Elevi ai Colegiului „Gheorghe Tătărăscu” Rovinari, în finala competiţiei „Eroii Viitorului”

677

O echipă formată din liceeni de la Colegiul „Gheorghe Tătărăscu” Rovinari a ajuns în finala concursului ştiinţific „Eroii Viitorului”.  La sfârşitul acestei luni, membrii grupului îşi vor prezenta proiectul ce i-a adus în finală în faţa unui juriu profesionist, la Universitatea Politehnică Bucureşti, concurând alături patru echipe de la licee din ţară pentru premiile puse la bătaie de organizatori.

eroii viitorului (4)Echipa Colegiului „Gheorghe Tătărăscu”, formată din elevii Roxana Denisa Chesnoiu, Maria Alexandra Croitoru, Daniel Andrei Demeter, Andreea Raluca Dumitraş, Dănuţ George Frunză, Maria Elena Verdeşi şi Grigore Guran, s-a înscris în competiţia „Eroii Viitorului” cu proiectul „Rovinari – azi şi mâine”. În cadrul acestui proiect, cei şase elevi, coordonaţi de profesorii Oana Stamatoiu şi Mihai Adrian Vaihel, au încercat să găsească soluţii pentru reducerea cantităţii de deşeuri produsă de liceu prin recuperarea şi folosirea a cât mai multor materiale existente în coş zilnic. Diverse soiuri de citrice deteriorate, resturi de legume, resturi de lapte şi grăsimi au fost transformate în alcool, coloranţi, plastic, vopsea, lipici sau săpun.

eroii viitorului (1)În demersul lor de a arăta că multe dintre materialele ce ajung la gunoi pot fi refolosite, elevii au construit şi o machetă din materiale recuperate, pe care au oferit soluţii de dezvoltare durabilă a spaţiilor exterioare existente în cadrul unităţii de învăţământ. „<<Rovinari – azi și mâine>> este un proiect complex și ambițios, ce cuprinde: patru subproiecte de cercetare științifică (citrice, coloranți naturali, cazeină, săpun), un subproiect ce vizează integrarea de soluții științifice sustenabile în contextul existent la Colegiul ”Gheorghe Tătărescu”, un subproiect IT (site-ului proiectului), trei vizite de studiu la instituții cu atribuții în protecția mediului pentru activități de documentare și pregătire desfășurate cu aportul și sub îndrumarea unor specialiști de top din domeniile vizate şi participarea la patru activități educaționale ce s-au concentrat pe schimbarea mentalităților și a atitudinilor.

eroii viitorului (3)Prin diminuarea cantității de gunoi produsă de colegiul nostru cu 17%, obiectivul general al proiectului a fost atins și chiar depășit. Foarte important este și faptul că proiectul în sine reprezintă o activitate sustenabilă. Deoarece am folosit materiale recuperate, costurile totale ale proiectului generate pe parcursul celor 4 luni se situează sub 100 RON. Proiectul identifică și implementează metode de valorificare a resturilor alimentare bazate pe principiile chimiei verzi, care pot fi aplicate acasă, cu ușurință și fără riscuri, chiar și de către persoane nespecializate, fapt ce sporește considerabil impactul său asupra populației și a comunității”, a explicat prof. Oana Stamatoiu. Elevii şi profesorii coordonatori au fost susţinuţi în implementarea acestui proiect de către membrii comunităţii locale care au făcut eforturi pentru dotarea laboratorului de chimie. Mai multe detalii despre acest proiect pot fi găsite pe site-ul https://profesoruldechimie.wordpress.com, disponibil în mai mult limbi.

eroii viitorului (2)Finala, la Bucureşti
Finala concursului se va desfăşura în perioada 29 iunie – 3 iulie, la Bucureşti. Cele cinci echipe finaliste îşi vor prezenta proiectele în faţa unui juriu profesionist, ce va desemna câştigătorii celor trei premii. Premiul I va consta în tablete pentru membrii echipei câştigătoare şi un voucher în valoare de 1200 euro pentru dotarea laboratorului de chimie al şcolii, Premiul II în iPOD-uri şi căşti şi un voucher în valoare de 900 euro pentru dotarea laboratorului de chimie, iar Premiul III în camere foto şi un voucher în valoare de 600 euro pentru dotarea laboratorului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here