Profeţii mincinoase

486
Supărat şi ofuscat nevoie mare pe cele mai influente televiziuni care, cică, ar aparţine unor moguli, Traian Băsescu şi ai lui s-au îndreptat spre o televizie de nişă ce transmite de regulă folclor şi publicitate.

Mă rog, postul respectiv nu este a unui mogul, ci a lui Silviu Prigoană, deputat PD-L, supranumit Regele gunoaielor din sectorul 3 al Bucureştiului, care-a mai dat ţării şi un prim ministru desemnat, în persoana „nevinovatului” Liviu Negoiţă. Primar de sector ce nici măcar nu-şi dă seama în ce piesă joacă ori dacă va ajunge sau nu la votul de investitură din faţa Parlamentului. Oricum, Tătâne’său Traian Băsescu s-a declarat gata să propună alt prim ministru desemnat. O şti preşedintele ce-o ştie.

Să-ţi permiţi a promite câte-n lună şi stele numai de dragul de a păcăli lumea este o culme a tupeului. Pe care-l are din belşug specialistul în toate câte există pe pământ. Mai promisese cu vreo cinci ani în urmă electoratului sedus cu „Să trăiţi bine!” şi iată unde-am ajuns. Mafalda din Dealul Cotrocenilor afirmă că „România are un viitor bun”. Pe ce s-o baza, numai el ştie! A uitat aşa de repede chestia cu împrumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană pe care abia dacă-l vor putea rambursa trei-patru generaţii de români din 2009 încolo? Adică, în vreo 70-80 de ani!
În aceeaşi zi în care minţea cu graţie la Etno TV despre viitorul de aur al României, precum Ceauşescu înainte de cădere, am auzit-o şi pe Doamna Angela Merkel. Cu capul pe umeri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, anunţa că, şi în 2010, ţara sa se va confrunta cu criza şi numărul şomerilor va creşte. Ori dacă Germania va resimţi recesiunea, săraca Românie cum poate să facă excepţie?
Cică, de când este preşedinte, pensia şi salariul mediu au crescut, promiţând dublarea lor până la sfârşitul celui de-al doilea mandat. Dar, de unde bani? Că acum nu sunt nici pentru salarii şi nici pentru pensii! De inflaţie şi de creşterea preţurilor oare o fi auzit? Chiar nu-şi dă seama că se trăieşte mai prost, că a scăzut puterea de cumpărare a leului? Că sunt mitinguri şi proteste ar fi trebuit să cunoască, întrucât cu ciobanii şi fermierii a tratat personal, căţărat pe zidurile Cotrocenilor!
La o televiziune precum cea de care am auzit mai sus, care, de regulă, transmite folclor şi publicitate poţi auzi în campanie electorală orice inepţie. Cine mai poate să creadă că: „În 15-20 de ani, vom trăi extraordinar”, aşa cum susţine Traian Băsescu? Dar, mă rog, o zicea pe postul deputatului PD-L Silviu Prigoană, iar emisiunea se numeşte „Taifasuri electorale”. Şi dăi şi dăi, ca la paş’opt, cu patriotismul, cu dragostea de mamă şi agricultură. Pe care le are în inimă şi nu în suflet, precum un poet talentat ce se poate mândri măcar cu faptul că a fost disident în regimul Ceauşescu. Pare disident şi acum poetul Mircea Dinescu, mai ales că are alte opinii decât preşedintele devenit mare iubitor al agriculturii.
„Sunt plecat de la ţară”, mai spunea Traian Băsescu ca şi cum asta ar fi vreo garanţie. El pledează abia acum, când are nevoie de voturi, pentru alocarea mai multor bani din bugetul statului spre a duce la sate „beneficiile civilizaţiei”. Care civilizaţie, mai a naibii, nu răspunde la ordinele comandantului suprem care se crede dictator. Păi, dacă-i aşa cu bugetul incert pentru 2010 din lipsă de Guvern legitim, cum se face că a trebuit să se caţere pe zidurile Cotrocenilor spre a media mitingul protestatarilor din agricultură? Oare subvenţiile cerute de ciobani şi fermieri nu erau şi ele prevăzute în Bugetul pe 2009? Cel puţin aşa susţinea fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, care n-a văzut nici un sfanţ pentru subvenţii de la marele măscărici al Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea. Dacă preşedintele Traian Băsescu nu pricepe ce-i cu criza economică şi socială din România anului 2009, şi o mai creează voit şi pe cea politică, cum mai are curajul să mintă cu atâta neruşinare? Tot el mai promisese, în 2008, mărirea salariile profesorilor şi nu s-a ţinut de cuvânt. Acum de ce l-am mai crede?
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here