Editorial

Ca la noi, la nimeni – Ura şi dezbinarea, mesaje electorale?!

 | 14 noiembrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Motto: „În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie – nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie pe care o poţi câştiga oriunde şi oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat este sentimentul permanenţei noastre copilării în viaţă.” – C. Brâncuşi

Semnatura eletronica CertDigital

Relele exemple din cea mai consolidată democraţie a lumii – cea din Statele Unite ale Americii -, din păcate, prind şi pe la noi. Atacurile la persoană din campania electorală pentru alegerea viitorului locatar al Casei Albe, l-au adus la cârma celui mai puternic stat al lumii pe acela care nu avea deloc experienţă de politician – Donald Trump. Cu eleganţă, primul om care l-a felicitat pentru victoria în alegeri a fost contracandidatul democrat Hillary Clinton şi abia după aceea s-a declarat Trump învingător!
Cu toate acestea, imediat şi arogantul Donald Trump şi-a schimbat discursul, prin chemarea la unitate a tuturor americanilor, indiferent dacă l-au votat sau nu. Dacă e bine să învăţăm din greşeli, n-ar fă rău să învăţăm în sfârşit şi din greşelile altora. Mai ales când acestea sunt, fie şi tacit, recunoscute!
Aşa văd eu campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie în care candidaţii au plonjat cu mult curaj. Le mai trebuie demnitate şi, dacă se poate, mult bun simţ. Să reţinem că dreptul la ură şi la calomnie nu este înscris în Constituţie şi nici în Legea electorală. Fără discuţie, bârfe şi calomnii vor mai exista, iar persoanele lezate nu reuşesc totdeauna să afle ce se spune „pe la spate” despre ele. Şi bine ar fi să nici nu le intereseze! Şi, mai ales, să nu dea replici inutile. Să fie motivate pozitiv, fiind constructive, să se gândească la binele ţării, adică al alegătorilor. Este clar că ura şi dezbinarea nu servesc nimănui. Ne vom opri, cu strângere de inimă, asupra unui singur exemplu negativ. Sau, oricum, de prost gust. După opinia mea. Mă refer la gestul Alinei Gorghiu, o pretinsă „doamnă” şi preşedinte al Noului PNL. S-a filmat într-un clip electoral bătând la uşa unui copil aflat singur acasă. Spre a-l convinge să-i deschidă a dus-o mintea ei, atâta câtă are, să spună că dacă nu-i deschide Victor Ponta o să-i copieze temele, iar Liviu Dragnea îi va fura sendvişurile. Toate astea sunt prezente într-un clip libidinos,făcut public şi difuzat pe anumite canale TV, iar CNA se face că nu aude şi nu vede! Desigur, clipul respectiv a provocat numeroase proteste şi comentarii care dezavuează procedeul. Oare mizeria la care s-a pretat liderul Noului PNL reprezintă chintesenţa programului partidului pretins liberal, dar care-a părăsit Grupul ALDE din Parlamentul european şi a trecut cu arme şi bagaje în Partidul Popularilor Europeni, din care face parte şi „apoliticul” Dacian Julien Cioloş? Pe madam Alina Gorghiu-Dej o roade invidia că PSD este cotat mai bine în sondaje. Chiar nu este capabilă să realizeze că lupta politică poate fi şi una de idei? Prin care să-şi convingă alegătorii, pe amărâţii de cetăţeni, că Noul PNL are în vedere acţiuni prin care acestora să le fie mai bine. Ce le va răspunde acestora dacă vor fi întrebaţi de ce Noul PNL a părăsit sala de şedinţă în care s-a votat mărirea salariilor angajaţilor din Educaţie şi Sănătate? Tot cu ură şi înverşunare, Noul PNL împreună cu Guvernul Cioloş s-au repezit că conteste la Curtea Constituţională a României legea creşterii cu 15% a retribuţiilor personalului bugetar, evident, din învăţământ şi sistemul sanitar. Tocmai ei, pretinşii liberali, care au în programul de guvernare o dublare a lefurilor celor din Sănătate de la 1 iulie 2017! Păi dacă nu sunt bani pentru o mărire de 15%, cum vor găsi resurse bugetare pentru dublarea promisă? Disperarea electorală e vizibilă cu ochiul liber, mai ales la candidaţii Noului PNL şi ai USR (Uniunea Soros România!). Care Soros a mizat pe o mână moartă la alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii – cazul Hillary Clinton – şi se teme să nu păţească la fel şi în România, pe 11 decembrie! Dar, cum se spune, de ce îţi este frică de aia nu scapi.
Ion PREDOŞANU

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL