Strategia (ne)unităţii naţionale în viziunea prezidenţială!

454
Să-i mulţumim lui Gabriel Basarabescu, realizator la Radio România Actualităţi, care dacă nu ar fi intrat în direct cu distinsul cărturar, critic şi istoric literar profesorul universitar Valeriu Râpeanu, aflat la Vălenii de Munte, ascultătorii români şi neromâni dar pământeni ar fi pierdut imens.

La sfârşitul săptămânii trecute, oamenii serioşi, cu dragoste de neam şi de ţară s-au reunit în oraşul prahovean Vălenii de Munte pentru a-l comemora pe acela care a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria României, atât din punct de vedere politic, cât şi cultural – savantul Nicolae Iorga. De la a cărui moarte au trecut 69 de ani. Graţie sponsorizării oferite de omul de afaceri George Constantin Păunescu a fost posibilă apariţia unui prim volum din opera lui Nicolae Iorga, acela care-a premers şi pregătit prin cărţile, articolele sale despre istoria neamului actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

*
Foamea de carte există, dar nu neapărat de carte bună, de felul celor scrise cândva de savantul Nicolae Iorga, autorul între altele al volumelor „Oameni care au fost”. La Târgul de carte Gaudeamus, din Bucureşti, ale cărui porţi s-au închis duminică, după prânz, lumea s-a îngrămădit să obţină autografe de la divele Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin Bănică. Doar Adrian Năstase, dintre politicieni, şi-a făcut loc cu lansarea unei cărţi la Târgul Gaudeamus – carte de învăţătură. În vreme ce candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană, şi-a lansat, ieri, volumul „Încredere”, la Târgu Mureş.
*
În sfânta zi de duminică, acela care mimează democraţia şi grija faţă de români, încă preşedintele Traian Băsescu şi-a dedicat activitatea minerilor. Constatând domnia sa că la Petroşani şi în Valea Jiului a strâns puţine voturi, deşi primarul municipiului Petroşani este pedelist, Tiberiu Ridzi, şi-a dat seama că scandalul cu fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, ţinută în braţe de însuşi preşedintele pretins imparţial, i-a afectat imaginea, a încercat să dreagă busuiocul.
Brusc, Traian Băsescu şi-a adus aminte că, pe 15 noiembrie 2008, au avut loc explozii în mina Petrila. Şi s-a dus, cu mult tupeu, la sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, oferind distincţii prezidenţiale victimelor exploziilor din mina Petrila, dar şi supravieţuitorilor. Nu s-a spus o vorbuliţă măcar despre ce n-a făcut Guvernul Băsescu-Boc pentru soarta minerilor şi absenţa modernizării condiţiilor de exploatare a cărbunelui. A îngăimat doar că mineritul din Valea Jiului nu va dispare. Asta după ce s-au închis mai multe mine din Valea Jiului, iar condiţiile de trai nu s-au îmbunătăţit cu nimic. Ba, dimpotrivă!
Ca o mică asemănare cu Nicolae Ceauşescu şi al său ultim Congres al XIV-lea, minciunelele constând din distincţii şi promisiuni seamănă ca două picături de apă cu acelea ale răposatului afectat tot de o dată fatidică – 15 noiembrie -, dar în 1987, ziua grevei de la Braşov. De la 15 noiembrie 1987, la 15 noiembrie 2008, ori la 29 noiembrie 2009 – întâlnirea cu minerii din Petrila şi cu urmaşii decedaţilor nu se poate spune că ar fi un semn bun.
Din Valea Plângerii, de la Petroşani, preşedintele Traian Băsescu s-a metamorfozat în candidatul la prezidenţiale cu acelaşi nume şi le-a mai oferit de doi bani speranţă şi minerilor din Gorj, strânşi cu arcanul ori momiţi cu daruri pedeliste la Motru. La Rovinari n-a mai fost prezent ghinionistul de Ionel Manţog, din pricina accidentului rutier produs de el ca vinovat dar şi ca victimă ce a lăsat municipiul Motru fără salvare şi unu-doi, dacă nu mai mulţi, oameni fără suflare.
Deranjat de unirea partidelor din opoziţie într-o alianţă spre a scăpa România de o conducere bezmetică, candidatul Traian Băsescu uită că a provocat timp de aproape cinci ani numai zâzanie şi circ. Tot circ oferă şi acum, numai că se auto-victimizează şi interpretează într-un fel propriu izolarea sa şi a partidului-stat ce-l susţine în campanie. Scriind despre domnia sa, Cristian Tudor Popescu, lider de opinie al ziariştilor români şi fost inginer stagiar în Gorj, îşi încheia unul dintre editoriale cu vorbele: „Şi atunci, dl Băsescu a trecut la ceea ce i-a rămas şi ştie cel mai bine să facă: să manipuleze, să ameninţe, să insulte, să şmecherească, să prostească lumea în faţă. Mi-e pur şi simplu lehamite să mai comentez ieşirea sa în replică la declaraţiilor dnilor Antonescu şi Geoană. Cine vrea să-l creadă, n-are decât.”
Şi nu se făcea deloc aluzie doar la măgăria cu presupusa sinucidere a soţiei preşedintelui PNL, Crin Antonescu, spurcata invenţie a candidatului Traian Băsescu, în cadrul dezbaterii de la Cluj, despre o femeie răpusă de o boală cumplită şi nici la reacţiile bizare ale aceluiaşi la difuzarea imaginilor cu copilaşul prahovean din Drajna, în anul 2004.
Se pare că măgării au fost şi mai sunt încă. Publicitatea falsă a făcăturilor PD-L şi manipularea prin dezinformare continuă!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here