Cine poate, (oase)minciuni roade!

472

Orice s-ar spune, cu răbdare, liderul PSD şi primul ministru al României, Victor Ponta, se impune ca un politician cu har. Ori mai fi pete şi-n soare, nimic de zis, că doar nimeni nu-i perfect şi, mai ales, nu poate împăca pe toată lumea.

Iată că, totuşi, deputatul de Gorj a izbutit multe pentru Colegiul său şi sper s-o mai facă. În condiţiile în care duce-n spate şi grelele situaţii ale unei guvernări pe timp de criză. Una globală, dar şi naţională datorată catastrofalelor măsuri antipopulare mai cabinetelor PreşBăsescu-Boc. Că meteoricul şi aşazisul tehnocrat Mihai Răzvan Ungureanu, cu ale lui 78 de zile de guvernare, în care-a hăcuit bugetul, nici nu mai contează. Furia populară şi trezirea din adormire a Parlamentului României l-au aruncat peste bord. A ieşit din vizuina Cotrocenilor, Guvernatorul României – Traian Băsescu. Un ins cu „potenţial” mai mare decât al lui Victor Ponta. Cel puţin aşa crede el. Unul care-a instaurat dictatura instituţiilor dependente ombilical de Cotroceni, subjugând în opt ani Justiţia, Parchetul general, DNA-ul şi ANI, başca serviciile. Şi nici acum, după ce-a fost salvat de conjuraţia Barroso-Merkel-Departamentul de Stat al SUA, nu i s-a şters de pe creier pretinsa „lovitură de stat” din vară, una votată inclusiv de Curtea Sa Constituţională.
Încă mai hă-hăie, chiar dacă Uniunea Europeană taie opt miliarde de euro din bugetul alocat României. Aşa cum se-nţelege din anunţul făcut de Herman Van Rompuy referitor la bugetul UE pentru perioada 2014-2020. Practic, vor fi 8 miliarde de euro mai puţin care ar fi venit către România. Ce-i drept, bugetul încă nevotat nemulţumeşte pe toată lumea. Atât statele în prag de colaps – Spania şi Italia, cât şi pe cele din afara zonei euro, cum e cazul României.
Premierul Victor Ponta şi Parlamentul sunt partizanii propunerilor Comisiei Europene (CE), dar alocările sunt cu cinci miliarde de euro mai mici în privinţa fondurilor de coeziune: banii necesari eliminării diferenţelor economice şi sociale dintre regiuni, şi, respectiv, cu trei miliarde de euro pentru măsurile de politică agricolă comună. Primul ministru, Victor Ponta, a şi calculat că dacă varianta lui Van Rompuy va fi adoptată fiecare român va primi 400 de euro mai puţin, faţă de prevederea proiectului iniţial.
Sigur că şi alocarea de către selectul „Club UE” din bugetul pe 2007-2013 a 30 de miliarde de euro pentru coeziune, dezvoltare regională, pregătirea forţei de muncă, politica agricolă, pescuit şi cooperare teritorială e doar un fel de a spune că sunt bani primiţi. În realitate, cotizaţiile anuale ale României ca membru UE a egalat şi chiar depăşit sumele prevăzute ori primite.
Unele ministere ale guvernului Boc, şi în mod special al Dezvoltării Regionale şi Turismului – condus de flebeţea lui Băsescu, Elena Udrea – s-au tot lăudat că, din sumele alocate cică ar fi cheltuit 40-50%, însă UER susţine cu dovezi clare că, la noi, absorbţia fondurilor este sub 30% şi chiar sub 20” în anumite domenii. Fraudarea banilor europeni în timpul guvernărilor portocalii ne-au atras suspendarea finanţării. Iar autorităţile de la Bucureşti au acoperit diferenţa de la bugetul de stat. Neacceptând dreptul de veto, care-ar da posibilitatea unor negocieri în favoarea României, Traian Băsescu lucrează pe faţă contra ţării pe care pretinde că numai el este capabil s-o reprezinte. Şi uite-aşa, acela care-a mimat anticomunismul, fiind în fapt un produs al acestuia, ajutat de al (anti)comunist din tată-n fiu – Vladimir Tismăneanu – se dovedeşte un dictator mai abitir decât Nicolae Ceauşescu, aflat permanent în război cu propriul popor.Minciunile şi hă-hă-ielile nu-l ajută la nimic, fiind pe ultima sută de metri şi la final de mandat. Iar dacă USL va avea sprijin popular la alegerile din 9 decembrie şi va ajunge la 70%, situaţie perfect posibilă, acest Pinocchio de Dâmboviţa şi-ar putea pierde imunitatea cu mult mai repede. Cam prin decembrie anul acesta ori, cel mai târziu, în ianuarie 2013!
Ion Preodoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here