Escrocheria silvică marca “Pătraşcu”, sub lupa DNA

326

padure-11Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu-Jiu s-au autosesizat şi cercetează, de scurt timp, felul în care au contribuit diverse persoane sus-puse din judeţul Gorj la acordarea către afaceristul argeşean Liviu Pătraşcu a 720 de hectare de pădure în Dumbrava Crasnei şi în cea a Tismanei.

Deja mai mulţi şefi de instituţii au dat cu subsemnatul pe la DNA fapt care a stârnit deja mult disconfort mai ales în Prefectura Gorj. Parlamentarul Dan Ilie Morega cel care a solicitat public ca DNA-ul să facă cercetări în acest caz, considerând că anumite autorităţi judeţene l-ar fi favorizat incorect pe ,,infractorul Pătraşcu”, crede că procurorii vor face lumină în escrocheria de proporţii înregistrată în judeţul nostru.

DNA 1Totul a început după ce moştenitorii lui Grigore Chifu au obţinut anul acesta în instanţă, mai precis la Judecătoria Braşov, o sentinţă irevocabilă care obliga statul să le dea pădure în suprafaţă de 720 de hectare în două zone importante din judeţ. Este vorba despre Crasna şi Tismana, ambele localităţi deţinând păduri cu arbori seculari numai buni de tăiat. Moştenitorii lui Chifu au fost reprezentaţi în instanţă de un afacerist din judeţul Argeş, un anume Liviu Pătraşcu, care între timp cumpără drepturile moştenitorilor şi face diligenţe imposibile pe la Prefectura Gorj şi pe la autorităţile locale din ambele comune. Între timp însă pădurea, cel puţin la Tismana, se taie pe capete, iar situaţia chiar dacă nu este în totalitate clarificată, Pătraşcu se vede proprietar pe 500 de hectare de pădure din Tismana şi 220 de hectare din Dumbrava Crasnei.

Tomescu, sătul de DNA

Între timp, deputatul independent Dan Ilie Morega face publică toată încrengătura de interese la una dintre întâlnirile sale periodice cu presa, arătând cu degetul spre prefectul judeţului Liviu Andrei dar şi spre alte persoane pe care, la acea vreme, le vedea responsabile de escrocheria silvică purtată în numele lui Chifu, de către Liviu Pătrşcu. La scurt timp, DNA-ul s-a autosesizat iar până acum mai mulţi şefi de instituţii au dat “bună ziua” procurorilor DNA. Unul dintre cei care au dat cu subsemnatul pentru cazul Chifu-Pătraşcu a fost directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Gorj, Aurel Tomescu. Acesta a şi menţionat că s-a săturat de drumurile făcute pe la organele de anchetă în cazul Chifu, şi în special de întrebările procurorilor DNA.

Dan Ilie Morega îi dă dreptate lui Tomescu considerând, de asemenea, că este datoria şefului acestei direcţii să explice procurorilor DNA cine se face vinovat de această infracţiune de amploare care s-ar fi realizat în Gorj.

“Tomescu are dreptate, eu îl cunosc ca un om cinstit şi corect. Sigur, el fiind membru al Comisiei de Fond Funciar la judeţ, ca reprezentant al instituţiei pe care o conduce este firesc ca organele de cercetare şi anchetă penală să îi ia declaraţii”, declară, astfel, parlamentarul gorjean.

Morega felicită DNA-ul

În ce priveşte ancheta DNA-ului, Morega a ţinut să felicite procurorii acestei instituţii că încearcă să facă lumină în încrengătura acestei infracţiuni. “Doresc să felicit DNA-ul pentru că s-a autosesizat în legătură cu marea escrocherie pe care o face un hoţoman din Argeş, pe o hotărâre judecătorească foarte ambiguă şi căreia Prefectura Gorj i-a întărit ambiguitatea în sensul favorizării individului, Liviu Pătraşcu, ca să rupă din trupul Gorjului 500 de hectare de pădure de la sfânta mănăstire, din Dumbrava Tismanei, care dăinuie de sute de ani. Este pădure seculară”, a menţionat Morega.

Parlamentarul îşi exprimă însă temerile că până la soluţionarea dosarului, pădurile câştigate de moştenitorii lui Chifu se vor devaliza. “Nu o dată am văzut maşini de Olt, Vâlcea şi Argeş, care nu aveau numărul iluminat în spate, care ieşeau din această pădure. Deci au început practic să o bărbierească”, a completat Morega.

Fostul liberal cere demisia prefectului

“Infracţiunea este clară şi cred că DNA-ul va constata că de fapt Consiliul Local care este abilitat de lege să pună în posesie nu a întocmit niciun fel de documente, de procese verbale de punere în posesie a pădurii respective, de completare a anexei 41 şi 42 la legea cu privire la restituirea proprietăţii şi că a fost o încercare din partea Prefecturii Gorj să favorizeze infractorul, cel care, de fapt, a cumpărat drepturile de proprietate în mod litigios”, a completat parlamentarul care speră ca procurorii DNA să afle “cum au decis ei, această clică de hoţi de la Prefectură, Silvicultură şi cu cel de la Argeş, care numai cu şmenuri de acest fel se ocupă, să găsească portiţe de comunicare să îi dea afaceristului pădurea”.

Morega i-a cerut, de altfel, joi, public, demisia prefectului Liviu Andrei pe motivul că a facilitat această afacere ilegală.

“Sper ca declaraţiile martorilor să fie corecte iar cei care batjocoresc patrimoniul judeţului, proprietăţile unor oameni sau a unor instituţii, să nu scape nepedepsiţi. Aceste acte intră la acte de mare corupţie. Deja vorbim de mii de miliarde de lei sau de zeci de milioane de euro. Pădurea este aurul verde, dar din păcate, începe să dispară. Toţi trebuie să răspundă pentru faptele lor, chiar şi prefectul Liviu Andrei, acest trântaş al judeţului, ar trebui să îşi dea demisia pentru ce a făcut”, a conchis Morega.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here