Evaluare anuală a angajaţilor UEF, făcută pe criterii pur sindicale

584

Personalul UEF Motru este evaluat profesional, de două zile, de către inginerii unităţii, o parte dintre cei care au trecut de examinare reclamând însă că aceasta nu s-a făcut corect. Mai exact, se reclamă faptul că personalul de la staţiile Strâmba şi de la Godineşti ar fi fost evaluat pe criterii pur sindicale, adică luându-se în calcul doar sindicatul din care angajaţii respectivi fac parte şi deloc capacităţile profesionale ale salariaţilor în cauză. Doi dintre cei afectaţi au contestat de altfel examinarea, susţinând că au primit note doar în bătaie de joc, pentru ca rezultatele în cauză să stea apoi la baza eliminării lor din sistem, respectivii urmând să fie lăsaţi, în perioada imediat apropiată, fără actualele locurile de muncă.

Florian Deaconu şi Maria Racoceanu sunt doi dintre angajaţii UEF care au fost subevaluaţi, ieri, pentru simplul motiv că fac parte din sindicatul minoritar al unităţii. Cei doi sunt membrii în Sindicatul Sondorul care se opune sindicatului apropiat administraţiei, Sindicatul Salariaţilor UEF Motu fiind subjugat de către directorul Ilie Petrescu. Cei doi au avut mai multe conflicte cu administraţia, ultimul implicând chiar şi o sesizare verbală la ITM Gorj, pentru că unul dintre angajaţi a fost trimis, în timpul său liber, fără o decizie a administraţiei, să presteze la demolări la Rovinari, acesta fiind, mai nou, tipul de lucrări pe care le prestează UEF Motru. Florian Deaconu nu s-a dus la activitatea în cauză reproşându-i-se acum că nu a respectat deciziile verbale ce i-au fost trasate, deşi omul este de profesie electrician, neavând în fişa postului şi meseria de “demolator”. Deaconu nu are niciun fel de abateri disciplinare, dar a fost luat la ochi de superiori pentru faptul că a făcut publice în presă mai multe nereguli din cadrul UEF Motru.

uef motruProtest după disponibilizări
La al doilea salariat a fost o altă problemă legată de faptul că a închis, în vara trecută, drumul de acces către staţia de la Strâmba, asta deoarece femeia deţine o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care i se recunoaşte proprietatea acolo. De altfel, litigiul Mariei Racoceanu în instanţă nu a fost cu UEF Motru ci cu UMC Jilţ Nord, lucru care nu a contat prea mult conducerea unităţii. De altfel, femeia a protestat în vară pentru că ea şi fiica ei au fost disponibilizate, abuziv, din UEF Motru din acelaşi motiv, apartenenţa sindicală. Racoceanu a fost însă reangajată pe perioadă determinată, la o lună după disponibilizare, în schimb fiica acesteia a rămas şomeră.

Evaluare, cu notele în buzunar
Cei doi salariaţi susţin că evaluarea la care au fost supuşi marţi a fost un simulacru, calificativele fiind deja stabilite de inginerul evaluator Paul Săbiescu, acesta având în buzunarul de la haină o hârtie cu notele pe care trebuia să le treacă pe fişele de evaluare dacă cei doi le semnau. Respectivii au refuzat să semneze, în alb, evaluarea, unuia reproşându-i-se că a refuzat să participe la demolări şi femeii că a închis drumul, dar chiar şi aşa au fost notaţi deşi nu au fost întrebaţi nimic profesional. Cei doi au luat cele mai mici note dintre salariaţii evaluaţi la Bazinul Strâmba, în ciuda faptului că erau destui acolo cu abateri disciplinare.
Contestaţiile s-au depus la sediul UEF Motru, urmând ca astăzi să se afişeze rezultatele.

UEF Motru este pe butuci fiind doar o remorcă reşapată a CEO de care administraţia companiei se va scăpa în curând, mai ales că s-au anunţat, de la vârf, noi disponibilizări. Trierea salariaţilor se pare că deja a început la UEF Motru, dar în loc să se facă de sus în jos, procedura a început invers. De altfel, UEF Motru este la un pas să rămână fără contactul pe care îl avea cu UMC Jilţ Nord care asigura locul de muncă pentru 30 de salariaţi la bazinele unităţii miniere de la Godineşti şi Strâmba. Contractul în cauză aducea lunar în conturile UEF Motru peste o jumătate de miliard de lei vechi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here