Educaţia…şi Lecţia de viaţă – D-l Ciprian Adrian Florescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj: “Îmi place să spun ceea ce gândesc, dar am învățat să mai și tac, atunci când este cazul”

609

– Rep. Domnule vicepreședinte, credeți în legitimitatea și în justețea deciziilor politice?
-Doar dacă deciziile politice ar veni ca o susținere și orientare spre principalele domenii de activitate care contribuie la plămădirea individului. Mă refer, aici, desigur, la măsurile care trebuie luate în învățământ. Am în vedere aspectele sociale, la sănătate, pentru că, da, o societate nu poate să funcționeze decât dacă este educată și dacă este sănătoasă din punct de vedere fiziologic, iar toate aceste domenii, nu pot performa dacă decizia politică nu este una corectă!

“Întotdeauna mi-a plăcut să-i ascult pe oamenii care încearcă să dea un sfat bun”

– Rep. Vă simțiți confortabil în fruntea organizației județene a Partidului Social-Democrat Gorj?
-Sigur, postura de vicepreședinte, îți dă posibilitatea să faci altfel de politică, în sensul spațiului de cuprindere!
– Rep. Și să abordezi unele probleme delicate, chiar dificile!
-Întotdeauna mi-a plăcut să-i ascult pe oamenii care, chiar dacă nu au funcții politice, încearcă să dea un sfat bun! Un sfat venit de la baza «piramidei» politice poate să genereze, de multe ori, proiecte pozitive! Dacă i-am asculta cu atenție pe cei care trăiesc acolo, «jos», efectiv, lângă cetățeanul simplu, iar asta, nu pentru că am fi noi, undeva «sus», pentru că și noi suntem cetățeni, dar, vorbim ca funcții, cred că am reuși să facem mult mai multe!
– Rep. Ce frumos rostit, mai ales pentru un om politic pe care, în opinia domniei sale, crede că nu-l schimbă puterea!
-Sper să nu mă schimbe, deși, e greu să-ți păstrezi aceleași trăsături! Când ești într-o funcție de conducere, inevitabil, apar modificări!
– Rep. Dacă veți ajunge primul om al Județului Gorj, aveți deschiderea și determinarea să realizați «mocănița» care lega odinioară Tg.Jiul cu Mănăstirea Tismana?
-E un vis frumos pe care îl aveți, dar, din nefericire, nu știu dacă este realizabil, însă, ca proiect pentru promovarea acelei zone din punct de vedere turistic, ar putea aduce un «plus» pe care putem să-l folosim! Județul Gorj este un județ minunat! Are, cam tot ce-i trebuie, pentru că i-a lăsat Dumnezeu niște frumuseți inimaginabile! Dacă reușim să le exploatăm în așa fel încât să obținem ceea ce ne dorim, am putea spune că am făcut ceva pentru județul acesta și pentru conjudețenii noștri!

“Atunci când faci și ceea ce îți place, simți că ești mai detașat de obligații”

– Rep. Domnule vicepreședinte, Ciprian Florescu, iată că toamna e în toi, roadele se strâng, oamenii se pregătesc de sezonul rece, iar dumneavoastră, pare că sunteți neobosit și dați impresia că trebuie să fiți în mai multe locuri deodată, ca să rezolvați atâtea probleme, când știu că într-o zi, chiar e nevoie să fiți în două localități diferite! Cum reușiți această performanță?
-Cu o bună organizare și încercând să atingem cele mai importante momente ale evenimentelor pe care le avem în desfășurare și la care trebuie să «punctăm» cu prezența, fiindcă lumea ne așteaptă, în tot județul există acțiuni, fie culturale, fie religioase sau de altă natură, chiar politice, dar, încercăm să le aranjăm în așa fel încât să putem ajunge la aceste evenimente și să rezolvăm problemele cotidiene, pentru că dincolo de prezența noastră fizică, ele așteaptă și o rezolvare!
– Rep. Simțiți uneori și plăcerea de a fi împreună cu oamenii, de a fi în dialog cu cetățenii? De unde aveți această «deschidere» spre dialog?
-E adevărat că nu am considerat că tot ceea ce fac, înseamnă doar obligație de serviciu, ca o «datorie» a mea, ci, am simțit o anumită plăcere de a vorbi cu oamenii, mai ales că am avut norocul să fac ceea ce mi-a plăcut! Iar atunci când faci și ceea ce îți place, simți că ești mai detașat de obligații, te simți «ca peștele în apă», cum se spune, pentru că înțelegi mai bine importanța faptului împlinit, mai ales dacă te pui la punct cu tot ceea ce este nou și «noutatea» poate să te ajute în îndeplinirea atribuțiilor în diferite funcții.
– Rep. Vă place să socializați, ca să folosim un termen de actualitate!
-Da, de multe ori, am avut posibilitatea să întâlnesc oameni care apreciază această apropiere, această «empatie», iar eu nu caut doar dialogul cu prietenii, cu anumite cunoștințe, dar și cu oamenii pe care nu i-am văzut niciodată sau chiar dacă i-am văzut, nu-i cunosc foarte bine! Probabil e un «dar» de la Dumnezeu, la care țin și pe care vreau să-l păstrez, pentru că nimic nu e mai frumos decât să-i asculți pe oameni și să încerci să-i ajuți pe cât este cu putință! Acuma, că există și răutate la unii oameni, pe care, de multe ori o simți pe propria «piele» e foarte adevărat, dar, cred că e bine să căutăm…
– Rep. Poate latura frumoasă a «omenității», cum ar spune ÎPS Părinte Irineu, Mitropolitul nostru…
-Exact, exact, pentru că această latură frumoasă ne face să trecem ceva mai ușor peste relele și supărările din sufletul unui om, un suflet care, mai devreme sau mai târziu, tot se va izbăvi sub o formă sau alta!

“Am convingerea că omul e făcut de Dumnezeu ca să se înțeleagă, să se ajute”

– Rep. Cum vedeți această tentație a unor oameni, de a nu face un lucru bun?
-Nu-mi place, chiar o urăsc și nu o înțeleg, pentru că e dincolo de logica mea de bază, pentru că eu, personal, pur și simplu, nu văd, pentru ce un om ar trăi fericit, știind că face rău celui de lângă el. Oare, cum își poate construi fericirea, o fericire relativă, până la urmă, pe nefericirea altora!
– Rep. De ce faceți referire la o fericire relativă?
-De ce spun o fericire relativă? Pentru că în sinea lui, cu siguranță, un asemenea om nu are prea multe mulțumiri, cu siguranță că plătește anumite păcate dinaintea sa, poate chiar ale lui, dar o asemenea atitudine e peste puterea mea de înțelegere. Eu am convingerea că omul e făcut de Dumnezeu ca să se înțeleagă, să se ajute și să «emane» ceea ce e frumos, pentru că viața pe care am primit-o de la divinitate, cred n-am primit-o în ideea de a face rău cu orice preț!
– Rep. Și eu am senzația, uneori, că sunt persoane care se «hrănesc», pur și simplu, cu nefericirea altora! Cum se poate explica un asemenea lucru?
-Nu știu, pentru că e un comportament greu de înțeles, ce nu are legătură nici cu spiritualitatea, cu educația sau cu bunul simț, pentru că pozează în «flori parfumate», dar sunt flori care se vestejesc înainte de vreme.
– Rep. Înaltpreasfințitul nostru Părinte Mitropolit ar spune că asemenea persoane sunt «posedate» de diavol!
-Fie că vorbim în termeni religioși sau plastici, se poate spune că sunt «posedați» sub aspectul comportamentului lor, pentru că tot ceea ce este rău este apanajul necuratului!
– Rep. Totuși, se poate vorbi și de anumite carențe educaționale, desigur!
-Cu siguranță, da, mai ales că este vorba de carențe completate de anumite frustrări din viața individului!
– Rep. Vă propun să trecem peste această «temă» provocată de existența răului!
-De acord! Pare o temă mai mult filosofică…
– Rep. Poate fi și o expresie a doctrinei maniheiste, a tentației de a împărți faptele și evenimentele pe criteriul dihotomic al «binelui» și al «răului» din jurul nostru!
-Bine ar fi să triumfe mai întotdeauna «binele» cu efecte pozitive!

“Din nefericire, în zilele noastre omul politic este stigmatizat de societate”

– Rep. Aș dori să aflu, cum se împacă această educație cu substrat didactic în preocuparea tânărului politician Ciprian Florescu, în plină vervă de afirmare ca om politic, cu datoria și conștiința datoriei de fiecare zi?
-Domnule profesor, din nefericire, în zilele noastre omul politic este stigmatizat de societate și este considerat un «rău necesar» pentru viața cotidiană!
– Rep. Ați deschis un subiect interesant! Care considerați că este cauza?
-Cauza este generată de un fapt evident!

“Apropierea de Dumnezeu și cultura sunt elemente fără de care societatea noastră riscă să se piardă”

– Rep. E vorba de o pierdere a încrederii în oamenii politici!
-Desigur, pentru că e vorba de lipsa de «cerebralitate» a unora care promit și nu reușesc să-și ducă la bun sfârșit promisiunile, mai ales că mulți reprezentanți ai clasei politice au încercat să se transforme peste noapte în oameni avuți, fără să se gândească la procedeele pe care le folosesc, iar aici mă refer la cei care au încălcat legea și care au călcat pe «cadavre» numai pentru a se «ajunge» din punct de vedere material, iar acestea ar fi elementele de bază care au condus, probabil, la acutizarea neîncrederii în oamenii politici. Mai sunt și alți factori, pe care eu, unul, nu i-aș numi, pentru că aș deranja foarte mult, nu neapărat organe anumite sau indivizi ca atare, ci, societatea în sine! Îmi place să spun ceea ce gândesc, dar, am învățat să mai și tac, atunci când este cazul, pentru că de multe ori adevărul ne supără, inclusiv pe mine!
– Rep. Să ne bucurăm că Județul Gorj are atâtea frumuseți neasemuite și are oameni minunați ca dumneavoastră, domnule Ciprian Florescu!
-Vă mulțumesc, și dați-mi voie să vă fac și eu un compliment. Deși în ultima perioadă nu am avut ieșiri publice, nici politice, nici de altă natură, am acceptat acest interviu, pentru că orice discuție cu dumneavoastră, îmi face o reală plăcere, și mă bucur din suflet că există încă, oameni, în presa locală, care scot în evidență valorile județului, spiritualitatea peste care, parcă «am pus pământ» în ultimii ani, pentru că apropierea de Dumnezeu și cultura sunt elemente fără de care societatea noastră riscă să se piardă! Aș dori din suflet ca mulți colegi de-ai dumneavoastră tineri, din breaslă, să conștientizeze că românul mai are nevoie și de un «pansament» sufletesc, nu doar de scandal și de circ!
– Rep. Cât de frumos pare această rostire despre «grija sufletului» nostru, care pentru unii se arată a fi îmbătrânit în rele! Vă doresc, multă sănătate și mult succes!
-Și eu vă doresc dumneavoastră, numai bine!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here