aşteptări şi promisiuni făcute de „Guvernul meu”, adică al preşedintelui Klaus Iohannis, asta dacă Guvernul Dacian Cioloş este al lui – cum îi place să spună -, ori este al celor de la Bruxelles sau de aiurea.
Printre multele isprăvi, unele de neiertat, ale actualilor guvernanţi mai sunt şi altele pe care nu le-am amintit zilele trecute. Guvernul mai taie şi tichetele de masă şi anulează plata orelor suplimentare. Dispar premiile, tichetele de masă, cum ziceam, tichetele cadou, voucherele de vacanţă sau alte avantaje materiale pentru angajaţii din sectorul bugetar. Toate acestea nu sunt cuprinse în proiectul Legii Bugetului pe anul 2016, ci într-o Ordonanţă de Urgenţă dezbătută de Guvernul Cioloş săptămâna trecută. Şi mai rău, angajaţii bugetari care vor efectua ore suplimentare vor primi numai zile libere, şi nu bani în plus pentru munca prestată. În vremea aceasta, cei de la Consiliul Fiscal ne anunţă că ne paşte o nouă criză. Semne bune n-ar fi. După ce prevestise că salariul minim nu va creşte la 1.200 de lei, ci va rămâne îngheţat la 1.050 de lei, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, o dă la-ntors. Acu, cică, nu se ştie… Iar preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a dat un ultimatum primului ministru, Dacian Cioloş, să anunţe până astăzi, marţea celor trei ceasuri negre, adevărata intenţie a executivului. Ca să se poziţioneze social-democraţii şi să ştie cum votează miercuri Bugetul pe 2016. Asta, aşa, de ochii lumii. Întrucât încrederea în PNL şi PSD, cele două importante partide susţinătoare ale validării la investitura Cabinetului Cioloş, e în continuă scădere.
Cam pe şest şi fără să murmure, deputaţii au votat cu 300 de voturi „pentru” şi doar două „împotrivă” creşterea cu 75% a salariilor angajaţilor din instituţiile de cult şi în instituţiile de învăţământ teologic. Fără ca Parlamentul ori Guvernul să fi făcut vreun studiu de impact, aşa cum cerea frecvent preşedintele Iohannis şi PNL-ul pe timpul guvernării Ponta. Singurul partid ce s-a poziţionat de la început ca fiind în opoziţie este ALDE. Şi nu doar prin preşedintele său Călin Popescu-Tăriceanu. Despre care se ştie că-i un vehement critic al preşedintelui Iohannis şi al „Guvernului meu”. Foarte dur şi plastic în exprimare este vicepreşedintele ALDE, Cătălin Beciu, care îi etichetează pe tehnocraţi drept „fanarioţi”. „Bruxelles are un Fanar, doar pentru noi(…) După lupte seculare, sărbătorim 304 ani de la sosirea primilor tehnocraţi pe acest tărâm(…) Fanarioţii au fost primul guvern tehnocrat de pe aceste meleaguri. Au stat 110 ani, timp în care „s-au luptat” cu corupţia şi nepotismul, care ucideau şi pe vremea aia. Au pierdut şi ei, am pierdut şi noi, doar că mai mult. Am avut nevoie de încă 100 de ani spre a ne reveni. După ce ne-am dezmeticit, singuri, ne-au fost trimise alte două rânduri de tehnocraţi, din Germania şi din Uniunea Sovietică. În ordinea asta. Ne-am revenit, cumva, după ’89. Păi, nu e clar că ne trebuiau tehnocraţi din nou? Au venit”, a comentat Cătălin Beciu. Acelaşi vicepreşedinte ALDE, Cătălin Beciu, a acordat o atenţie specială preşedintelui Klaus Iohannis, şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi primului ministru, Dacian Cioloş: „Avem un Petru Groza, doar că face pe preşedintele. E şi neamţ, e şi sovietic, bogat şi aproape corect, cu case multe, plus că-i place tenisul. Şi luxul. El conduce Siguranţa Statului. Avem şi o Ana Pauker, care arestează pe toată lumea fără milă, dar şi fără probe(…). Avem şi un şef de guvern, insipid, al cuiva de peste hotare, soţul unei doamne din Franţa, despre care nimeni nu îşi va aminti vreodată.”
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here