Punct. Şi de la care capăt?

361
A ieşit din decor, deocamdată, un viitor om politic onorabil – Honorius Prigoană, fiul mai celebrului său tată, Silviu. Avea un slogan electoral original, ceva cu „Punct. Şi de la capăt.” Ce şi-o fi închipuit el că-i va aduce la urne, în plus faţă de voturile partidului-stat ce l-a propulsat în colegiul electoral nu ştim.

Onorabile, evreul şi-a bătut fiul care-a câştigat din prima în afaceri. Iar pentru tine, politichia este şi va fi o afacere. Aşa că, nu-i nimic, mai trage odată!

*
O delegaţie de reprezentanţi ai FMI, Băncii Mondiale şi Uniunii Europene se află la Bucureşti. Miza este primirea a încă două tranşe din împrumutul contractat de la aceste organisme. Oamenii s-au văzut cu cei de la BNR, asupra băncii centrale neavând obiecţii importante. Chestia cu rata inflaţiei nerespectată pe anul 2009, nefiind din vina BNR şi nici în stare să anuleze primirea tranşelor de la FMI. A treia şi a patra. Deblocarea cerşitului se va produce şi oficial, iar Guvernul pomanagiu – Boc 4 – va răsufla uşurat. Abia apoi vor realiza Emil Boc şi ai lui în ce s-au băgat. Grecia are o datorie externă de vreo 300 miliarde de euro şi nu a apelat la draconicul FMI. Ungaria a fost mai iute de picior, luând împrumutul de la FMI mai devreme decât România şi l-a pompat în investiţii creatoare de locuri de muncă. Încă nu şi-a revenit total, dar anunţă că nu va mai apela niciodată la ajutorul FMI. Care-ţi bagă-n traistă, dar şi impune un program economic drastic. Plus că subjugă ţara. Iar banii, desigur, se dau înapoi cu vârf şi îndesat. Incapacitatea Guvernului Boc 1 de a gestiona bine economia în 2009, dublată de criza politică au făcut mai mult rău decât ne-am fi închipuit. Un rău imens, am zice, de care nu e străin nici celălalt partid aflat la guvernare în trecutul an. Când compania de rating COFACE ne-a retrogradat ca ţară de la, hai să-i zicem, cota de ţară A4 la ratingul de ţară B. Aşa cum a precizat recent Coface că rămâne România şi anul acesta. Mai exact, Coface menţine ratingul de ţară B al României, ceea ce semnalează un mediu economic şi politic instabil. Coface mai estimează şi o creştere a PIB-ului României de 1% în 2010, comparativ cu declinul de 7% estimat pe anul 2009.
*
Campaniile electorale prezidenţiale exorbitante nu mai surprind pe nimeni. Cu toată sărăcia lucie a poporului pe care-l ameţeau că vor să-l fericească Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Preşedintele de-o noapte ne crede chiar proşti amestecând chestia cu parapsihologul Aliodor Manolea sau Fasolea, cum îi zicea (ne)gânditorul Gigi Becali. Ăl de s-a dus glonţ în seara de pomină, pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae să-l vadă boborul că-i de partea lu’ Geoană.
Între diabolicul Băsescu şi îngerescul Mircea Geoană, cazul Manolea ne lasă reci. Şi ne aduce aminte de o celebră replică a generalului Charles de Gaulle, preşedinte al Franţei, care, aflând că unul dorea să lupte împotriva prostiei, a spus „Vast program”. La programul lui Mircea fă-te că eşti preşedinte a mai complotat (ne)parapsiholoaga Mihaela, şi ea primă Doamnă de-o noapte.
Oricum, cu sau fără fraudă, Traian Băsescu este preşedinte pentru încă cinci ani. Surprinde faptul că Mircea Geoană nu recunoaşte nici acum şi nici că nu pricepe rostul negativ al Curţii Constituţionale a României în validarea alegerilor. Pe care, n-aşa, nu merita să le câştige.
P.S. Nu am obiceiul să iau în seamă opiniile pretinşilor curajoşi de pe forum. Ba chiar, de regulă, nici măcar nu-i citesc. Timpul costă bani şi nu merită. Aş fi preferat ca un cunoscut şi valoros scriitor, capabil să-şi exprime punctul sau punctele de vedere personal, prin viu grai ori în scris, să dea dovadă de caracter. Să aibă bărbăţia unei ieşiri în agora, să dea o replică responsabilă şi, eventual, publicabilă. Acolo unde pretinde, în mod fals, că a fost atacat ori în altă parte. Expunerea unor opinii critice despre Măiastra nu are nimic de-a face cu atacul la persoană. Suburbanul atac de pe forum mi-a fost semnalat cu uimire de un cititor credibil. Iată de ce fac apel neicuşorului să revină cu picioarele pe pământ. Ceea ce e încă posibil. Limbajul decent este permis inclusiv unuia obişnuit să semneze prof. dr. Z.C. Deşi asemănarea cu formularea prof. univ. dr. poate crea confuzii. Am zis, n-am dat cu parul!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here