Minerit şi politică pe Valea Motrului

464

bunila (1)Astăzi, angajaţii Carierei Roşiuţa sărbătoresc un sfert de veac de activitate într-un sector în care cuvântul de ordine a fost „restructurare”, „disponibilizare”, „închidere”, „conservare”, „reformă”.

Reforma din minerit s-a declanşat în 1997, după ce aceeaşi Carieră de la Roşiuţa, cu trei ani mai devreme, primise fonduri de la Banca Mondială pentru retehnologizare.

Reorganizarea mineritului din Gorj a fost o operaţiune amplă, legată mult prea mult de politizarea lui şi de ideile unui cerc de interese care n-a ţinut cont nici de rezerva de cărbune, ci doar de reducerea continuă a numărului scriptic de personal. Logica era foarte simplă: unde se disponibilizează personalul şi se reduc locurile de muncă se poate închide şi apoi conserva mult mai uşor un obiectiv industrial.

Statul român a plătit toate salariile compensatorii şi pentru cei care plecau din sistem şi nu mai aveau altă şansă de reinserţie socială, dar şi pentru cei care plecau în mod normal la pensie.

Odată cu instaurarea programelor de criză, concedierile din minerit s-au redus; birocraţia a fost egal împărţită între sectoarele de producţie, iar subteranul îşi cântă ultimul colind înainte de tragerea cortinei. Pe acest fond, astăzi înţelepţii mineritului din Gorj se adună la Casa de Cultură a Sindicatelor, împreună cu elita Carierei Roşiuţa într-un program generos, care se va încheia în stilul tradiţional al curtoaziei minerilor cu un dineu de poveste.

Desigur, la această reuniune festivă vor fi prezenţi oameni din Minister, din viitoarea companie Electra, din protipendada sindicală, de la Parlament, de la Consiliul Judeţean şi de la SNLO. Într-o asemenea ocazie, toate conflictele sunt abolite parţial, iar lumea se va arăta foarte interesată de viitorul obiectivelor miniere din Gorj. Cotidianul nostru, a scris despre perspectivele Carierei Roşiuţa şi despre ceea ce se poate întâmpla datorită marilor mişcări de pământuri şi modificărilor forţate de relief. Un singur lucru trebuie reţinut: în ciuda acestor pericole greu de anticipat rămâne valoarea locurilor de muncă dintr-o zonă monoindustrială şi perioada destul de lungă a existenţei acestora. Când va fi minerit pe valea Motrului şi vor exista obiective economice de anduranţă, oamenii şi investitorii nu trebuie să-şi facă griji, au de unde lua un salariu şi, în mod normal, trebuie să-l şi cheltuiască, ceea ce înseamnă dezvoltare pe verticală şi pe orizontală.

De aceea, cotidianul Gorjeanul se alătură celor care le urează sincer minerilor şi conducătorilor de la Cariera Roşiuţa viaţă lungă, împliniri profesionale şi un viitor cu un noroc mai bun!

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here