Educaţia…şi Lecţia de viaţă – “Oamenii din Roșia de Amaradia au dovedit solidaritate în condiții dificile și multă dăruire în tot ceea ce se întreprinde în folosul comunității”

515

– Rep. D-le primar, Ion Liviu COTOJMAN, ați avut mare sărbătoare în ziua de 11 octombrie, în Comuna Roșia de Amaradia, când s-a resfințit biserica din centrul civic al localității, așa că vă întreb, cu ce sentiment ați trăit acest eveniment minunat?
-Atunci, am trăit un moment important pentru localitatea Roșia de Amaradia și am în suflet o bucurie nespusă pentru împlinirea acestui obiectiv al comunității noastre, pentru că și biserica aceasta impunătoare a fost «încercată» de fenomenul alunecărilor de teren din zona noastră. Dar, așa cum am spus și atunci, la slujba de la biserică, parcă am primit un «semn» de la Dumnezeu, pentru că a picat într-o noapte tavanul, plafonul bisericii, și ne-am mobilizat cu toții în acel moment!

“Oameni de bună credință, oameni care cred în Dumnezeu”

– Rep. Când s-a întâmplat acest lucru nefericit?
-Cam prin luna aprilie, anul acesta, iar atunci am înțeles foarte bine, ce înseamnă o investiție la nivel de localitate, iar ca prioritate a priorităților, ne-am propus reabilitarea bisericii din centrul civic al comunei noastre!
– Rep. Am putea crede că nici lucrările care s-au efectuat anterior la biserică, nu au fost de calitate!
-Nu cred că se poate spune acest lucru, pentru că au fost alunecări în toată zona, iar dacă intra cineva în biserică, putea să vadă lumina de afară prin crăpăturile zidurilor de susținere ale sfântului lăcaș! S-au făcut eforturi mari, cred că am reușit să strângem în jurul nostru oameni de bună credință, oameni care cred în Dumnezeu, oameni care, parcă erau datori față de puterea divină, pentru că au lăsat la o parte problemele lor de familie și s-au mobilizat pentru reabilitarea bisericii noastre. Apreciez faptul că locuitorii de aici, din zona de centru, au făcut nenumărate donații, din puținul dumnealor, fiecare cu bănuțul pe care l-a avut, după posibilitățile financiare, iar până la urmă am strâns vreo patru sute de milioane! Cu greu poți strânge o asemenea sumă, doar dintr-un singur sat, dar oamenii au fost extraordinari!
– Rep. A fost un semn deosebit de solidaritate din partea comunității!
-Într-adevăr, oamenii au fost admirabili! Nu am mai întâlnit o asemenea situație! Tot de la Dumnezeu s-a întâmplat ca prin eforturile oamenilor și prin contribuția bugetului local, cu încă patru sute de milioane, iar de la departamentul cultelor, am mai primit alte patru sute de milioane, deci, am avut la dispoziție cam un miliard și vreo două sute de milioane de lei, pentru că lucrând în regie proprie, am reușit să finalizăm proiectul nostru.
– Rep. Au fost mulți oamenii care s-au implicat în reabilitarea bisericii?
-Da, am avut sprijinul celor de la ajutorul social, mulți oameni din sat, care au muncit benevol sau prin voluntariat, cum se spune, unii meseriași, pentru că toți au ajutat după posibilități, așa cum am spus!

“Am obținut peste 60 % din voturile oamenilor, ceea ce mă responsabilizează și mai mult”

– Rep. Acest răspuns prompt al oamenilor și implicarea lor în reabilitarea bisericii, considerați că este expresia atașamentului față de credința noastră sau constituie semnul prețuirii pe care oamenii o acordă primarului, în calitate de prim-gospodar al comunei?
-Ambele argumente sunt valabile «la pachet», cum s-ar spune, pentru că în primul rând, aș aprecia credința oamenilor și atașamentul lor față de biserică, față de comunitate, nu-i așa, pentru că fiecare om știe că a făcut un lucru bun și va avea cumva o răsplată de la Dumnezeu, pentru că în acest caz, poate vor primi de la Dumnezeu un sprijin, tocmai atunci când se vor aștepta mai puțin! Oamenii știu foarte bine acest lucru!
– Rep. Cum stați cu atașamentul oamenilor față de proiectele primăriei?
-În privința atașamentului oamenilor față de persoana mea, nu vreau să comentez prea mult, dar la alegerile locale am obținut un procentaj considerabil, peste 60 % din voturile oamenilor, ceea ce mă responsabilizează și mai mult! Să știți că am fost prezent de multe ori printre oamenii care munceau la biserică și le-am explicat că avem bani puțini, dar dacă am pornit pe drumul acesta, va trebui să facem sacrificii și de o parte și de alta! Reabilitarea bisericii a însemnat pentru mine o mare satisfacție și o împlinire sufletească, pe care nu am mai realizat-o decât atunci când lucram în învățământ, pentru că atunci când constatam că și elevul cel mai slăbuț din clasă a înțeles lecția, aveam o satisfacție profesională deosebită!
– Rep. La primărie, promovați aceeași «pedagogie socială» demnă de apreciat?
-În fiecare domeniu de activitate, am lucrat cu ceea ce numim resursa umană, și chiar dacă se spune că munca aceasta cu omul e dificilă, eu consider că ceea ce s-a întâmplat la Roșia de Amaradia e un exemplu pe care trebuie să-l urmeze mulți oameni, pentru că acest lucru întărește mult implicarea cetățenilor care cred în Dumnezeu!
– Rep. Într-adevăr, e un exemplu pilduitor!
-Da, ceea ce s-a întâmplat la noi, în cazul acesta, nu poate fi descris prin cuvinte, pentru că în sufletul meu am simțit cea mai mare bucurie prin reabilitarea bisericii noastre din centrul Comunei Roșia de Amaradia!
– Rep. Iar, slujba de reabilitare a bisericii a fost onorată și de prezența Mitropolitului Olteniei, ceea ce a conferit evenimentului o semnificație aparte!
-Vă dați seama că prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, ne-a oferit un prilej să-I mulțumim încă o dată Lui Dumnezeu, în ciuda faptului că avea un program foarte încărcat, pentru că în aceeași zi, trebuia să meargă și la Mănăstirea Horezu! Dar, timpul prețios pe care ÎPS Părinte Mitropolit l-a acordat Comunei Roșia de Amaradia a contat pentru noi foarte mult!

“Este o mare bucurie și onoare pentru comuna noastră să îl avem ca oaspete pe Mitropolitul Olteniei”

– Rep. Vă bucurați mult că în ziua de 4 decembrie 2014, de ziua Sfintei Mari Mucenițe Varvara, Mitropolitul Olteniei se află din nou în comuna dumneavoastră, la Hramul Bisericii din Parohia Poiana Seciuri?
-Este o mare bucurie și onoare pentru comuna noastră să îl avem ca oaspete pe Mitropolitul Olteniei, care este prezent întotdeauna acolo unde trebuie și unde este așteptat cu dragoste și prețuire, iar bucuria este cu atât mai mare, deoarece am reușit să-l aducem încă o dată în mijlocul nostru! Mai avem în lucru și alte lăcașe de cult din comuna noastră, iar aici aș aminti Biserica din Satul Becheni, Biserica din satul Dealul Viei, pe care sperăm să le sfințim în anul 2015!
– Rep. Cum sprijiniți activitatea unităților de învățământ din comună, ca un om care vine din rândul cadrelor didactice?
-Am lucrat nouă ani în învățământ, deci, sunt dascăl și iubesc școala pe care o sprijin mereu! Am simțit un regret, atunci când am plecat din munca de la școală, dar, pe de altă parte, am încercat să investesc în școli, pentru ca procesul instructiv-educativ să se desfășoare în condiții optime, în conformitate cu normele europene! Vă dați seama că am făcut eforturi pentru a dezvolta infrastructura școlilor, baza materială, pentru că avem centrală termică, grupuri sanitare, elevii au condiții ca la oraș, îndeosebi elevii Grupului Școlar Industrial!
– Rep. În arealul acesta din jurul sediului primăriei, se poate vedea un adevărat complex de construcții publice, iar acest lucru înseamnă investiții și proiecte…
-Da, aveți dreptate, iar în final, vom avea un teren asfaltat, instalație nocturnă, pentru a avea tot ceea ce ține de educație și de un spațiu civilizat! Am considerat că un tânăr, decât să stea la cârciumă la băut, mai bine se implică într-o competiție sportivă pe terenul de sport, pentru că în acest fel socializează și se integrează armonios în societate, mai ales în privința petrecerii timpului liber.

“În noaptea de Anul Nou, îmi place să fiu cu oamenii”

– Rep. Sunt impresionat de faptul că în condiții de austeritate financiară, dumneavoastră aveți curajul să vă implicați în anumite proiecte ambițioase!
-Am făcut investiții importante la Roșia de Amaradia, fără să uzez de un efort financiar mare, pentru că am introdus apă în Satul Dealul Viei, în satele Becheni, Ruget, Seciuri, fără să apelez la o firmă, pentru că m-am dus în depozit și am achiziționat materiale, conductă, și cu cei de la ajutoare sociale, am avut un parteneriat cu Penitenciarul Tg. Jiu și au venit «pușcăriașii» de ne-au ajutat, cu utilaje de la mină am efectuat lucrări de investiții demne de apreciat, utilități de care se bucură comunitatea, fără să apelez la o firmă pe bani! Dacă la investițiile pentru introducerea apei apelam la o firmă, pe puțin 12-13 miliarde îmi trebuiau, conform proiectelor, dar noi am făcut în regie proprie, și în acest fel cheltuielile au fost mult diminuate.
– Rep. Dați-mi exemple concrete, domnule primar!
-Spre exemplu, la reabilitarea bisericii din centrul comunei, am lucrat în regie proprie, respectând întocmai proiectul, proiect care scotea în evidență că pentru o astfel de investiție trebuie alocate 4,7 miliarde lei, pe când așa, noi am cheltuit cam 1,2 miliarde, așa cum am precizat în discuția noastră! Vreau să amintesc faptul că în Satul Seciuri, grav afectat de inundații și de alunecările de teren, am construit o școală nouă, în regie proprie, pentru că ne-am ajutat cu voluntari, cu oameni de bună credință, în așa fel încât avem aici o școală frumoasă! Am făcut posibilul să nu se lucreze aici în două schimburi, ci, să fie toate clasele de dimineață la cursuri, să avem condiții corespunzătoare pentru educația elevilor!
– Rep. Oamenii din comună, am văzut că manifestă multă atenție față de activitățile din domeniul vieții spirituale, dar ei nu se dezic niciodată?
-De fiecare dată, oamenii din Roșia de Amaradia au dovedit solidatitate în condiții dificile și multă dăruire în tot ceea ce se întreprinde în folosul comunității! De când sunt primar, și sunt acum la al doilea mandat, cam de șase ani de zile, aici unde suntem acum, lângă terenul de fotbal, în noaptea de Anul Nou, îmi place să fiu cu oamenii, pentru că oamenii nu stau la televizor, ci, facem un foc de tabără, avem o formație de muzică populară, țuică fiartă, vin fiert, ca la țară, întindem hore populare, pentru ca la cumpăna anilor să aprindem un foc de artificii și să ne distrăm pe cinste! Am uitat să precizez că acest lucru se face pe cheltuiala primarului și a unor consilieri locali!
– Rep. Mulți oameni, poate nu vor crede acest lucru!
-Dar, e adevărul adevărat în ceea ce vă spun!
– Rep. Mult succes în activitate și LA MULȚI ANI, domnule primar, Ion Liviu Cotojman!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here