Energia va juca în EuroChallenge

509

După ce handbalul a deschis calea echipelor gorjene către Europa evoluând în Cupa EHF și în Cupa Cupelor, iar Pandurii a produs surprize plăcute în acest sezon de Europa League, acum a sosit rândul baschetului să facă pasul spre competițiile europene.

Câștigând Cupa României, Energia Rovinari a devenit una dintre echipele ce vor reprezenta România în EuroChallenge, a treia competiție ca nivel de echipe de club în baschetul european. “Suntem obligați să participăm în această competiție europeană și dorim să o facem la un nivel la care să nu ne facem de râs. Nu știm în acest moment exact care sunt implicațiile acestei participări într-o competiție europeană, dar ne vom interesa în cel mai scurt timp pentru a vedea ce trebuie să facem. Cu siguranță, vom primi din partea FIBA tot ceea ce trebuie să știm și tot ceea ce trebuie să facem pentru a participa la această competiție”, a declarat președintele clubului Energia, Laurențiu Răuț.

Lot mai mare, mai valoros
Prezența în cupele europene va implica și un buget mai mare pentru echipa de baschet. Dincolo de cheltuielile organizatorice sau cele legate de deplasări, Energia va trebui să investească mai mult și în lotul de jucători. “Este clar, va trebui în primul rând să avem o rotație mai lungă. Ne trebuie 10-12 jucători pe care să ne putem baza, pe care să-i rulăm meci de meci pentru că vor interveni meciuri din trei în trei zile și e greu să faci față unui astfel de ritm dacă nu ai un lot numeros. Am văzut ce s-a întâmplat cu Gaz Metan Mediaș în momentul în care s-au accidentat trei dintre primii cinci. În plus, trebuie adus și un aport la nivel calitativ”, a mai declarat Răuț. “În perioada următoare trebuie să vedem ce vom face în privința lotului. Eu mi-aș dori să prelungim înțelegerile cu mai mulți dintre jucătorii pe care îi avem acum în lot pentru că am avea acel plus dat de continuitate, am avea mai multă omogenitate. Depinde și de ce doresc jucătorii, dar și de antrenorul pe care-l vom alege pentru sezonul viitor. Jucând în cupele europene vom avea și un avantaj în ceea ce privește puterea de convingere asupra jucătorilor, mulți dorindu-și să evolueze în astfel de competiții, unde expunerea este mult mai mare”, a completat președintele grupării târgujiene.
În acest sezon al EuroChallenge au participat trei echipe din România, Gaz Metan Mediaș, BC Mureș Târgu Mureș și CSM Oradea. Din toate cele trei echipe, doar una a reușit să depășească prima serie de grupe, Gaz Metan Mediaș, care a trecut în faza a doua cu 4 victorii și 2 înfrângeri, însă în grupa de calificare pentru sferturile de finală echipa medieșeană nu a mai obținut nicio victorie.

Nu vor avea sală
Bucuria calificării în EuroChallenge este mare pentru toată lumea, însă fanii echipei gorjene au șanse minime să vadă echipa evoluând în această competiție în sala de la Târgu Jiu. Sala Sporturilor din Târgu Jiu va intra într-un proces de renovare și extindere din această toamnă, așa că echipa va trebui să-și caute o altă sală în care să dispute jocurile de pe teren propriu. “Nu cred că se va putea juca la Târgu Jiu pentru că în toamnă vor începe lucrările”, a declarat primarul Florin Cârciumaru. Acesta și avansează numele orașelor în care Energia ar putea juca: “Vom vedea unde ne vom duce, cel mai probabil la Vâlcea sau la Craiova”. Acestea sunt și locațiile pe care le au în vedere și cei din conducerea clubului gorjean după ce sala din Severin pare să nu intre în calcule din cauza suprafeței de joc, pentru acest gen de competiții fiind obligatoriu parchetul. Cele mai mari șanse le are Vâlcea, care ar avea un program mai aerisit în ceea ce privește pozițiile disponibile pentru competiții, dar și pentru antrenamente, la Craiova fiind foarte multe echipe care au de disputat meciuri și program de antrenament în noua sală din Bănie.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here