Gerul FMI, ascuns sub preş!

522
La ameninţarea de cod galben ce cuprinde aproape toate judeţele României, iar Gorjul nu lipseşte de pe listă, cu geruri straşnice până pe 27 ianarie, se mai adaugă una. Vorba ceea, o nenorocire nu vine niciodată singură. Tot până pe 27 ianuarie a venit şi Fondu’ pe capul nostru!

Despre întâlnirea reprezentanţilor FMI cu Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, am putut afla destul de transparent din ambele surse. Ba chiar şefii de la FMI ne-au dat asigurări că se vor primi şi cele două tranşe din împrumtul atât de aşteptat, fiind mulţumiţi de modul cum lucrează Banca Centrală. Doar rata inflaţiei pe 2009 n-a fost respectată, nu din vina BNR ci a Guvernului Boc 1, dar nu sunt motive de disperare.
Cu toate că în România, deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat după primele 11 luni ale anului trecut la 4,68 miliarde de euro, în scădere cu 69,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, potrivit BNR.
Ceva mai realist şi mai optimist, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, promite că “Banii de la FMI vin cel târziu pe 21 februarie”. Mai simandicos, dar şi secretos, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, susţine că acordul cu FMI va fi revizuit. Ceva scârţie, totuşi, în discuţiile cu reprezentanţii Fondului, care-ar dori să ia la bani mărunţi neîndeplinirea unor prevederi din acordul stand-bay şi au adresat autorităţilor române o scrisoare de intenţii. Despre care ministrul Sebastian Vlădescu pretinde că ar fi secretă şi nu poate da publicităţii prevederile sale. Mă rog, nu el este singurul vinovat că toată România a ajuns să stea cu mâna-ntinsă, precum un cerşetor, la bancherul mondial care este FMI. Semn rău, ca şi în cazul Greciei, alt stat falimentar. Care, totuşi, nu are nevoie de FMI, grecii având destule alte surse de venituri şi multe proprietăţi inclusiv în ţara noastră.
Spre deosebire de aşazişii noştri conducători transnaţionali impuşi de forţele oculte ale globalismului contemporan, trimişii FMI sunt mai tranşanţi. Puşi în genunchi şi cerşind fără sfială tranşele supravieţuirii, bietul popor stă şi aşteaptă să vadă dacă vin banii pentru pensii şi salarii bugetare. Neavând cum să aflăm adevărul de la ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, deşi acesta s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii FMI, să le dăm acestora ascultare. Şeful lor ne-a amintit că faţă de angajamentele de anul trecut, guvernanţii de mucava mai au unele restanţe pe anul 2009. Adică, dacă BNR şi-a făcut temele, nu acelaşi lucru se-ntâmplă cu Guvernul Boc 4. Care-i dator şi restant cu multe. Astfel, nemulţumiţi de întârzierile guvernanţilor, cei de la FMI i-au cerut imperativ ministrului Muncii, Mihai Şeitan, ca proiectele Legii salarizării unitare, al Legii responsabilităţii fiscale şi al Legii pensiilor să fie depuse la Parlament până în prima săptămână din februarie. Ei au mai solicitat ca şi reforma sistemului de asistenţă socială să fie gata până la sfărşitul anului 2010. Cam acestea ar fi nemulţumirile celui care dă banul, adică ale FMI. De care ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, se fereşte să vorbească precum dracul de tămâie.
Geaba ne tot promit că va fi bine alde Emil Boc, primul ministru, şi preşedintele Traian Băsescu, doi conducători care s-au văzut călare pe cai mari şi uită de posibilele nemulţumiri sociale ce vor apare după ce FMI pune piciorul în prag. Iată că, sperăm, după 27 ianuarie vom scăpa de ameninţarea cu cod galben privind gerul ce a pus stăpânire pe România. În schimb, vom rămâne cu urmările măsurilor drastice ce vor fi luate, obligatoriu, la cererea expresă a reprezentanţilor FMI. Şi să vedem atunci pe unde vor mai scoate cămaşa primul ministru Emil Boc şi armata lui de incompetenţi.
Ca o palidă consolare, să amintim că Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, sfătuieşte Guvernul să nu introducă taxe şi impozite noi în acest an şi să se concentreze pe reducerea cheltuielilor bugetare declarând următoarele: “Schimbarea regimului taxării este o problemă de importanţă majoră, de aceea dezbaterea publică, predictibilitatea şi nu în ultimul rand efectele care vor fi aduse de o schimbare a regimului de taxare sunt foarte importante, nu cred că ele trebuie făcute de pe o zi pe alta, în aşa fel încât să bulverseze mediul de afaceri şi în general societatea. De aceea, cred că anul acesta, restructurarea cheltuielilor trebuie să fie obiectivul numărul unu şi mai puţin introducerea de noi taxe şi impozite în această perioadă”.
Un semnal clar că dintre multele taxe şi impozite vehiculate, inclusiv aceea propusă de deputatul PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu, cea cu birul pe avere, mai ales din pricina actualei majorităţi din Parlamentul României, nu se va adopta prea curând vreuna.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here