Dilemele unui Crin

634
Acela care a zis că n-a zis şi s-a-ntors şi-a râs este încă preşedintele României cel puţin până pe 21 decembrie. După ce, ieri, Curtea Constituţională a decis reexaminarea şi re-numărarea buletinelor de vot nule de către Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul verbal şi realitatea constatată s-a făcut un prim pas.

Abia după studierea completă a contestaţiei PSD, privind fraudarea alegerilor, se va stabili reluarea sau nu a turului doi. Grijuliu, nevoie mare, Emil Boc, preşedintele PD-L, a declarat că preşedintele în exerciţiu va rămâne în funcţie până la re-numărarea tuturor voturilor nule. Ar fi ceva semne de normalitate, totuşi.

În vremea asta, celebra revistă occidentală „The Economist” a scris că „Băsescu câştigă o cursă strânsă, dar murdară. Acum trebuie să-şi ţină promisiunile”. Murdară rău, campania continuă cu afirmaţii deplasate ale primului numit de către Băsescu în mandatul precedent anti-românul Horia Roman Patapievici, înlocuitorul nepotrivit al scriitorului Augustin Buzura la cârma Institutului Cultural Român. Mizerabilele acuze ale pretinsului filozof s-ar fi putut solda cu o demisie-demitere într-o ţară democratică, în care n-ar conduce dictatorialul „regim Băsescu”.
Locatarul de la Cotroceni nu-şi face timp pentru a slobozi dezbaterile din Parlament la Bugetul României pe anul 2010, semn că lasă ţara să plutească la voia întâmplării ori, mai rău, să se scufunde în criza de care nu va scăpa cu una cu două. Nu se vrea şi pace. Lui Liviu Negoiţă nu i s-a retras mandatul de prim ministru desemnat şi se pronunţă numele lui Mugur Isărescu, fără ca acesta să şi-l dorească ori să fi fost măcar întrebat de vrea şi grivei premier de vreme rea.
Deşi ar exista o majoritate parlamentară, de care nu se ţine seama voit, tocmai de către Traian Băsescu, PD-L, prin vocea autorizată a preşedintelui premier iepuraş băsescian, Emil Boc, lucrează la construcţia altei majorităţi. Una din care să facă parte PD-L şi veşnicul UDMR. Mai nou, acelaşi Boc vorbeşte ca şi şeful lui de un guvern de dreapta cu axul dorit a fi PNL-UDMR. Mult curtatul Crin Antonescu se ţine încă tare şi refuză măcar până la stabilirea deciziei finale a Curţii Constituţionale. Curte care, cum spuneam, a luat o primă decizie în unanimitate! Acea unanimitate păguboasă sperăm să nu funcţioneze la hotărârea cea mai importantă, aceea privind fondul contestaţiei PSD.
Mult doritul Crin Antonescu, preşedintele PNL, pare cel mai curtat personaj politic al momentului. El a fost şi cel mai carismatic candidat la alegerile prezidenţiale, oprit din păcate la furcile caudine ale primului tur al prezidenţialelor. Acelaşi Crin Antonescu susţine că „Geoană mă vrea premier ca o garanţie că ţara nu e la cheremul lui Băsescu”. Nu afirmă că s-ar vrea şi el, iar Traian Băsescu îl va refuza ca prim ministru desemnat măcar pentru că este singurul om politic de care se teme. Şi singurul care l-ar fi putut învinge în turul doi.
Are dreptate şi Marko Bela, preşedintele UDMR, care a declarat următoarele: „Prioritatea momentului – un guvern cu largă susţinere şi program anticriză”. Mă rog, un personaj din linia a doua a social-democraţilor, Mârza, afirmă şi că „PSD ar vota un guvern minoritar, indiferent de premier”. Lider autorizat al PSD, secretarul general Liviu Dragnea, susţine, pe de altă parte, şi domnia sa cam acelaşi lucru cu Mircea Geoană: „Antonescu are capacitatea de a fi premier în vremuri de criză”.
Luni, forumul naţional al liberalilor se va întruni ca să decidă participarea sau nu a PNL la guvernarea din jurul PD-L şi UDMR. Aşa, de pildă, preşedintele Organizaţiei PNL Gorj, deputatul Dan Ilie Morega, ar fi de acord, deci vrea la guvernare, iar liderul de Braşov, Aristotel Căncescu, nu. Ţara are nevoie de guvern, iar dilemele din jurul lui Crin Antonescu sperăm să dispară măcar până luni după prânz.
Vorba scriitorului gorjean, conf. univ. dr. Lazăr Popescu, “Geoană a fost preşedinte Putin”.
Oricum am da-o, dacă tot n-a ajuns preşedintele României, avem nevoie de Crin!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here