Educaţia…şi Lecţia de viaţă – D-l Doctor Aristică Moroșanu, medic primar medicină internă, competența pediatrie, Spitalul Orășenesc Tg. Cărbunești: “Mă gândesc la faptul că sunt multe de rezolvat în sistemul sanitar din Gorj”

1429

– Rep. Dacă nu vă supărați, aș dori să știu, ce mai face D-l Doctor Aristică Moroșanu, medicul cel de dincolo de aparențele înșelătoare pe care le marchează «patina» vremii sau poate acel timp care se dovedește, uneori, mult prea grăbit cu oamenii?
-Dacă vă referiți la momentul de față, îmi fac datoria ca medic de gardă la Spitalul Tg. Cărbunești, fiind de gardă pe linia interne și pediatrie, timp în care «văd» urgențele, atât pentru adulți, cât și la copii. Dacă am în vedere sensul mai larg al întrebării dumneavoastră, fiind amândoi fii ai Orașului Țicleni și cunoscând problemele sensibile cu care se confruntă localitatea noastră, vreau să vă spun că uneori m-am gândit să candidez la funcția de primar al orașului, părăsind «barca» profesiunii de doctor…

“Pot spune că oricând sunt omul care se implică în totalitate”

– Rep. Aveți motive întemeiate pentru acest «pas» oarecum surprinzător?
-Ca să renunț la primărie, cred că da! Poate că viitorul va confirma o asemenea opțiune!
– Rep. Sunteți cunoscut ca un om cu inițiativă, dinamic, dar, aveți și calități manageriale!
-Dacă oamenii îmi acordă această încredere, pot spune că oricând sunt omul care se implică în totalitate, căutând să realizez ceea ce nevolnicii care au ocupat această funcție de primar în ultimii ani la Primăria Țicleni, nu au dovedit! Dacă ne referim la Orașul Țicleni, unde puterea economică se sprijină pe acel zăcământ petrolier, pot aprecia că în 10-15 ani, dacă localitatea nu va fi manageriată cum se cuvine de către oameni competenți și cu bune intenții, nu aș vedea un viitor care să ne bucure pe toți!
– Rep. Considerați că reacțiile pline de adversitate ale unor persoane la adresa intenției dumneavoastră de a ocupa fotoliul de primar au avut la bază doar invidia?
-Domnule profesor, în primul rând, dacă privești indivizii care «se învârtesc» pe lângă scaunul de primar, precum «muștele la miere», nu afli decât persoane lipsite de educație, indivizi cu un caracter îndoielnic, de o incompetență crasă și aproape de ceea ce înseamnă hoție(sic???)!
– Rep. E un paradox că sunt și cetățeni care votează asemenea persoane «de doi bani»!
-Da, e un mare paradox, pentru că «maturitatea civică» a concetățenilor noștri înseamnă tot o lipsă de educație și o instrucție care lasă foarte mult de dorit! Probabil, vor trece ani buni, pentru a vedea în scaunul de primar un om care administrează treburile în interesul localității, care pune interesele comunității înaintea unor interese personale!

“Cineva trebuie să se preocupe de remedierea situației din sistemul sanitar gorjean”

– Rep. E foarte interesant conceptul acesta de «maturitate civică» asociat cu educația și cred că merită aprofundat la toate nivelurile vieții sociale și politice! Totuși, aș vrea să vă întreb, vă mai gândiți la revenirea în fruntea Direcției de Sănătate Publică Gorj?
-Deocamdată, nu am avut cu cineva o discuție serioasă privitoare la această problemă, dar de multă vreme mass-media semnalează unele neajunsuri din sistemul sanitar gorjean, pentru că au apărut probleme și deficiențe la nivelul unor spitale din Gorj, până la nivelul autorității de sănătate publică. Sunt neplăcut surprins de lipsa de reacție a conducerii județului, care este direct răspunzătoare de funcționarea serviciilor deconcentrate. Că va fi «soluția» Moroșanu sau că va fi o altă «soluție», poate nu asta contează, dar cineva trebuie să se preocupe de remedierea situației din sistemul sanitar gorjean! Bani pentru serviciile sanitare din Gorj au venit destul de mulți, dar, să știți că mai contează și cine gestionează aceste fonduri!
– Rep. Aprecierile pe care le faceți, se vor a fi, pe undeva, provocări critice!
-Probabil că și accente critice ar putea să fie, dar nu cred că folosește cuiva dezinteresul față de ceea ce se întâmplă! Nu este și aceasta, tot o problemă de educație?
– Rep. Nu știu dacă deranjați prin accentele dumneavoastră critice, dar în mod sigur, prin verticalitatea și prin dinamismul pe care le manifestați, în mod sigur deranjați inerția unor oameni care au predilecție pentru «somnul rațiunii» așezat în fotolii!
-Domnule profesor, să știți că în vremea rezidențiatului aveam un profesor de pediatrie, profesorul Goldiș îl chema, la Spitalul Fundeni, care ne spunea: «Măi, copilași, ascultați la bătrânu, că el n-a stat cu fundul pe laviță să scrie la cărți, ci, vă spun multe din cele trăite de mine, din experiență!», iar, parafrazându-l pe cel numit cu aproape 30 de ani în urmă «bătrânul» Goldiș, pot spune că și astăzi, mulți se mulțumesc să stea «cu fundul pe laviță» și să nu facă nimic, așteptând numai ziua când încasează banii! Astfel de oameni, poate ar trebui să facă un pas înapoi, nicidecum să iasă în față!

“Constatăm o deteriorare a nivelului de trai, o situație care se reflectă și în starea de sănătate a copiilor”

– Rep. Ca medic pediatru, Domnule Moroșanu, cum credeți că pot fi apreciate grija și preocuparea celor direct răspunzători pentru sănătatea copiilor din Gorj?
-Personal, activitatea mi-o desfășor în secția de pediatrie a Spitalului Orășenesc din Tg. Cărbunești, iar o apreciere generală e mai greu de făcut! Din păcate, constatăm o deteriorare a nivelului de trai, o situație care se reflectă și în starea de sănătate a copiilor! Vine unul dintre părinți cu copilul pentru o consultație la medic, iar, ca să nu fiu greșit înțeles, nu vreau să fac vreo referire la un eventual avantaj material pentru medic, dar modul în care părintele justifică îngrijirea copilului, preocuparea pentru o alimentație corespunzătoare, ținuta, îmbrăcămintea în sezonul friguros, toate acestea demonstrează faptul că starea de sănătate are la bază un anumit standard de viață! Ca un lucru pozitiv, totuși, în activitatea aceasta curativă din sectorul pediatriei, putem vorbi în ultima vreme de o mai bună finanțare, dar hotărâtoare se dovedește experiența pozitivă a managerului de spital, pentru ca pacienții să-și primească medicamentația necesară și o alimentație corespunzătoare pe întreaga perioadă a spitalizării! Dacă analizăm la nivelul situării județului nostru, cred că suntem la nivelul primelor 20 de județe din țară în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale de pediatrie. Vorbesc în cunoștință de cauză, pentru că rețeaua medicinei primare o cunosc în tot județul, iar cu mici excepții, putem spune că avem personal medical în rețeaua de medicină primară care își face datoria cum trebuie! Mai avem și unii navetiști care manifestă întârzieri la program, alte carențe, dar ei nu semnifică o stare generală, ci, constituie doar niște cazuri atipice și, sperăm noi, doar exemple din ce în ce mai rare!
– Rep. Domnule Doctor Aristică Moroșanu, dacă încercăm să gândim pozitiv și căutăm să vedem cu precădere partea plină a paharului, să presupunem că printr-o decizie fericită ați reveni în funcția de director al Direcției de Sănătate Publică Gorj, de aceea, aș dori să știu, pornind chiar de la experiența pe care o aveți, în ce măsură vă gândiți și la unele proiecte pe care nu le-ați realizat anterior și la care aveți de gând să vă aplecați cu atenție pentru îmbunătățirea stării de sănătate a gorjenilor?
-Mi se pare prematură, nu întrebarea dumneavoastră, ci, posibilitatea mea de a răspunde la o asemenea «provocare», pentru că în mintea mea sunt multe întrebări, dar și mai multe răspunsuri! Exact ceea ce dicutam ceva mai devreme, și îmi place să cred că dacă se va discuta posibiltatea de a se apela din partea factorilor de decizie la serviciile mele, fiți sigur că mă voi strădui să fac ceea ce trebuie și nu mă voi mulțumi doar să stau «cu fundul pe laviță», pentru că voi încerca să rezolv problemele sistemului sanitar din Gorj.

“Am demonstrat disponibilitatea și determinarea mea în activitatea aceasta”

– Rep. Și ce aveți în vedere în această direcție?
-Am în vedere coordonarea activității mele la toate palierele sistemului de sănătate publică și implicit cu factorii decidenți de la nivelul instituțiilor care coordonează activitatea de specialitate din județ și din țară! Cred că în perioada de aproape trei ani și jumătate când am ocupat această funcție, am demonstrat disponibilitatea și determinarea mea în activitatea aceasta. O singură remarcă aș dori să mai fac, privitoare la faptul că eu nu am avut în acea perioadă o zi anume de audiență, ci, audiențele mele aveau loc începând cu ziua de luni la ora 08.00, când începeam programul, și se încheiau vineri la orele 13.00, pentru că era zi scurtă, iar în permanență ușa mea era deschisă celor care solicitau o discuție pe o anumită problemă sau așteptau un sprijin în probleme de sănătate.
– Rep. Dacă ar fi să puneți capul pe partea cea mai de sus a «laviței» sistemului sanitar din Gorj, la ce vă gândiți mai întâi, pentru a rămâne mereu «un om între oameni»?
-În primul rând, mă gândesc la faptul că sunt multe de rezolvat în sistemul sanitar din Gorj, iar Legea 95/ 2006, care coordonează activitatea din sistemul sanitar, face ca rolul directorului executiv al autorității sanitare de la nivel județean să fie mai restrâns față de perioada de dinaintea promulgării legii…
– Rep. Erau prerogative ceva mai largi, atribuții mai cuprinzătoare?
-Da, da, erau mai largi aceste prerogative, cu posibilitatea de a se interveni chiar în activitatea managerială a directorilor de spitale, pentru că acești manageri, în baza Legii 95/ 2006 au acum atribuții extinse în stabilirea șefilor de secții, în realizarea aparatului de conducere a spitalului, bineînțeles, cu efectuarea unui control periodic din partea ministerului de resort, când se realizează evaluări pe baza unor grile standard elaborate de către minister. Consider că o atenție mai mare trebuie să se acorde serviciului județean de ambulanță, pentru că au venit bani în această direcție, au venit și mașini noi, ceea ce înseamnă că sunt condiții pentru îmbunătățirea transportului sanitar de urgență! Dar, desigur, vom trăi și vom vedea!
– Rep. Domnule Doctor Aristică Moroșanu, vă doresc să intrați cu capul sus, cam pe unde se află «lavița» cea mai înaltă a conducerii sistemului sanitar din Gorj! Vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here