Evaluarea candidaturilor pentru ”Școală Europeană” se încheie astăzi

559

Săptămâna aceasta, la Buzău, a avut loc evaluarea candidaturilor unităților de învățământ înscrise anul acesta în competiția pentru obținerea titlului de ”Școală Europeană”. Procesul de evaluare se va încheia, astăzi, însă lista câștigătorilor va fi făcută publică abia în luna mai.

Evaluarea candidaturilor s-a făcut în baza mai multor criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii, performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene, strategie şi modalităţi de implementare şi evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană și calitatea documentelor de candidatură. Din Gorj, în competiție s-au înscris șase unități de învățământ: Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu, Liceul Energetic Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, Școala Gimnazială ”Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu și Școala Gimnazială Urdari. Numărul de școli premiate urmează a fi stabilit de Ministerul Educației Naționale, în funcție de rezultatele obținute la evaluarea candidaturilor. Rezultatele finale și lista unităților de învățământ preuniversitar declarate câștigătoare ale ediției din acest an a competiției pentru obținerea certificatului „Școală Europeană” ediția 2017 vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației Naționale, după data de 9 mai 2017. Reamintim că, ”Școală Europeană” este o competiție anuală organizată de Ministerul Educației Naționale ce se adresează unităților de învățământ preuniversitar care au derulat proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, tineretului și sportului (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020). Competiția constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.
Activităţile/proiectele/programele care s-au luat în considerare pentru concursul din acest an au fost cele: derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte altor instituții europene (Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (LLP 2007-2013), Erasmus+, eTwinning, Euroscola, Juvenes Translatores, Europa-casa noastră, Lider European, etc.), derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.), finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener. Certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here