În istoria prezentului – Anul 2010 începe în opoziţie faţă de români

486
Putem spune că week-end-ul, pe care tocmai l-am trecut, s-a aflat, de departe, sub semnul noii gripe, o spaimă tot mai mare cuprinzând populaţia României după nefericitul deces al unui actor cunoscut de la emisiunile TV. Cozile formate la spitale şi dispensare pentru a beneficia de vaccin au ţinut prim-planul ştirilor din mass-media.

De la apariţia pandemiei, în România au fost confirmate 6.167 de cazuri. La nivel mondial s-au anunţat 13.000 de decese provocate de AH1N1. Cel mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că virusul AH1N1 s-a răspândit în 208 ţări de pe toate continentele. Potrivit raportului, cele mai afectate regiuni sunt în prezent cele din centrul, estul şi sud-estul Europei, nordul Africii şi sudul Asiei. Dintre statele europene, virusul s-a răspândit cel mai mult în Polonia, Serbia, Ucraina şi Georgia. În România, numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de gripa porcina a depăşit 6.000, iar peste 80 de oameni au murit.

Iată că, sărbătorile de trecere în noul an, şi-au evaporat rapid amintirea, iar problemele ne-au atacat cu multă dezinvoltură existenţa în 2010. Nici nu ne-am dezmeticit bine cu ce sentimente să abordăm cele 12 luni care ne stau în faţă şi, buluc,din toate părţile veştile se dovedesc pline de tonuri întunecate. Chiar şi numai faptul că ne îndreptăm spre cifra de un million de şomeri ne crează clipe coşmar, ca să nu mai punem la socoteală scumpirile care se anunţă, ori au intrat deja în vigoare. Să mai amintim că inflaţia poate ajunge la rate explozive de de 13, 14, 15%, că statul român va încerca să ia împrumut de la băncile din România aproape 120 de milioane de euro (alt împrumut care-l vom plăti nu se ştie cum, adică pardon atâta timp cât existăm noi cetăţenii el se poate plăti cumva). În ăst timp, de parcă avem timpul tot la dispoziţie, Guvernul şi parlamentarii se chinuie şi ne chinuie cu bugetul cei din opoziţie anunţând că nu-l votează, lucru ce va prelungi cearta sau mai bine zis tocmeala pe firfirei, atât câţi sunt ei, între ministere. Vom vedea azi dacă va fi luată în seama necesitatea primirii banilor de la FMI sau nu.
Că nu a fost ger de bobotează, acela obişnuit, nu ne plângem, cu vremea nu te pui, dar când îţi îngheaţă sângele în vine de teama anotimpurilor de criză ce vor să vie, mai ales că nu numai situaţia din România este de groază, ci şi anunţurile sau părerile specialiştilor, analiştilor, politicienilor străini despre necalmarea haosului economic şi financiar din lumea întreagă, prevestindu-ne aisberguri care pot lovi şi Titanicul societăţii româneşti. Cum să reacţionezi, tu om de rând, salariat, şomer sau pensioner când îl auzi pe Preşedintele Uniunii Europene, Herman van Rompuy, când afirmă că vede în culori sumbre viitorul economic al ţărilor comunitare, ori pe directorul Departamentului de Cercetare de la FMI care anunţa că organizaţia se pregăteşte în următoarele 12 luni pentru o nouă catastrofă finaciară.
Ce rezonanţă mai poate avea o urare de genul un an frumos, un weekend plăcut, o săptămână bună, plină de fericire şi sănătate, orice cuvânt de acest fel are în zilele de acum o semnificaţie doar politicoasă şi asta până vine vorba să achiţi sau să cumperi ceva cu bani. Care bani, care fericire, care sănătate când nervii sunt şi ei întinşi la maxim, traşi în toate părţile de 2010 probleme de existenţă.
Gheorghe Munteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here