”EGOgrafie” și-a deschis porțile

565

Joi seară, la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu, a avut loc vernisajul celei de-a VII-a ediții a expoziției naționale ”EGOgrafie”, ce reunește lucrări realizate de artiști din mai multe județe ale țării și se dorește a fi o invitație pentru public de a privi lucrările ”ca pe niște oglinzi către sine”, după cum spune unul dintre curatorii expoziției.

Cea de-a VII-a ediție a ”EGOgrafiei” oferă iubitorilor de artă ocazia de a admira lucrări realizate de 29 de artiști, folosind diverse modalități de exprimare artistică, fie să vorbim de pictură, sculptură sau grafică. ”Ne bucurăm că este a șaptea ediție, ne bucurăm că continuăm, ne bucurăm de oameni în primul rând, ne bucurăm de artiști. Sunt 29 de artiști în această ediție (…) din mai multe orașe din țară, din București, Craiova, Severin, Timișoara, Satu-Mare, Piatra-Neamț și, evident, Târgu-Jiu și zona Gorjului. (…) În versinaj (1)Gorj, pentru că îl avem pe Brâncuși este imposibil să nu încercăm să ne raportăm la el. Este prezent aici chiar dacă noi conștientizăm sau nu, spiritul este mereu prezent. Unii cred că dacă Brâncuși este aici și este atât de mare nu se mai poate face nimic pe lângă el. Eu nu sunt de acord de asta. Cred că fiecare oraș din țară ar trebui să aibă, măcar din când, evenimente artistice pentru că (…) arta naște prietenii și nu ai cum să iei ceva din artă și în viața de zi cu zi”, a spus Dorina Cioplea, unul dintre curatorii expoziției și cea care, în urmă cu câțiva ani, împreună cu sora ei, Cristina Cioplea, a inițiat acest proiect ce, în ultimii ani, a început să ia amploare tot mai mare. ”Țin minte că în prima ediție nu am fost pentru că (…) au venit chiar prietenii de dincolo de șevalet și de dincolo de artă. Am fost puțini, dar chiar de la prima versinaj (2)ședință am avut artiști și din afara Gorjului și apoi a început să crească. Să știți că artiștii pot să fie foarte solidari, transmit de la unul la altul. Artiștii au început să devină interesați de acest eveniment, au început să ne întrebe, au început să-și dorească ei să participe fără să mai fie nevoie să-i invităm noi și ne bucurăm de asta. Anul acesta sunt 29, am avut anul trecut cei mai mulți, 32. O parte dintre ei sunt aceiași, o parte dintre ei, puțini, sunt artiști care au fost alături de noi de fiecare dată de la început, sunt artiști care au aflat pe parcurs. Muzeul Județean a fost alături de noi de la început. Proiectul este început de mine și de Cristina, dar Muzeul Județean a fost un partener de nădejde de la început. Toate evenimentele au avut loc în spațiile Muzeului Județean și mulțumesc pentru asta”, a mai spus Dorina Cioplea.
versinaj (3)Reamintim că, lucrările prezentate în cadrul expoziției sunt semnate de artiștii: Rodica Banciu Regep, Ioana Banciu Russell, Petru Birău, Lorena Caldeș, Cristina Cioplea, Dorina Cioplea, Virgiliu Dan Dimulescu, Eugenia Drăgoi-Banciu, Marcel Duțu, Bogdan Epure, Oana-Cătălina Gavriliu, Ana Daria Haidău Ionescu, Florin Hutium, Rodica Rozalia Jianu, Armand Landh, Lidia Mărgelu, Valer Neag, versinaj (6)Cătălin Negrea, Cristina Gloria Oprișa, Lucica Popescu, Paul Popescu, Dan Virgil Scurtu, Daniel-Dumitru Șerban, Mihai Șocu, Ștefan Strâmtu, Viorel Surdoiu, Aurelian Iulius Șuță – ȘAI, Petru Vamanu și Gabriela Voicu.
Roxana Lupu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here