Editorial

Slugă şi Stăpân

 | 25 noiembrie 2012, 19:55 | 0 comentarii | 

Cea mai exactă descriere a Guvernatorului Coloniei numită România, în chiar vinerea când Traian Băsescu se umpluse de ruşine la Bruxelles a venit de unde nu ne aşteptam.

Semnatura eletronica CertDigital

Invitat la emisiunea „Vorbe grele”, realizată de Victor Ciutacu, academicianul şi prozatorul Augustin Buzura, cu blajinătatea şi înţelepciunea sa de ardelean nu s-a ferit, vorbind şi de demiterea sa din fruntea Institutului Cultural Român, în ianuarie 2005, de către cel care crede că a devenit “Zeus” de România. El aflase despre înlocuirea domniei sale cu Horia Roman Patapievici, citind dis de dimineaţă ziarul Cotidianul. Abia pe la ora 16, chemat la Cotroceni, i s-a comunicat că fiecare vine cu echipa sa. A cerut doar să mai rămână două săptămâni, întrucât trebuia să meargă la Viena pentru o operaţie pretenţioasă. A fost tratat neomeneşte cu brutalul răspuns: „Nu se aprobă!” Medic psihiatru, i s-a cerut un diagnostic al României şi al conducătorilor lumii din aceste cumplite vremuri. Şi la Berlusconi şi la Nicolas Szarcozi, fără să-l numească pe Traian Băsescu, a precizat că sunt anumite forme de manifestare paranoide. Ceea ce confirmă un titlu mai vechi, al unui tom de mare succes, ce suna cam aşa: „Aceşti bolnavi care conduc omenirea”, tradus şi în limba română. Citatul din moto îi aparţine prozatorului Augustin Buzura şi descrie comportamentul de care-a dat şi dă dovadă Traian Băsescu. Ex-prim-ministrul Emil Boc e numai una dintre slugile celui care s-ar vrea Stăpân absolut peste România.
Singura realizare la Bruxelles a guvernatorului Traian Băsescu este aceea că fu confundat de Serviciul Media al Comisiei Europene cu premierul României. În rest, cel ce se crede „Zeus” n-a înţeles nimic. A ieşit afară din sala şi din holul unde nu-l băga nimeni în seamă, fiind întrebat de un ziarist străin: „Cum e cu referendumul?” A râs, în genul lui hă-hăit şi a mers mai departe: „A trecut!” Bine că-şi mai aduce aminte.
În rest, să amintim că, având poziţii divergente privind bugetul multianual pe perioada 2014-2020, liderii Uniunii Europene nu au ajuns la un acord asupra cadrului financiar, decizia fiind programarea unei noi întâlniri la începutul lui 2013, prin lunile ianuarie sau februarie. Când Traian Băsescu s-ar putea să nu mai reprezinte chiar pe nimeni!
Bătând câmpii cu graţie, Guvernatorul Traian Băsescu s-a exprimat că în negocierile de la Bruxelles s-a reuşit reducerea cofinanţării proiectelor la 85% de la 75% şi că s-a acceptat ca pre-finanţarea să fie de 4%, precizând că ceea ce s-a convenit aşa va rămâne, deşi în realitate nu s-a ajuns la nici un acord pe buget! Mai atentă la cele discutate a fost pila lui dinaintea referendumului, Cancelarul Angela Merkel, personalitate care are o cu totul altă părere: „Mă îndoiesc că vom ajunge la un acord”.
P.S. Guvernatorul Traian Băsescu i-a expediat o scrisoare capcană premierului, în care cică îl mandata să meargă ieri, duminică, la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale(CAG), o reuniune la care nu mai vine niciun alt prim ministru. Întrucât reprezentarea la această reuniune se face la nivel de miniştri. Încă de vineri se ştia de prezenţa la această manifestarea a ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, după cum a declarat Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei semestriale cipriote. Numai că primul ministru Victor Ponta n-a înghiţit hapul declarând: E oarecum ruşinos. Băsescu nu cunoaşte regulile Uniunii Europene!”
Ion Predoşanu

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL