Sănătate pe schimburi scurte

573

bunila 003În majoritatea spitalelor din Gorj, schemele de personal sunt dezechilibrate, fie că nu există medici specialişti peste tot, fie că nu există personal medical, calificat, fie că nu sunt întrunite condiţiile de practică medicală, în sensul că baza materială este deficitară.

Recent, delegaţi ai judeţului Gorj au participat la diverse simpozioane, pe temele cele mai discutate în ultimii douăzeci de ani, de la medicina de familie, până la asigurarea plăţii serviciilor. Populaţia din Gorj are o arie de răspândire relativ mare în raport cu sediul medicului de familie, iar medicul de familie, care teoretic este obligat să vadă gratuit de două ori pe an un asigurat, nu are mijloace prin care să ajungă la el sau să-l aducă la cabinet. Concomitent, deşi informatizarea a pătruns adânc în societatea românească, nu o dată calculatoarele au dat erori, care au condus la decontarea de servicii pentru 32 de milioane de români, fapt confirmat de documentele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nici medicina de urgenţă nu se află în grafic pentru a putea asigura populaţia în cele mai bune condiţii.

În plus, pensionările repetate, care n-au fost dublate de angajări în sistem, conduc la luarea în exerciţiu a unor angajaţi cu vârste înaintate, a căror performanţă se raportează la un cumul de oboseală continuă. Mai trebuie spus ceva: în ciuda tuturor măsurilor de precauţie, personalul medical se află mai întotdeauna în stare de stres din cauza lipsei medicamentelor şi a condiţiilor optime de intervenţie în timp util. Contribuţiile asiguraţilor, asigură un pachet minim de servicii, a cărui desfăşurare nu este niciodată suficientă pentru acordarea asistenţei medicale de calitate. Închipuiţi-vă că la patul de spital fiecare bolnav îşi doreşte mai multă înţelegere, mai multă atenţie şi cele mai bune remedii. În România, tot personalul medical trăieşte în confuzia politicii, acolo unde necunoscători fac legi şi condamnă la discriminare şi aşteptare inutilă o categorie socio-profesională, care pe alte meleaguri primeşte tot felul de facilităţi şi retribuţii despre care numai dacă amintim ne trec fiorii.

Medicul din Gorj, oricât ar fi de bun şi avem şi medici şi asistenţi de calitate, trebuie să facă şi altceva pentru un trai cât de cât decent.

Notă: tăierile de salariu se fac cu pixul şi n-au nevoie de anestezie generală, ele conduc la migraţii, renunţări şi îndobitociri, de pe urma cărora au de câştigat vânătorii de voturi. Poporul ar trebui să ştie că durerea nu trece cu minciuni şi că medicii şi-au câştigat în timp statutul de ajutori ai lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, politicienii nu le recunosc valoarea până când nu sunt atât de bolnavi ca să aibă nevoie de ei. N-am auzit nici un politician plângându-se că nu are bani de medicamente sau de tratamente costisitoare în ţară sau în străinătate. Aud mereu, însă, omul de rând oftând şi îl văd căutând sprijin cu încredere, chiar dacă societatea a aşezat pe ultimul ei loc educaţia şi sănătatea.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here